VATANDAŞLARIN 'STOKÇU' İSYANI

Hükümet tarafından, stokçuluk yapanlara ilişkin kanun teklifi hazırlandı. Yeni düzenlemeyle, stokçuluk yapanlara verilen para cezasının alt sınırı 100 bin TL, üst sınırı ise 2 milyon TL'ye çıkarılacağı açıklandı. Vatandaşlar da, stok yapan market ve firmalara karşı isyan etti.

Ahmet ARĞILLI, Bayram OKUDAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı’nın ardından, “Stokçulara göz açtırmayacağız.” açıklaması üzerine harekete geçildi. Yeni düzenlemeyle stokçuluk yapanlara verilen para cezasının alt sınırı 100 bin TL, üst sınırı ise 2 milyon TL'ye çıkarılacağı bildirildi. Stokçuluk vatandaşları ikiye böldü. Bazı vatandaşlar arasında gergin anlar yaşanırken bazı vatandaşlar tarafından ise, stok yapan marketlere ve firmalara tepki yağdı.

“STOKÇULUĞA KARŞIYIM”

Adını vermek istemeyen bir kadın vatandaş, “Stokçuluğa tamamen karşıyım. Emekli maaşıyla geçinen insanlar var. İnsanlar mağdur ediliyor. Marketlerde hırsızlık oranları artabilir. Ürünleri stok yapan marketçiler yüzünden, evine ekmek götürecek insanlar ama götürdüğü yiyecek veya içeceğin tarihi geçmiş olacak. Ürünleri bizden kaçırıyorlar ve saklıyorlar. Daha sonra onları bize sunup, sağlığımızla oynuyorlar. Ben bir sıkıntı yaşadığım zaman ALO 174 Gıda Hattı’nı arıyorum ve şikayet ediyorum” dedi.

“YAPANLARI KINIYORUM”

Stokçuluk yapanları kınadığını ve en kısa zamanda bu olayın düzelmesini isteyen vatandaş Evren Daloğlu, “Stok yapmak eğitime, kültüre ve vicdana kalmış bir şey. Biz insanlar olarak stok yapmaya ve satmaya alışmışız. Stokçuluk yapanları kınıyorum. Az kazanacaksın ama öz kazanacaksın. Bizim örf ve âdetimize çok aykırı şeyler. En kısa zamanda düzelmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

“HİÇBİRİ ÜLKEDE KALMAYACAK”

Bir başka vatandaş ise hazırlanan yeni kanun teklifi ile stokçuluk yapanların ülkede kalmayacağını söyleyerek, “Stokçuluk, kul hakkı yemek gerçekten kötü bir şey. Bunlar insanlığını üç kuruşa satan ve insanlara kendini iyi gösterip, bu şekilde haram yemeyi sevenler topluluğudur. Bu cezai yaptırımla bunların hiçbiri bu ülkede kalmayacak” diye konuştu.

“BİZE PAHALI SATIYORLAR”

Adını vermek istemeyen vatandaş ise, stokçular yüzünden ürünleri pahalıya aldıklarını belirterek, “Ürünleri, ‘zam gelecek’ dendiği zaman doldurup saklıyorlar. Ondan sonra da bize pahalı satıyorlar. Allah sabır versin bu millete. Parası olanlar bir şekilde alıyor ama parası olmayan nasıl alsın?” diyerek stok yapan firmalara sorusunu yöneltti.