YAĞ

Bundan bir ay kadar önce ulusal bir TV kanalının ana haber bülteninde; “ Yemeklik sıvı yağ bakkallarda artık litre ile değil, bardak ile satılıyor” başlıklı haber anonsu duydum.

Anonsu duyunca dört gözle ve kulaklarımı açarak haberin detayını izlemeye ve dinleme devam ettim.. Hakikaten de kanalın muhabiri bir bakkal dükkanına girdi ve bakkalda gelen müşterilerine bardakla yağ sattı.

Haber bittikten sonra muhabir veya muhabire akıl verenler güzel senaryo yazmış ve yönetmişler ama gişe yapmaz diye düşünmüştüm.

***

Yanılmışım. Haber yayınlandıktan birkaç saat sonra sosyal medya, ‘’Bardakla yemeklik sıvı yağ alır hale geldik’’ paylaşımları ile doldu taştı. Meğerse yalan haberin alıcısı veya trol ordusu hazırmış.

Sonra aynı TV kanalı geçen hafta “Ülkemizde; bir buçuk aylık; yemeklik sıvı yağı stokumuz” kaldı diye haber yaptı.

Sonrası hepimizin malumu... Parasızlıktan bardakla yağ alan vatandaşlarımız birden bire zengin oluverdi ve markerlere akın edip dörder beşer teneke yağ satın alarak, savaş kazanmış edasıyla evlerine döndüler. Yine aynı kanal bu olayı da ‘’Zam öncesi vatandaşlar yağ kuyruğuna girdi’’ diye verdi. Ve hükümeti suçladı.

Daha sonra bakanlığın açıklaması üzerine öğrendik ki; haber tamamen asparagasmış.  Üstelik 2020 yılında 5,6 milyon dekar alana ayçiçeği ekilmişken; 2021 yılında 6,5 milyon dekar alana ay çiçeği ekilmiş. 5,6 mı büyük yoksa 6,5 mi? Üretimimizde yüzde 17 artmış. 460 milyon ton sıvı yağıda yurt dışına satmışız.

***

E hani tarım bitmişti. Üretmiyorduk. Üretmediğimiz bir şeyi nasıl satıyoruz

Bakanlığın açıklamasından sonra aynı kanal Pazar akşamı verdiği haberde de ‘’Yemeklik yağ stoğumuz kalmadığı ve zam iddiaları nedeniyle… ‘’ diye bir haber daha yaptı.

Yahu arkadaş! Bardakla yağ satıldığı senaryosunu yazıp çeken haber diye yayınlayan sizsiniz. ülkemizde  bir buçuk aylık yemeklik sıvı yağımız kaldığı;  basit ama kocaman yalanı ortaya atan, kitlelerin o yalanı nasıl sahiplendiğini kenara çekilip seyreden de sizsiniz. Hükümeti suçlayanda sizsiniz. Sonrada sanki tüm bunları hükümet veya başkaları yapmışçasına zeytin yağı gibi üste çıkan yine sizsiniz.

***

AMAN DİKKAT!

Yaşanan bu olaya siz belki spekülasyon veya algı diyebilirsiniz. Ama ben öyle görmüyorum. Tamam, kış kışlığını yapacak. Ama siyasi görüşümüz ne olursa olsun, halk olarak uyanık olmalıyız,  yalanlara inanıp, sahiplenmemeliyiz.

Aksi halde sonuç bu olaydaki gibi her zaman trajikomik bitmeyebilir. Aman dikkat...

Sağlık ve huzurla kalmanız duasıyla...