YA AŞI OL YA DA SOKAĞA ÇIKMA

Türkiye’de vaka oranlarının hızla yükselmesi, gözleri aşı karşıtlarının üzerine çevirdi. Antalya’da sivil toplum örgütleri, aşı karşıtlığına karşı topluma uyarılarda bulundu. Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin, önümüzdeki dönemlerde gelen kısıtlamaların, aşı olmayanların pandemisi olacağını belirtti.

Aşı olmayan vatandaşlar, vakaların yeniden artışa geçmesinde etken olarak görülüyor. Bu nedenle uzmanlar ve üst düzey yöneticiler, kısıtlamalı günlere geri dönmemek için herkesin aşı olması gerektiğini vurguladı. 18 yaş üstü 23 milyon vatandaşın aşılanmadığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sorunlardan birinin de tedbirlerin esnetilmesi olduğunu söyledi. Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin, önümüzdeki dönemlerde gelen kısıtlamaların, aşı olmayanların pandemisi olacağını vurguladı. Şahin, “Toplum sağlığı bize hastalanmadan tedavi edecek yöntemler de sunuyor. Bunlardan birisi de aşı. Onun için aşılama son derece önemli. Dünyada da aşılamayı yüksek oranda yapan ülkelerde hastalık oranları çok azaldı. Son zamanlarda delta varyantı dediğimiz bulaşıcı bir mutandın etkisiyle salgın tekrar arttı. Ama bundan sonra aşısızların pandemisi olacak” dedi.

“AŞI KARŞITLIĞI VAR”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, herkesin bilinçli hareket etmesi gerektiğini belirtti. Çetin, tüm vatandaşların aşı olması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Çetin, vatandaşların bilime güvenmesinin doğru olacağını belirterek, “Herkes aşı olmalı. Herkeste kulaktan dolma bir aşı karşıtlığı var. Özellikle 18 yaş üstü. Bilim ‘aşı olun’ diyorsa o aşıyı olmamız lazım. Sayılarımızı tam düşürmüştük, bayramda ki yoğunlaşmayla vakalar yine yükseldi. Aşısını olanlar şuanda grip gibi atlatıyor, aşı olmayan tanıdıklarım ise hastanede yatıyor. Bu örnekleri görerek hala neden bu aşı olunmuyor, ben anlamış değilim. Eğer aşı sıkıntı yaratacak olsaydı, bilim insanları bizlere ‘aşılanmayın’ derdi. Birçok aşı çeşidi var. Yan etkilerini bilmiyorum fakat, içinde bulunduğumuz salgın daha öldürücü. Sadece Antalya’yı aşılamak da değil sorun. Türkiye’nin tamamında 18 yaş üstü herkesin aşılanması lazım. Eğer aşılanmazsak bu sorunla uğraşmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜMÜN TEK YOLU AŞI

Antalya Ticaret Borsası ( ATB) Başkanı Ali Çandır ise, bu virüsten korunmanın tek yolunun aşı olduğunu ifade etti. Başkan Çandır, “16 aydır koronavirüsle mücadele ediyoruz. Maske, mesafe ve hijyen kurallarıyla kendimizi korumaya çalışıyoruz. Sonuç itibari ile aşılar bulununca, aşılarımızı olmaya başladık. Tüm bilim insanlarının söylediği, bu çözümün aşılanma olduğuydu. Aşılanma konusunda hepimiz üzerimize düşen görevi, yerine getirmeliyiz. Tüm vatandaşlarımızın önce hijyen kurallarına dikkat etmesi lazım ve aşı hakkı gelenlerinde aşı olması gerekiyor. Aşı karşıtlığını da anlamakta zorluk çekiyoruz. Aşı tereddüdünün toplumda biran önce giderilmesi gerekiyor. Çünkü aşıyı sadece kendimiz için değil, sevdiklerimiz içinde olmamız gerekiyor. Tüm vatandaşların, bir zorunluluk ve vatandaşlık görevi olarak görmesini diliyorum” diyerek vatandaşlara aşı çağırısında bulundu.