'VİRA BİSMİLLAH' İÇİN GERİ SAYIM

Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi'nde 1 Eylül itibarıyla açıldı. Balıkçılar her yıl olduğu gibi bu yıl da 'Vira Bismillah' diyerek yola çıktı. Antalya’daki balıkçı ağları ise henüz denizle buluşamadı, ancak balık halinde şimdiden yoğunluk başladı.

Mustafa KOZAK, Sadık Çetin SADAK

Akdeniz bölgesindeki balıkların üreme sezonunun 15 Eylül’den itibaren çoğaldığı bu yüzden sezonun 15’inden sonra başlayacağı bildirildi. Tezgahta balıkları satacak olanlar ve balık almaya gelenler halin yolunu tuttu. Gözlerine kestirdikleri balıklar için pazarlık yapan balıkçılar zaman zaman mezatlardan balıklarını alarak arabalarına kasaları taşıdılar. Vatandaşların en çok tercih ettiği hamsinin haldeki kilosunun 14 ila 15 lira olduğu, pazarlara ise 25 ila 30 lira arasında satışa sunulduğu açıklandı. 15 Eylül’den itibaren balık halinin daha fazla hareketleneceği, her çeşit balığın satışa sunulacağı ve fiyatların da düşeceği bildirildi. Akdeniz’de bu yıl Kuzu balığının bol olacağı dile getirildi.

KUZU BALIĞI ÇOK BOL

Balıkçılar ağlara akya (Kuzu) balığının çok yakalandığını dile getirdi. Balık halindeki bir balıkçı, “Marmara ve Ege sezonumuz açıldı. Akdeniz sezonumuz 15 Eylül’den sonra açılacak.  Akdeniz’de şu sıralar Akya dediğimiz Kuzu balığı çok bol. Mersin tarafından gelen karides, mercanlar var. İzmir, Marmaris tarafından Karakulak balığı, lüfer geliyor. Ama asıl yoğunluk ayın 15’inden sonra Akdeniz sezonu açıldıktan sonra olacak. Akdeniz’in meşhur balığı Akya(Kuzu) balığı 40 ila 75 lira arasında oynar. Talep arttıkça balık fiyatı da artar ama balık bol çıkarsa fiyatlar düşer” dedi.

“DÖRT GÖZLE AYIN 15’İNDEN SONRASINI BEKLİYORUZ”

Sabahın ilk ışıklarıyla balık pazarına balık almaya gelen müşteriler, fiyatların çok yüksek olmasından sitem etti. Müşterilerden biri balık piyasasının şu anda çok yüksek olduğunu belirtti. Balık bol olursa fiyatların düşeceği söylendi. 15 ila 17 Eylül’den sonra fiyatların yavaştan düşeceğini düşünen müşteri, “Gece 2 de Balık Hali’ne balık almaya geldik. Balık sezonu açıldı ama balık fiyatları yüksek. Havalarında sıcak gitmesiyle balıkta çok yok. Ayın 16’sından sonra 600 liraya giden barbunun fiyatı, 200 liraya kadar neredeyse yarı yarıya düşer. Hamsinin kasasının 300 liraysa 150 liraya kadar düşer. Sardalya 180 lira, hamsi 250 lira, Karagöz 200 lira, Tekir balığı 350 lira balıkların kasa fiyatları bu şekilde çok pahalı. Dört gözle ayın 15’inden sonrasını bekliyoruz” diye konuştu.