YA 5 BİN VAKA, YA DA HÜSRAN

Bayram sonuna kadar 17 gün tam kapanmaya girdik. Hepimiz askerlikte terhis tarihini sayar gibi saymaya başladık. Bugün itibarıyla ŞAFAK 11!

Ama bu kapanmanın faydasını görüp görmeyeceğimiz henüz belli değil. Çünkü her yer hala kalabalık ve tam kapanma yavaş yavaş kısmi kapanmaya doğru ilerliyor. Vaka sayalarımız ise ülke genelinde yüksek. Antalya bazında ise sevindirici düşüş eğilimi başladı.

Sağlık Bakanlığı, illere göre her 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayılarını gösteren son tabloyu açıkladı. Tabloya göre Antalya’da 17-23 Nisan tarihleri arasında 324,57 olarak belirlenen 100 bin kişide testi pozitif çıkan kişi sayısı 24-30 Nisan arasında 200,37’ye düştü. Rakamın bayram sonuna kadar daha da düşmesine bekleniyor.

Sağlık Bakanı başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanı,17 Mayıs’a kadar 25 binlerde olan vaka sayısının 5 bine düşeceği konusunda iyimser. Hatta, Kültür ve  Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “17 Mayıs'ta hedef 5 binin altı ver sezonda 30 milyon turist!” diyor. Bu hava turizm sektörüne umut veriyor.

Herkes bir beklenti için de ama Sağlık Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanı’nın Rusya’ya yapacakları ziyaret büyük önem taşıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’da gece gündüz bu işler için efor sarf ediyor.  Ukrayna vatandaşlarını tatil için ülkemize yönlendirirken, Ruslarında gelmesi ile büyük bir rahatlama olacağı kanısındayım.

Her zaman sadık dost olarak bildiğimiz Almanların bu yıl tatil için gelip gelemeyecekleri ise henüz net değil ama onların boşluğunu sanırım Ukrayna ve Rusya dolduracak gibi.  Bunun içinde kalan 11 günlük sürede kapanma kurallarına harfiyen uymamız gerekiyor. Sonu bizim lehimize olacak. Kapanmanın sonu çifte bayram olacak.

Sonuç olarak 5 binli rakamlara görmek yine bize kalmış bir şey.

İNTERNET GÖZDEN KAÇTI

Hükümet koronavirüs illetinden kurtulmak için 17 günlük bir kapanma kararı aldı. Bu yapılırken bazı noktalar gözden kaçtı ama hemen fark edilip düzeltme yoluna gidildi. Bunlardan birincisi zincir marketlerin gıda ve temel ihtiyaç malzemesi dışında satış yapmaması. Önce illerde alınan karar iptal edildi, ardından sıkıntı büyüdü ve İçişleri Bakanlığı devreye girdi. Yasak kararı tekrar alındı.

Ben oldum olasılı zincir marketlerin elektronik eşyadan çiçeğe, zücaciyeden kırtasiye malzemesine kadar her şeyi satmasına karşıyım. Nedeni ise pandemide en çok kaybedenin küçük esnaf ve bir de haksız rekabete uğradığı için.

Yarın itibarı ile satış yasağı devreye girecek ama o market zincirlerinin bir de e-ticaret siteleri var ve çatın çatır serbestçe satış yapıyorlar. Diğer siteler ise cabası. İşte bu noktada haksız rekabetin daniskası yapılıyor. Hem de bir liralık ürünler 5 lira.

Ben bu noktayı bir hatırlatayım dedim. Küçük esnafı koruyalım derken iyice ezdirmeyelim belki gözden kaçmıştır diye!

ÇOK ZORLAMAYALIM

Kam kapanma ile birlikte semt pazarları da kapatıldı. Tedarik zinciri bozulunca Antalya’da sebze-meyve üreticinin elinde kaldı, marketler resmen tekel oldu. Fiyatlar aldı başını gitti. Pazarda 3 liraya satılan kabağı 7 liraya sattılar. Halde 50 kuruşa alıcı bulamayan salatalık 5 liraya satıldı.

Neyse ki, önceki akşam İçişleri Bakanlığı özellikle Antalyalı pazarcılar ile üreticilerin sesini duydu ve yeni bir genelge yayınlayarak 8 ve 15 Mayıs’ta semt pazarları açma kararı aldı. Hem üreticinin, hem pazarcının hem de vatandaşın mağduriyeti giderilmiş oldu.

Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, “Merkez 5 ilçemizde aktif 70 pazarda 250 esnaf aktif olarak tezgah açıyor. 3 bin 500 üyemiz var ve 8 Mayıs’ta 6 bin tezgah açılacak. Birçok yer boş kalacak” diyor. Diyor da ağzındaki baklayı da çıkarıyor. Pazarda tekstil satışı yapan esnaf içinde muafiyet istiyor. Belki talebinde haklı ama biz ‘Anayasa bir kez delinmek bir şey olmaz’ diyen bir millet olarak yasakları deldikçe yenisini isteriz.

İşte bu da ona benzedi. Bana göre, sebze ve meye haricini açacak olursak kontrol elden kaçak ve 5 bin vakayı zor görür turizm sezonunu da kaçırır kös kös otururuz. Onun için fazla zorlamanın alemi yok.

OH BE! YÜZÜMÜZ GÜLDÜ

Yaşadığımız buhranlı günlerde yüzümüzü güldüren açıklama Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’dan geldi. Çandır, Antalya’nın Ocak-Nisan dönemine ait ihracat rakamlarını açıkladı. Antalya sadece Nisan'da yüzde 59 artışla 163 milyon dolar, 4 ayda ise yüzde 33.7 artışla 614 milyon dolar ihracat yapmış. ATB Başkanı Çandır, bunun tarihimizin en yüksek aylık ihracatı olduğunu belirtti. İşte kötü günde bu yüzlerimizi bir nebze de olsa güldürmeye yetti.

Niye mi?

Nisan ayında Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatının yüzde 26.5'i, ilk 4 ayda ise yüzde 22.3'ü, süs bitkileri ve mamullerinde nisan ayında yüzde 56.9'u, ilk 4 ayda yüzde 50.7'si, tarım ve gıda ihracatının yüzde 4'ü, ilk 4 ayda yüzde 4.1'i Antalya'dan yapılmışta ondan.