'VIZ' GELİR KORONA

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, içerdiği doğal ürünler dolayısıyla arıcılık sektörüne ilgiyi artırdı. Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Turan, pandemiye rağmen bu sezonki bal kalitesinin ve üretiminin arttığına dikkati çekerek, “Türkiye’nin arıcılıkta başkenti Antalya’dır” dedi.

Kahvaltıların vazgeçilmezlerinden biri olan ve her türlü çeşidiyle şifa kaynağı olan balın Türkiye’de en çok tüketilen ürünlerden biri olduğu biliniyor. Birçok çeşidiyle sofralarımızda ve evlerimizden eksik etmediğimiz balın ortaya çıkış kaynağı olan arıcılık sektörüne ise Antalya’nın azımsanamayacak kadar büyük bir oranda ev sahipliği yaptığı ortaya çıkan çeşit çeşit bal türleriyle ispatlanıyor. Antalya’nın arıcılık sektöründeki konumuna açıklık getiren Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği (AYBİR) Başkanı Yücel Turan, Antalya’nın Avrupa’nın birçok ülkesinden hem yüz ölçümü hem de nüfus yoğunluğu olarak büyük olduğunu söyleyerek, arıcılık sektöründe ise Türkiye’de kolon varlığı bakımında 8’inci sırada, bal üretiminde ise 10’uncu sırada olduğunu bilgisi verdi.

“BÖYLE BİR YAPILANMA TÜRKİYE’DE TEK”

Antalya’nın bir ucundan diğer ucuna yani Kaş’ın Kalkan mevkii ve Gazipaşa’nın Kaledran mevkii olarak ortalama 483 kilometre sahası olduğuna değinen Yücel Turan, “Avrupa’da birçok ülke bile bu yüz ölçümü ve bu nüfus yoğunluğuna sahip değildir. Dolasıyla bizim birlik olarak merkezimiz Antalya’da fakat birçok yerde arıcılarımıza daha iyi hizmet vermek için; Alanya, Elmalı, Kumluca’da irtibat bürolarımız var. Bununla beraber Kaş’ta da danışmanımız var. Birliğimize kayıtlı 2 bin 615 aktif üyemiz var. Arıcılık sektöründe böyle bir yapılanma Türkiye’de tektir. Tabi ki bünyemizdeki üyelerin çoğu kırsal bölgelerde olduğu için bu faaliyetlerimiz devam ediyor” diye konuştu.

ARICILIKTA LOKOMOTİF ŞEHİR

Türkiye genelinde Antalya’nın arıcılık sektörü içerisinde lokomotif bir şehir olduğunu iddia eden Başkan Yücel Turan, Antalya’nın bir arı üretim merkezi olduğuna dikkat çekti. Turan, “ Türkiye’ni ana arı üretimi olarak bey ve kraliçe arı üretim grupları kışlatma bölgesi olduğumuz için burada yapılmaktadır. Dolayısıyla biz daha çok bu ballarımızı üretirken aynı zamanda Türkiye’ye arı yetiştirmekteyiz. Yani bizler İç Anadolu’ya, Doğu’ya ve Kuzey’e arı üretiyoruz. Ballarımızın yanında bir de böyle bir arı borsamız vardır. Bütün arıcılarımız aslında ilkbahar döneminde arı üretirler. Antalya mevsim erken gelir, ocak ve şubat badem çiçek açmaya başlar. Bu durum arı üretimi ve popülasyonu için iyi bir katkı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra arı satımlarımızda çok iyidir. Bizim arıcımızın ‘ben bal satamam korkusu yoktur.’ Bizdeki ballar standart bal değildir. Bizim üreticilerimiz kimliği belli olan ballar üretmektedir” şeklinde konuştu. 

