YABANCI ÇALIŞANIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (3)

Ev Hizmetlerinde Çalışacak Yabancıların Çalışma İzinleri

Ev hizmetleri alanında yabancı personel istihdam etmek isteyen bir ailenin sahip olması gereken nitelikler aşağıdaki gibidir;

***

İşverenin ailenin, yabancıya vereceği brüt asgari ücret üzerinden maaşı ve sigorta masraflarını karşılayabilecek maddi yeterlilikte olması gerekmektedir. Bu yeterliliği de evrakla beyan etmesi gerekmektedir. Ayrıca işverenin, E-imza (Elektronik İmza) olma zorunluluğu 26.02.2018 tarihinden itibaren getirilmiştir. 

***

Çalışma Bakanlığının belirlediği yeni kriterler üç ana başlık altındadır. Bunlar ; İşveren ailenin 12 yaşından küçük çocuklarına yabancının bakıcılık yapması. İşveren ailenin 65 yaşından büyük insanlara yabancılar bakıcı olarak çalışması. İşveren ailenin sağlık raporlu bir hastasına, yabancının bakıcı olarak çalışması. Bu üç husus dışında sunulan gerekçeler kabul edilmemekte ve başvurular reddedilmektedir.

***

Başvuru yapılabilmesi için, en az altı ay süreli (süresi sona ermemiş )ikamet tezkeresi şartı aranır. Altı aylık ikamet tezkeresi almamış olan yabancılar ise, uyruğunda bulundukları veya daimi ikamet ettikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine başvuruda bulunarak işlem sürecinin başlatılmasını sağlayabilirler.

Yabancı personel çalışma izni nasıl yapılır?

Yurt içinden, en az altı ay süreli ikamet tezkeresi ( oturma izni ) almış ve bu süresi sona ermemiş olan yabancılar ancak işverenleri aracılığı ile başvurabilirler. En az altı ay ikamet tezkeresi almamış olan yabancılar ise, yurt dışından çalışma izni başvurularını, uyruğunda bulundukları veya daimi ikamet ettikleri ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine yapabilirler.

***

2510 Sayılı İskan Kanunu Kapsamında Olanlar:

2510 sayılı İskan Kanununa göre muhacir, mülteci veya göçebe olarak kabul edilen yabancıların çalışma izni talebinde bulunmaları halinde, Bakanlığa başvuru sırasında durumlarını belgelemek koşuluyla çalışma izinleri istisnai olarak verilebilir.

***

Türk Vatandaşı ile Evli Olanlar:

Bir Türk vatandaşı ile evli olan ve eşiyle Türkiye’de evlilik birliği içinde yaşayan yabancıların çalışma izin başvurularında ikamete ilişkin süre koşulu aranmaz. En az üç yıl süreyle Türk vatandaşı ile evlilik birliği içinde yaşayan yabancıların başvurularında bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan kriterler uygulanmaz.

***

Ancak, evliliğin aile birliği kurmak amacıyla yapılmadığının tespit edilmesi halinde çalışma izin belgesi geçerliğini kaybeder.