YABANCI İKAMETİNE SINIRLAMA GETİRİLDİ

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 10’u Antalya’da olmak üzere Türkiye genelinde bin 169 mahallenin geçici koruma kaydına, uluslararası koruma kaydına, ikamet iznine, geçici koruma veya uluslararası koruma ile ikamet izni kapsamındaki yabancıların ikamet ili değişikliği yapılması işlemlerine kapatıldı.

AHMET ARĞILLI/ZEHRA TEKECİ

Dün yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı yabancı yoğunluğu göz önünde bulundurularak 1 Temmuz itibariyle 62 ilde ikamete kapatılan mahalle sayısının bin 169'a çıkarıldığını duyurdu. Açıklamada, “Ülkemizde çeşitli bölgelerdeki yabancı yoğunluğu göz önünde bulundurularak Bakanlığımızca daha önce belirli illerimizdeki 781 mahalle yeni doğan ve çekirdek aile birleşimi dışında geçici koruma kaydına, uluslararası koruma kaydına, ikamet iznine, geçici koruma veya uluslararası koruma ile ikamet izni kapsamındaki yabancıların ikamet ili değişikliği yapılması işlemlerine kapatılmıştır. 1 Temmuz 2022 itibariyle kapalı mahalle sayısı 1169’a çıkarılmış olup kapalı mahalleler ekte yer almaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.

Yayımlanan listede ise Antalya’da 10 mahalle yer aldı. Antalya’nın Alanya ilçesinin Mahmutlar, Kestel, Kargıcak ve Avsallar mahallelerine; Döşemealtı ilçesininAOSB 2.kısım ve AOSB 3. Kısım Mahallelerine; Konyaaltı ilçesinin Liman, Hurma ve Sarısu Mahallelerine ve Muratpaşa’da Topçular Mahallesi’nde yabancıların geçici koruma kaydına, uluslararası koruma kaydına, ikamet iznine, geçici koruma veya uluslararası koruma ile ikamet izni kapsamındaki yabancıların ikamet ili değişikliği yapılması işlemlerine kapatıldı.

YABANCILARA SATIŞTA SORUN YOK

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel değerlendirmelerde bulunan, emlakçı Şeref Sağlam açıklanan kararın bazı kesimler tarafından yanlış anlaşıldığını ifade etti. Yasaklanan mahallelerde gayrimenkul satışlarının yasaklandığı yönünde algıların oluştuğunu vurgulayan Sağlam, “Bu yanlış bir bilgi. Antalya’da şu an 10 mahallede yabancılara ikamet verilmesi İçişleri Bakanlığınca durduruldu. Şu an bu bölgelerde yabancıların yoğunluğuyla yerli vatandaşın nüfus yoğunluğunun kaybolduğuna dair bir gerçek var. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı böyle bir karar aldı. Bu uygulama bir nevi devletin mahallelerde yabancılaşmaya engel olmasıdır” diye konuştu.

Sağlam bu bölgelerdeki yabancıların ikametinin yasaklandığının altını çizerek, “Bu karar yabancılara mülk satışı yapamaz anlamına gelmiyor. Satışlar devam ediyor. Sabah Tapu ve Kadastro Bölge Müdürümüz ile görüştüm. Elindeki verilere göre yabancılara yapılan satışlarda herhangi bir durma olmadığını söyledi. Yabancıysanız bu mahallelerden ev alabilirsiniz ancak ikametgah alamayacağınız için o bölgede yaşayamazsınız” ifadelerini kullandı.

PİYASA YERİNİ BULACAK

Özellikle yabancı nüfusunun yoğun olduğu Liman, Sarısu ve Hurma bölgelerindeki emlakçılarda bir panik havası oluştuğunu aktaran Sağlam, piyasada yaşanan bu durumun Ukrayna ve Rusya savaşı döneminde başladığını hatırlatarak, kısa süre sonra dengelerin yerine oturacağını kaydetti.