YAĞIŞ VAR ÖNLEM YOK

Pazartesi günü kent merkezi ve ilçelerde etkili olan şiddetli yağış ve hortum hayatı olumsuz etkiledi. Kent merkezine, 24 saatte metrekareye 158 kilogram yağış düştü. Sağanak nedeniyle ilçelerdeki bazı seralar sular altında kalırken, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Araçlarda mahsur kalan 85 vatandaş ise tahliye edildi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'sarı alarm' verdiği iller arasında yer alan Antalya'da, yağan her şiddetli yağış sonrasında olduğu gibi hayat yine olumsuz etkilendi. Yıllardır Antalya’nın kış aylarında en büyük sorun olan şiddetli yağışların verdiği hasarların önüne geçilemiyor.  Yağışlar ise arkasında büyük hasarlar bırakmaya devam ediyor. Pazartesi günü kent genelinde etkili olan sağanak yaşamı felç etti. Onlarca araç yolda mahsur kalırken, kent merkezinde çeşitli binaları su bastı, ilçelerdeki seralar sular altında kaldı. Bazı mahallelerde şiddetli yağmur nedeniyle rögar kapakları yerinden çıktı. Rögarların tıkanması nedeniyle suyun taştığı gözlendi. Vatandaşlar sağanak altında yürürken zor anlar yaşadı. Pazartesi günü oynanacak olan Antalyaspor-Hatayspor maçı da yağıştan nasibini aldı. Karşılaşma dün aynı saatte oynadı. Tüm ülkede etkisini derinden hissettirmeye başlayan kuraklık nedeniyle dört gözle beklenen yağmurlar Antalyalıların kabusu oldu. Her yıl şiddetli yağmurların yağdığı ve derin hasarların bıraktığı kentte hala önlem alınmaması ise vatandaşları çileden çıkarttı. Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa, Meteoroloji'nin 'Sarı alarm' uyarısı sonrası teyakkuz geçtiklerini belirterek, "Akşama doğru şiddetini artıran yağmur sonrası ekiplerimiz 102 noktada su tahliyesi ve kurtarma işlemi yaptı. Araçlarla mahsur kalan 85 vatandaşımız tahliye edildi" dedi.

METREKAREYE 158 KİLO YAĞMUR

Sağanak, kent merkezinin yanı sıra batı ilçelerde de etkili oldu. Kent merkezine 24 saat içerisinde metrekareye 158  kilogram yağmur düştü. Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Dr. Mehmet Latif Gültekin, bölgede en fazla yağışın Antalya merkez, Akdeniz Üniversitesi'nde kaydedildiğini belirterek, "Son 24 saatte 158 kilogram yağış düştü. Hafif yağmur bugün de devam edecek. Çarşamba sabahı yağışlı sistem Antalya'yı terk edecek" dedi.

En çok yağış alan bölgelerde Döşemealtı Nebiler Orman Sahası'na 90.8, Demre Çağman Köyü mevkiine 82.8, Kumluca'ya 74.7, Belek Turizm Bölgesi'ne 66.9, Finike ve Manavgat'a 62, Serik'e ise 57.6 kilogram yağışla ilk sıralarda yer aldı.

YOLLARDA MAHSUR KALDILAR

Yollar suyla dolarken mahsur kalan bazı araçlarda bulunan vatandaşlar yardım bekledi. Ekiplerin gelmesiyle araç içerisinde kalanlar kurtarılırken, bazı vatandaşlar ise ekiplerin gelmesini bekledi. Yağmurun etkisiyle rögar kapakları yerinden çıktı. Vatandaşlar su birikintileri arasında yolun karşısına geçerken zorlandı. Sağanağın şiddetli seyrettiği Antalya'da yolların suyla dolması ve etkisiyle çöp konteynerleri devrildi.

İTFAİYE BOTLA ARAÇTAKİLERİ KURTARDI

Konyaaltı ilçesine bağlı Liman Mahallesi'nde suyla dolu yoldan geçmek isteyen bir servis aracı mahsur kaldı. İçerisindeki vatandaşların ihbarıyla olay yerine Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri çağrıldı. Kısa sürede ihbarın olduğu yere gelen ekipler, servis aracı içerisindeki 4 kişiyi bot yardımıyla kurtardı.

KONYAALTI’NDA PLAKA SERGİSİ

Su baskınından etkilenip düşen onlarca aracın plakası ise yağmur sularına karıştı. Gürsu Mahallesi 353 Sokak üzerinde düşen plakalar vatandaşlar tarafından toplanarak park içinde bir araya getirildi. Plakalarını kaybeden vatandaşlar ise sosyal medyadan bir vatandaşın yaptığı paylaşım üzerine plakalarını bahşiş karşılığında teslim alıyor. Kızının dün gece aracının plakasını düşürdüğünü belirten Hüseyin Akyaka, "Sabahın 5'inden bu yana plaka arıyorum. İnternetten düşen plakaları gördüm. Cadde cadde geziyorum. Karakola gittim. Onlar da buralara bakmamı söyledi" dedi.

