Yağışlar azaldı su kıtlığı kapıda
AÜ Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ethem Karadirek, “Yağışlar son 63 yılın en düşük seviyesine indi. Mevcut durumda çok ciddi bir su stresi yaşıyoruz. Bu durum su kıtlığına gitmek üzere. Kimi bölgelerimizde de ciddi kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyayız. İç Anadolu ve Marmara Bölgesindeki ciddi azalış bu bölgelerin alarm verdiğini gösteriyor” dedi.
ZEHRA TEKECİ / İREM GÜNEYBAZ
İklim krizinin etkileri tüm dünyada derinden hissedilirken, Türkiye en kurak yıllarından birini yaşıyor. Meteoroloji verilerine göre sıcaklıklar, mevsim normallerinin üstünde seyrederken yağışlarda ise ciddi azalma görülüyor. Ülke genelinde yaşanan kuraklık, bazı kentlerin su kaynaklarının tamamen kurumasına neden olurken, uzmanlar ise su krizinin kapıda olduğunu söylüyor.
“SU KAYNAKLARI ÜZERİNDE BASKIYI ARTTIRIYOR”
Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ethem Karadirek, iklim değişikliğinin tartışılmaz bir gerçek olduğunu söyledi. İklim değişikliğiyle birlikte yağış rejiminde ve sıcaklıklarda ciddi değişimler görülmeye başlandığını anlatan Karadirek, “Bu yağış rejimi kimi bölgelerde kuraklık olarak kendini gösterirken, kimi bölgelerde daha fazla yağışla taşkın şeklinde görülüyor. Hızlı nüfus artışı, endüstrileşme, çarpık kentleşme gibi unsurların tamamı su kaynakları üzerinde baskıyı arttırıyor” diye konuştu.
“YAKLAŞIK YÜZDE 52’LİK AZALMA VAR”
Son yıllarda odak nokta haline gelen iklim değişikliğinin Türkiye’de etkisinin hissedildiğini vurgulayan Karadirek, “Bunu artık gündelik hayatımızda hissediyoruz. Örneğin eskiden daha fazla kar ve yağmur yağardı. Şu an ise yeryüzüne düşen su miktarında azalma söz konusu. Özellikle 1 Eylül 2022 ve 31 Ocak 2023 arasındaki 4 aylık yağış dönemini değerlendirdiğimizde İç Anadolu Bölgesinde yaklaşık yüzde 52’lik azalma görüyoruz. 1991-2020 yılları arasında bu bölgeye düşen yağış miktarının yüzde 52 altına inmiş” ifadelerini kullandı.
“YAĞIŞLAR SON 63 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE İNMİŞ”
Karadirek sözlerini şöyle sürdürdü: “4 aylık sürece baktığımızda yağışlar son 63 yılın en düşük seviyesine inmiş. Marmara ölçeğinde yağışlarda yüzde 50, Ege Bölgesinde yüzde 31, Akdeniz Bölgesinde ise yüzde 42’lik azalma söz konusu. Açıkçası bu yıl nispeten kurak geçiyor. Yağış miktarında ciddi azalma var. Kimi bölgelerde yaşanan taşkınlar bizi yanıltmasın. Biz kar yağışını baz alırız. Kar yağışında da ciddi azalma var. Dolayısıyla önümüzdeki yazı biraz zor geçireceğiz. Bu da ciddi bir sorun.”
“CİDDİ KURAKLIK TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Türkiye’nin ciddi bir kuraklık afetinin arefesinde olduğunu vurgulayan Karadirek, “Yeryüzüne inen yağış miktarı hem yer altı sularını hem yüzeysel suları besler. Biz kimi bölgelerde yer altı kimi bölgelerde yüzeysel suları kullanıyoruz. Dolayısıyla bu azalma bizi etkileyecektir. Mevcut durumda çok ciddi bir su stresi yaşıyoruz. Bu durum su kıtlığına gitmek üzere. Kimi bölgelerimizde de ciddi kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyayız. İç Anadolu ve Marmara Bölgesindeki ciddi azalış, özellikle Konya havzasındaki yağışların düşüklüğü ki daha önceden de böyleydi bu bölgelerin alarm verdiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.