VATANDAŞ ÖTV’DE ‘İNDİRİM’ BEKLİYOR

2023’ün ilk günlerinde birçok sektörde zam haberlerini peş peşe duymaya başladık. Bunların en başında gıda sektörü geliyor tabi ki. Marketler, AVM’ler gıda ürünlerine hissedilir derecede zam yaptı.

***

Bunun yanında yiyecek-içecek sektörü de ürünlerine zam uygulamaya başladı. Hangi birine yetişsin vatandaş… Zamlara alıştık mı desem yoksa alıştırıldık mı bilemiyorum ama insanlar bir şekilde bunu kabullendi.

***

Kulağımıza gelenlere göre sigara ve alkole de yakın zamanda zam yapılacak. En ucuz sigara fiyatının 33 TL olması bekleniyor. Alkol ürünlerine de yüksek bir miktarda zam yapılması bekleniyor.  Bunların yanında otomotiv sektöründe de yüzde 4 oranında zam yapıldığı konuşuluyor.

***

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru ÖTV’de yapılan matrah düzenlemesi ile sıfır araç fiyatlarında bir düşüş yaşanmıştı. Fakat yaşanan bu düşüş bayilerde araba olmaması sebebiyle etiketlere pek yansımamıştı. Bunun en büyük sebebi ise çip kriziydi.

***

Sıfır araç fiyatlarında bir düşüş olmaması ikinci el piyasasında da herhangi bir düşüş olmamasını doğurdu doğal olarak. Araç sahibi olmak bu devirde bir ihtiyaçken maalesef ülkemizde artık araç satın almak bir lüks oldu. Yapılan ÖTV matrah düzenlemesi sadece kağıt üzerinde kaldı anlayacağınız.

***

2023’ün ilk günlerinde sıfır araç fiyatlarına yapılan yüzde 4 oranında zam, otomotiv fiyatlarını yeniden yükselteceğe benziyor. Vatandaşlar yılın son günü “ayağımı yerden kessin” diyerek bir şekilde iyi kötü bir araç almıştı. Fakat yeni yılda araç almak iyice zorlaşacağa benziyor.

***

Ne yapalım artık at arabası falan kullanırız biz de... Zam üstüne zam politikasından bir şekilde kurtulmak için devletin bu konuya el atması gerekiyor. Hem de acilen…

***

Araç fiyatları artınca piyasa durağanlaşacak, böyle olunca da para sirkülasyonu azalmış olacak. Alım-satım olmaması bir ülke için ne kadar kötü bir durum haberiniz var mı?

***

O yüzden bir an önce yetkililer ÖTV’de indirim yapmalı ya da bana kalırsa tamamen kaldırmalı. Otomobil bu devirde özel tüketim değil tamamen bir ihtiyaç. Devletin görevi de vatandaşların ihtiyaçlarına kulak vermek ve yapıcı bir çözüm üretmektir.