VİZYON AŞAĞI VİZYON YUKARI

Sevgili okurlar, cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk seçimi olan 2023 seçimlerine hazırlanan siyasi partilerimiz, vizyon belgelerini açıklamaya başladılar. Vizyon aşağı, vizyon yukarı… Peki nedir vizyon?

***

Kişi ya da kurumların gelecekteki hedefleri vizyon olarak adlandırılıyor. Kendimizi gelecekte görmek istediğimiz, ulaşmak yeri vizyon olarak gösteriyorlar.

***

2001 krizinin ardından kurulan AK Parti, “3 Y” adını verdiği yolsuzlukla, yoksullukla ve yasaklarla mücadele ederek ülkeyi kalkındıracağını söyleyerek 2002 seçimlerinde tek başına iktidara gelmişti.

***

Aradan 20 yıl geçti. Bu 3 Y’nin gerekleri yerine getirilip getirilmediğine siz karar verin. AK Parti’nin şimdiki vizyonu ise önümüzdeki yüzyılı Türkiye yüzyılı yapmak.

***

16 başlıktan oluşan Ak Parti’nin vizyon belgesinde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyüyerek kalkınmak amaçlanıyor. CHP ise aylardır üzerinde çalıştığı vizyon belgesini 3 Aralık’ta açıklayacak. 

***

Muhtemelen CHP’nin vizyon belgesi yatırım ve istihdamın teşvik edileceği, “yüksek teknolojiye dayalı” bir kalkınma modeli olacak. Vizyon, kulağa hoş gelen bir kelime…

***

Açıklanan vizyon belgelerindeki yazılanlar da bizi alıp harikalar diyarına götürüyor. Çocukluğumda “Alice Harikalar Diyarı’nda” diye bir masal vardı.

***

Keşke söylenenleri gerçekleştirebilseler ama bizim siyasi tarihimiz hayal kırıklıklarıyla doludur.  Çünkü söylenen vaatler söylendiği gibi kalıyor. Bu çilekeş millet,  artık çok yoruldu, süslü kelimeleri dinlemekten usandı.

***

Bu milletin her şeyden önce, insan haklarını ve özgürlükleri esas alan kuvvetler ayrılığına dayalı bir sivil anayasaya ihtiyacı var. Bunun için para pul da gerekmiyor.

***

Bunu gerçekleştirdiğimiz ve de gereğini yaptığımız zaman, hem ülkeye yatırım yağacaktır hem de huzur da gelecektir. Kalkınma da olacaktır. Suç oranları da düşecektir.  Ülkenin aradığı vizyon budur.