Voyager 1 geri döndü
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 1977'de uzaya fırlatılan Voyager 1 uzay aracının, 6 aylık iletişim sorununun ardından bilimsel faaliyetlerine geri döndüğünü duyurdu.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 1977'de uzaya fırlatılan Voyager 1 uzay aracının, 6 aylık iletişim sorununun ardından bilimsel faaliyetlerine geri döndüğünü duyurdu.
NASA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dünya'ya 24,1
milyar kilometre uzaklıkta bulunan Voyager 1'den nisanda yeniden anlaşılır
sinyaller gelmeye başladı ve mayısta bilimsel veri toplama görevine
yönlendirildi.
Böylelikle NASA tarafından 1977'de fırlatılan uzay aracı, 6
aylık kesintinin ardından tam olarak veri toplama faaliyetlerine yeniden
başlamış oldu.
Voyager 1'deki teknik arızaların uzay aracının uçuş veri alt
sistemindeki çipten kaynaklandığı belirtildi. Uzay aracı, normal
operasyonlarına geri dönmüş olsa da arızaların hala tam giderilemediği
bildirildi.
NASA'nın açıklamasında, "Uzay aracının arızasını
gidermek için görev personelinin daha küçük görevleri tamamlamanın yanı sıra
Voyager 1'in üç bilgisayarındaki zamanlama yazılımını yeniden senkronize etmesi
ve uzay aracının plazma dalgası enstrümanı için kayıt cihazının bakımını
yapması gerekiyor" ifadesi kullanıldı.
VOYAGER 1'DE İLETİŞİM
ARIZASI MEYDANA GELDİ
NASA, 16 Mart’ta yaptığı açıklamada, Kasım 2023’ten beri
Dünya’ya anlaşılamayan sinyaller ileten Voyager 1’in 1 Mart’ta yollanan komuta
anlaşılır karşılık verdiğini duyurmuştu.
Açıklamada, "Sorunun kaynağının bilim ve mühendislik
verilerini Dünya’ya gönderene kadar depolayan uçuş veri alt sistemindeki 3
bilgisayardan birinde olduğu tahmin ediliyor." ifadesi kullanılmıştı.
Güneş sisteminin etki alanı dışında araştırma yapmak
amacıyla 1977'de uzaya gönderilen Voyager 1, Dünya'ya 24,1 milyar kilometre
uzaklıkta bulunuyor. Voyager 1 ile Dünya arasında sinyalin tek yönlü seyahati
22 saati aşabiliyor. Bu nedenle NASA ile araç arasında mesajın gelip gitmesi
iki günü bulabiliyor.
NASA, yanlış komut gönderip bağlantıyı kaybettiği Voyager 2
uzay aracından da sinyal almaya çalışıyor.
AA
Türk savunma sanayisinin öncü projelerinden biri olan Bayraktar TB3 SİHA, tarihi bir başarıya imza atarak kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı oldu. Bu kritik uçuş testi, Türkiye'nin çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu'dan gerçekleştirildi. Bayraktar TB3’ün bu başarısı, sadece Türk savunma sanayisi için değil, dünya genelindeki askeri stratejiler açısından da büyük önem taşıyor.
Türkiye’nin en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in, Antalya’da düzenlenen Teknoloji Yarışmaları büyük bir coşkuyla tamamlandı. Yarışma sonunda 'En'ler mansiyon ödülleri sahiplerini buldu.
Antalya'da, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen ve siber yetenekleri bir araya getiren uluslararası ‘HackMasters Yarışması’ kazananı Azerbaycan takımı BHOSWARE takımı oldu.
Antalya'da TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen "Fikir Maratonu Yarışması" başladı.
Antalya’daki Anfaş Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam eden dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest, teknoloji dünyasının merakla beklediği birçok yeniliği sergilemeye devam ediyor.
Antalya’da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Akdeniz Teknoloji Yarışmaları finali, ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam ediyor. Festivalin ikinci gününde, Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, gençlerle bir araya geldiği bir söyleşi gerçekleştirdi.
T3 (Türkiye Teknoloji Takımı) Girişim Merkezi Koordinatörü ve TEKNOFEST İcra Kurulu Üyesi İrem Bayraktar Aksakal, festivalde yer alan girişimlerin, özellikle lise ve üniversite seviyesindeki projelerin girişime dönüşmesi için çaba gösterdiklerini belirterek, “TEKNOFEST'ten başarı hikayeleri çıkmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda da kat ve kat artacağına inanıyorum” dedi.
Antalya ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen TEKNOFEST Final Yarışmaları kapsamında gençlerle buluşan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, “Devletimiz, insanlı uzay projeleri kapsamında yeni projeleri değerlendirmeye devam ediyor. Alınan kararlar halkımızla paylaşılacak” dedi.
Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında düzenlenen teknoloji yarışmaları Antalya ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde başladı.
TEKNOFEST Akdeniz kapsamındaki 49 ana kategori, 127 alt kategoride düzenlenen yarışmalara toplam 1 milyon 650 bin yarışmacı başvurusu alınırken, Antalya’da düzenlenecek olan 25 teknoloji yarışmasına ise 1 milyon 500 binin üzerinde yarışmacı başvuruda bulundu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz