Veterinerden barınak talebi

Sıcaklık rekorlarının kırıldığı yaz aylarında bizler kadar minik dostlarımız da etkileniyor. Özellikle sokaktaki hayvanlar için sıcak çarpmalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Veteriner Hekim Osman Aydoğmuş, “Bütün hayvanseverlerin, hayvanlara gölgede barınabilecekleri barınaklar yapması önemlidir” dedi.

Yaz döneminde artan sıcaklara karşı evcil hayvanlarımızın ve sokaktaki dostlarımızın da bakımında dikkat edilmesi gerekenleri Veteriner Hekim Osman Aydoğmuş açıkladı. Bu dönemde hayvanların tükettikleri yem miktarının yarıya düştüğünü belirten Veteriner Hekim Osman Aydoğmuş, “Bu, endişelenmeyi gerektirecek bir durum değildir ve oldukça normaldir. Yanı sıra mevsim değişikliğinde mamalar değiştirilmemeli ve hayvanlar, yaz ve kış alışık oldukları, sağlıklı mamaları kullanmaya devam etmeliler” diye belirtti.

“HAYVANLARA TEMİZ KAPLARDA SU VERİLMELİ”

Hayvanseverlerin sokak hayvanlarına yemek ve su verirken yanlışlıkla zarar vermemeleri için de uyarılarda bulunan Aydoğmuş, “Hayvanseverlerimiz fayda sağlamaya çalışırken bazen zarar verebiliyorlar. Sokaktaki hayvanlar için bir kap su koyuyorlar ancak koydukları kap bir aydır hiç temizlenmemiş ve kabın içi yosunlaşmış halde oluyor. Böyle bir kapta su vermek doğru değil. Günlük temiz kaplarda verilen sular hayvanlar için faydalıdır. Bir de sokaktakiler aç kalmasın diye çöplerin kenarına veya kaldırımlara ev yemekleri bırakıyorlar. İyi niyetli bir davranış ama oldukça yanlış çünkü bu ev yemekleri çok çabuk bozulduğu için sindirim sistemi hastalıklarına yol açabiliyor. Onların sağlığını düşünüyorsak erken bozulmayan kuru mamaları ayakaltı olmayan yerlere koymak gerekiyor” ifadelerini kullandı.


Evcil hayvanlar için evdeki klimaların derecesinin de önemli olduğuna değinen Aydoğmuş, “Klima derecelerinin düşük seviyeye getirilmesi kedi ve köpeklerin solunum sistemi rahatsızlıklarına sebep oluyor. Özellikle klimaların 25 derecenin altına düşürülmemesi gerekiyor” dedi.

TIRAŞ EDİLDİKTEN SONRA AMAN DİKKAT

Hayvanların tüylerinin tıraşı konusunda da evcil ve sokak hayvanların da yapılması gereken farklılıklara değinen Aydoğmuş, “Sokak hayvanlarının tıraş edilmesi önerilmez. Çünkü tüy aynı zamanda sıcağa karşı onlar için koruyucudur. Ama evde beslediğimiz hayvanlar için evde tüy dökülmesi sorun olduğu için tıraş uygulanabilecek bir yöntemdir. Tıraş, tüy yapısına göre senede bir veya iki defa yapılabilir.  Ama tıraş edilmiş bir hayvanı 40 ila 45 derece gibi yüksek sıcaklıklarda dışarıda gezdirmeye çıkardığımızda dikkatli olmalıyız. Sabah erken saatleri akşam ise geç saatleri seçmemiz gerekiyor. Çünkü gündüz sıcak havada asfalt kaynar duruma gelebiliyor bu nedenle patileri zarar görebilir. Bunun için dikkatli olmamız gerekir” diye belirtti.


“HAYVANLARA BARINAKLAR YAPILMALI”

Sıcak çarpmalarına karşı sokaktaki hayvanlar için gölge alanların oluşturulmasının önemine değinen Aydoğmuş, “Bütün hayvanseverlerin, hayvanlara gölgede barınabilecekleri barınaklar yapması önemlidir. Hayvanlar günü çoğunlukla sokakta yatarak geçirirler. Bu şekilde daha az hareket ederek daha az enerji harcamış olurlar. Biz onları hasta diye endişeyle yerlerinden kaldırırız ancak yerinden rahatsız olan hayvan bu sefer güneşe çıkacaktır. Bu yüzden hayvan yatıyorsa rahatsız etmemek gerekir” diye dikkat çekti.


Güneş çarpması durumunda ise hayvanlarda ateş yükselmesi ve kusma durumlarının olabileceğini söyleyen Aydoğmuş, “Bu belirtilerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden bir kliniğe gitmek gerekir. Sokak hayvanı ise klinikte ilk müdahalesinin ardından belediyeye gönderilmelidir” diye sözlerini tamamladı.