VERGİ İNDİRİMİYLE ERKEN EMEKLİLİK

Yüzde 60’dan az engelli olduğu yani çalışma gücü kaybı yüzde 60’dan az olduğu veya sigorta başlangıcından önce malul sayılmayı gerektirecek rahatsızlığı / engelliği olduğu için malulen emekli olamayan SSK (4/a) emeklilik şartlarına tabi kişilerin diğer sigortalılara göre daha erken emekli olma imkanları bulunmaktadır.

***

Yüzde 40 veya daha fazla engelli olduğu için vergi indiriminden yararlanma hakkı elde etmiş  4/a (SSK) kapsamındaki kişilere daha kolay şartlarla yaşlılık aylığı bağlanması yani erken emeklilik  imkanı sağlayan bu uygulama aşağıda açıklanmıştır.

 Vergi İndirimi Nedeniyle Emeklilik İmkanından Kimler Yararlanabilir?

Bu imkandan sadece sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 tarihinden önce olan ve emeklilik şartları yönünden 4/a (SSK) şartlarına tabi olan sigortalılar yararlanabilirler. 1 Ekim 2008 veya sonrasında sigorta başlangıcı olanlar ise 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde engellilere tanınan erken emeklilik imkanından yararlanabilirler.

***

Malulen emeklilik dışında yüzde 40 veya daha fazla engelli olanlar için geçerli özel emeklilik şartları aşağıda belirtilmiştir.

Sigorta Başlangıcı 1 Ekim 2008 Tarihinden Önce Olanlar:

1-SSK Sigortalıları:

Sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 tarihinden önce olan SSK sigortalılarından, engelliliği (sakatlığı-özürlülüğü) nedeniyle vergi indiriminden yararlananlar özel şartlarla emeklilik imkanına sahiptir.

2-Bağ-Kur Sigortalıları:

Engelli Bağ-Kur sigortalıları normal emeklilik şartları dışında, aşağıda “B- Sigorta Başlangıcı 1 Ekim 2008 Tarihi veya Sonrası Olanlar” başlıklı bölümde belirtilen şartlarla emekli olabilirler.

3- Emekli Sandığı Sigortalıları:

Göreve girişlerinde, usulüne uygun sağlık raporu ile belirlenmiş en az % 40 engelliği olan ve 15 fiili hizmet yılını dolduranlar emekli olabilir. Engellilik hali göreve başladıktan sonra meydana gelenler ise duruma göre adi malullük veya vazife malullüğünden emekli olabilirler.

***

Sigorta Başlangıcı 1 Ekim 2008 Tarihi veya Sonrası Olanlar:

Sigorta veya görev başlangıç tarihi 30 Eylül 2008 ’den sonra olan 4/1-a, 4/1-b ve 4/1-c sigortalıları aynı şartlara tabi olup, buna göre;

– Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği olduğu için malûlen emeklilik hakkından yararlanamayan sigortalılar, en az 15 yıldan beri sigortalı ve en az 3960 prim günü olmak şartıyla emekli olabilirler. Bu şartlara tabi olmayanlar ise aşağıdaki şartlarla emekli olabilirler.

***

– Usulüne uygun düzenlenmiş sağlık kurulu raporları ve tıbbi belgelere ve Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurulunun incelemelerine göre çalışma gücündeki kayıp oranı;

a) Yüzde 50 ilâ yüzde 59 arasında olduğu tespit edilen sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı ve en az 4320 prim günü olmak,

b) Yüzde 40 ilâ yüzde 49 arasında olduğu tespit edilen sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı ve en az 4680 prim günü olmak, şartıyla emekli olabilirler.