VATANDAŞI ZEHİRLİYORLAR

Türkiye genelinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından insan hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek bozulmuş, değiştirilmiş ve tağşiş edilmiş ürünler kullanan firmalara ilişkin duyuru raporunda Antalya’da faaliyet gösteren 22 firma yer aldı.

Zehra TEKECİ/Bayram OKUDAN

Tarım ve Orman Bakanlığı internet sitesinde arasında restoran ve işletmelerin bulunduğu taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen 371 firmaya ait 559 parti ürün tespit edildiğine ilişkin açıklama yayımlandı. Yayınlanan listede Antalya’da aktif olarak hizmet veren ve tüketici sağlığını riske atan 22 firma olduğu görüldü.

“ANTALYA’DA ETE TAVUK KATIYORLAR”

Bakanlık açıklamasında firmalara cezai yaptırım uygulandığını belirtilirken, listede bazı et ve et ürünlerinde tek tırnaklı eti kullanıldığı, bazılarında ise kanatlı hayvan ve domuz eti kullanıldığı bildirildi. Açıklamada Antalya’da bulunan 22 firmanın ise bazılarının alkol ürünleri içerisine dışarıdan etil alkol takviyesi yaptığı belirtilirken, listede en çok restoran hizmeti veren işletmelerin et ürünlerinde kanatlı hayvan eti bulunması dikkati çekti. Tüketicilerin sağlığını göz önünde bulundurmaksızın ürünlere farklı gıdalar ekleyen işletmelerin veya ham madde tedarikçilerinin varlığı sektöre olan güveni zedeledi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde kapanan ve çoğu zaman hizmet veremeyen sektörlere sunulan tüm destek ve yardımlar insan sağlığını tehdit edici unsurlar olarak geri döndü.

“EN AĞIR CEZALAR UYGULANACAK”

Konuya ilişkin raporda yer verilen açıklamada,  “Bakanlığımız ülkemize gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri titizlikle yürütülmektedir. Tüketici sağlığının en üst düzeyde korunmasına yönelik yapılan kanun düzenlemesi ile gıdada taklit veya tağşiş cezaları caydırıcı hale getirilmiştir. Bu kapsamda, taklit ve tağşiş yapan gıda işletmecilerine gayri safi gelirlerine bağlı olarak 50 bin liradan, 2 milyon liraya kadar idari para cezası, hapis cezası, adli para cezası ve gıda sektörü faaliyetinden men cezası getirilmiştir” ifadeleri kullandı.

“GIDA ÜRETİCİLERİ DİKKAT”

Yüksek teknoloji ürünü cihazlar desteğiyle laboratuvarlarda taklit veya tağşişe ilişkin her türlü tespit yapılabildiği belirtilerek, “Önümüzdeki süreçte yeni risklerin belirlenmesinde yeni teknolojiler ve sistemler kullanılarak özellikle kasıtlı olarak gıdada taklit veya tağşiş yapan firmalar en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Yeni düzenleme gıda üreticilerine önemli sorumluluk yüklemektedir. Bu kapsamda üreticilerin hammadde tedarikini dikkatli yapmaları önem arz etmektedir. Daha önce 26 kez yapılan kamuoyu duyuruları ile gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam bin 609 firmanın bin 605 ürünü kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bugün yapılan 27’nci kamuoyu duyurusu ile 371 firmaya ait 559 parti ürün bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana bin 887 firmaya ait 4 bin 164 parti ürün kamuoyunun bilgisine arz edilmiştir” şeklinde açıklamalara yer verildi.