VE BEKLENEN GÜN GELDİ ÇATTI!

Doğrudan 7 milyon çalışanı ve tüm vatandaşları ilgilendiren asgari ücret belirleme çalışmaları, kapsamında ilk toplantı yarın yapılacak. Pandemi gölgesinde yapılacak olan ilk toplantının internet ortamında gerçekleşmesi kararlaştırılırken, yeni asgari ücretin ne kadar olacağı dört gözle bekleniyor

2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında yarın gerçekleşecek olan ilk toplantının koronavirüs tedbirleri doğrultusunda internet ortamında yapılması kararlaştırıldı. 7 milyon işçiyi doğrudan, tüm vatandaşları ise dolaylı yoldan ilgilendiren, asgari ücret pazarlığında yaşanacak olan gelişmeler merakla bekleniyor. Asgari ücret 2019'da yüzde 26.1, 2020'de yüzde 15 artırılmıştı. Halen asgari ücret net 2 bin 324 TL 71 kuruş, brüt 2 bin 943 TL. 2021 yılı için brüt asgari ücretin 3 bin 400 TL civarında olacağını öngörülüyor. Net asgari ücretin ise 2 bin 650 lira ile 2 bin 800 lira arasında bir rakamın olacağı düşünülüyor.

BAKANDAN UZLAŞMA TEMENNİSİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 2021 asgari ücret zammı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzun 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 4 Aralık'ta yapmasını kararlaştırdık. Sürecin şimdiden tüm kesimlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu yıl asgari ücretin, tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini temenni ediyorum." dedi.

PARTİLERİN BEKLENTİLERİ

Geçen yıl asgari ücret görüşmelerine ilk kez asgari ücretli çalışan bir işçiyi dahil eden Türk-İş ve işçi sendikaları bu yıl asgari ücret için bir rakam açıklamazken, görüşmelerin Dünya Engelliler Günü'ne denk gelmesi nedeniyle engelli bir kadın işçiyi toplantıya davet ettiği biliniyor. Asgari ücret için Saadet Partisi 5 bin, CHP 3 bin 100, İyi Parti ise vergileri devletin üstlenmesi şartıyla en az 3 bin TL rakamını önerdi. Türk-İş ve işçi sendikaları ise 4 Mart cuma günü hükümetle yapılacak ilk toplantıya birlik görüntüsüyle girmeyi planlıyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'un başkanlığında, Bakanlık'ta yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET MALİYETİ

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 2 bin 501 lira 55 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. Asgari ücretin yıllara göre değişimi ise şu şekilde: 2015 yılında 949 TL,  2016 yılında bin 301 TL, 2017 yılında bin 404 TL, 2018 yılında bin 603 TL, 2019 yılında 2 bin 020 TL, 2020 yılında 2 bin 324 TL.

FATMA ARSLAN