ANTALYASPOR MAÇI ERTELENDİ

Antalyaspor ile Hatayspor arasında oynanması beklenen 15. hafta mücadelesi, yağmur engeline takıldı. Gün boyu yağan yağmur, Antalya Stadyumu'nun zeminini olumsuz etkilerken, mücadele de ileri bir tarihe ertelendi. Süper Lig'in 15. haftasında önceki gün oynanması gereken Antalyaspor - Hatayspor mücadelesi, yoğun yağışa teslim oldu. Sabah saatlerinde başlayan ve gün boyu süren yoğun yağış, Antalya Stadyumu'nu olumsuz etkilerken, maçın oynanıp oynanamamasına karar verilmesi için maç saati beklendi. Saat 19.00'da zemine ayak basan mücadelenin hakemi Ramazan Keleş, yaptığı kontrollerin ardından mücadelenin oynanamayacağı kararını vererek maçı Salı gününe erteledi. Karşılaşma dün aynı saatte oynandı. 

YAĞIŞ BATI İLÇELERİNİ VURDU

Kumluca ilçesi Karşıyaka Mahallesi'nde aşırı yağış ve fırtınayla birlikte hortum oluştu. Hortum, seraları çökertirken çok sayıda seranın da plastik örtüsünü yırttı. Sarıcasu Mahallesi Zahmakıranlar mevkiinde yağış nedeniyle oluşan su baskınları seralara zarar verdi. Meyve ağaçlarında bulunan limon ve portakallar ise yağış ve hortum nedeniyle döküldü. Demre'de ise sanayi sitesindeki 105 iş yeri su altında kaldı.

“BAŞKAN GÖRSÜN HALİMİZİ”

Şiddetli yağış nedeniyle Demre Sanayi Sitesi'nin yanından geçen kanal taştı. Sel suları nedeniyle Demre Sanayi Sitesi'ndeki 105 iş yerinin tamamı sanayi sitesindeki araçlar sular altında kaldı. Özellikle yedek parça, elektronik eşya satan iş yerlerindeki esnaf büyük zarar gördü. Esnaf mallarını kurtarmak için çalışırken, araçlar da suyun içinden çıkarıldı. Bazı araçlar ise su içinde bırakıldı. Şiddetli yağmur sonrası yağmur suyu kanallarının tıkanıp, taşması sonucu bazı sebze seralarını da su bastı. İlk belirlemelere göre yaklaşık 200 dönüm serayı kısmi olarak su altında kaldı.  Sanayi sitesindeki bir esnaf, "Demre'mizdeki sanayimizin son durumu. Dağlardan akan aşırı sel sanayiyi bastı. Kanallar taştı. Sanayinin durumu bu. Demre Belediye Başkanı görsün bu durumu. Çözsün bir an önce bu durumu. Başka diyeceğimiz bir şey yok" dedi.

KAŞ'TA SERALARI SU BASTI

Antalya genelinde etkili olan yağış, batı ilçelerinde zaman zaman kuvvetli sağanağa dönüştü. Sağanak Kaş ilçesinde yaşamı olumsuz etkiledi. Kınık ve Ova Mahallelerinde yağış sonrasında seraların bulunduğu alanlarda su birikintileri oluştu, bazı seraları su bastı. Su baskını nedeniyle seralardaki mahsuller zarar gördü. Kaş Belediyesi ekipleri bölgede çalışma başlattı.

KUMLUCA’DA DA MANZARA AYNI

Kumluca’ya bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde aşırı yağış ve fırtınayla birlikte hortum oluştu. Hortum seraları çökertirken çok sayıda seranın da plastik örtüsünü yırttı. Sarıcasu Mahallesi Zahmakıranlar mevkiinde de sele dönüşen yağış seralara zarar verdi.

“ÇİFTÇİ PERİŞAN”

Çiftçi Mehmet Özcan, "Bakın bu biberlere yazık oldu. Tüm çiftçi kardeşlerimize geçmiş olsun. Bakın fidanlar burada. Seranın halini görüyorsunuz. Hortum seraları yırttı geçti. Gördüğünüz gibi yağmur suları seraların içine akıyor. Üzerinde örtü yok. Seranın çatısında plastiği tutması gereken klipsler seranın içinde duruyor. Çiftçimiz perişan. Olan bu” diye konuştu.

GENÇLERİN SÖRF KEYFİ

Dağlardan gelen yağmur ve sel suları nedeniyle debisi yükselen Boğaçayı'nın denizle buluştuğu noktada, dalgalar oluştu. Konyaaltı Sahili'ne gelen 4 genç, oluşan küçük dalgalarda sörf yapmaya çalıştı. Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanlığı'na bağlı bir bot da olumsuzluklara karşı denizde devriye görevi yaptı.

HABER MERKEZİ