“BİNLERCE ARICI İSTİHDAMI VAR”

Antalya’ya kışlatma bölgesi olduğu için bundan 15 ila 20 gün sonra arı sevkiyatları başlayacağını ifade eden Başkan Yücel Turan,  Türkiye’nin farklı farklı bölgelerinden Antalya’ya 2 milyon civarında arı geldiğini ve bu arılara ev sahipliği yapıldığını açıkladı. Turan sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye’de ortalama 8 milyon civarında kovan varlığı vardır. Bunun 2 milyon civarındaki kısmı bizim sahil bandında bulunmaktadır. Bizim 2 bin 615 arıcımız olmasına karşı, yılın 6 ayında burada ortalama 30 ila 40 bin civarında arıcı istihdamı vardır. Yıllın belli dönemlerinde diğer illerimizde kış devam ederken ilk bal hasadı baharın erken gelmesiyle birlikte burada başlamaktadır. Dolasıyla şunu diyebilirim; Türkiye’nin başkenti nasıl Ankara ise arıcılıkta da başkenti Antalya’dır.”

“DÜNYADA 2’NCİ SIRADAYIZ”

Dünya çapında arıcılığa katılan bireylerin işbirliğini destekleyen Uluslararası Arıcı Dernekleri Federasyonu’ndan (Apimondia) bahseden AYBİR Başkanı Yücel Turan, Şampiyonlar Ligi’nin Apimondia’nın yanında sönük kaldığını aktardı. Turan, “Biz Apimondia’yı 2017 yılında İstanbul’da yaptığımız zamanda 126 ülke katılım gösterdi. Bunların ise 48 ya da 49 tanesi tarım bakanlıkları seviyesindeydi. 2019 yılında Kanada’da yapılan Apimondia’da görevliydim. 2021 yılında ise Rusya’nın Ufa bölgesinde gerçekleştireceğiz. Apimondia’da arıcılık sektörü olarak o kadar söz sahibiyiz ki Apimondia Başkanı yazılı bir beyanat alarak dedi ki ‘hangi ülke katılırsa katılsın ve kazanırsa kazansın, bunun organizasyonunu Türkiye yapacaktır.’ Dünyada arı varlığı bakımında 2’nci sıradayız. Arıcılık sektörü olarak dünyada söz sahibi ülkelerden bir tanesiyiz” diyerek sözlerini noktaladı.

PANDEMİ DÖNEMİNDE ARICILIK

Koronavirüs pandemisi dönemindeki arıcılık sektöründeki işleyişi aktaran AYBİR Başkanı Yücel Turan, arının canlı bir hayvan olduğu ihmale gelemeyeceğini belirtti. Bir kovanda ortalama 100 bin civarında arı ve bir tane kraliçe arının olduğunu kaydeden Turan, “Burada bir ihmal olduğu zaman bu kovanın bitmesi demektir. Dolayısıyla pandemi arıcılarımız, üretime katkıda bulunabilmek adına sahadaydı. Arıcılıkta yaş ortalaması biraz ileri safhalarda olduğu için 65 yaş ve üzeri arıcılarımıza sokağa çıkma yasağı zamanında gerekli izinlerini aldık. Arıcılığın olduğu yer bellidir, insanlardan uzak yerlerdir. Bu sektörde salgından uzakta olduğu için üreticilerimiz, rahatlıkla arılarının yanlarına gidip işlerini yapabildiler” diye konuştu.

ANTALYA BAL ÜRETİMDE İLK SIRALARDA

Arıcılık sektörü ve bal üretimi hakkında Antalya özelinde detaylar aktaran Başkan Turan, “Antalya’da toplam kovan sayımız son veriler ışığında 218 bin civarındır. Bal üretimi ise bu yıl 2 milyon 84 bin ton civarında ve bu rakam biraz daha artmış durumdadır. Bal üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyoruz. Polen üretimi olarak ise 20 bin ton civarındayız. Bu polen sadece sağlık sektöründe kullandığımız polen değil, bir de tarımın diğer ayağı olan seralarında polenlerini biz üretiyoruz. Arı sütü üretimi olarak ise Türkiye’de yine sayılı illerden biriyiz ve ortalama yıllık 150 kilogram civarında arı sütü üretimimiz var. Üretimde Türkiye’de en önde olan illerden bir tanesiyiz” ifadelerini kullandı.

AHMET ARĞILLI / ÖZEL HABER