Valiye teşekkür Büyükşehir'e eleştiri
Tarihi Hadrianus Kapısı (Üçkapılar) üzerinde başlatılan restorasyon çalışmalarını memnuniyetle karşıladığını belirten Mimarlar Odası Antalya Şubesi yaptığı açıklamada, Hadrianus Kapısı'ndaki temizlik ve restorasyon çalışmalarının, Kaleiçi'nde uzun yıllardır yapılmamış ciddi bir ilk adım olduğu söyledi.
Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Kaleiçi’ndeki Antalya Valisi Hulusi Şahin’e teşekkür etti. Antalya Kaleiçi, tarihi ve mimari açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Mimarlar Odası, 31 Mart seçimleri öncesinde açıkladıkları manifestoda Kaleiçi’nin turizm potansiyelini artırma ve kültürel miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olma çağrısında bulunduklarını hatırlatarak, Vali Şahin’in Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bu konuda çalışma başlattığını açıklamasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
YILLARDIR YAPILMAMIŞ CİDDİ İLK ADIM
Mimarlar Odası Antalya Şubesi yaptığı açıklamada, Hadrianus Kapısı'nda başlatılan temizlik ve restorasyon çalışmalarının, Kaleiçi'nde uzun yıllardır yapılmamış ciddi bir ilk adım olduğu vurgulandı. 2006-2007 yıllarından bu yana Kaleiçi'nde önemli bir fiziksel çalışma yapılmaması, mevcut restorasyonun büyük önem taşıdığı ifade edildi. Mimarlar Odası, Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday olması sürecinde çeşitli adımların atılması gerektiğini belirtti.
REVİZYONLA İLGİLİ HİÇBİR ÇALIŞMA YAPILMAMIŞ
Kaleiçi’nin kentsel ve III. derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Kaleiçi’nde 1992 onaylı plana göre uygulamalar yürütülürken 2016 yılında Büyükşehir Belediyesince bu tarihten sonra biriken sorunları çözmek amacıyla koruma amaçlı imar planının revizyon çalışmaları başlatılmıştır. Büyükşehir Belediyesince 2018 yılında sonuçlandırılan plan revizyonu çalışması, ile ilgili gerekli bütün prosedür tamamlanmıştır. Ancak Büyükşehir Belediyesince, bu tarihten bu yana bu revizyon planın uygulanması ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamıştır” diye belirtti.
BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN HAZIRLANAN REVİZYON PLANI
1992 onaylı Kaleiçi Koruma Amaçlı İmar Planı ve Büyükşehir Belediyesince hazırlanan revizyon plan karşılaştırıldığında en önemli farklılıklar tespit ettiklerini ifade eden Mimarlar Odası tespitleri maddeler halinde sıralayarak şunları kaydetti:
“Yeni yapılaşmada, geleneksel malzeme kullanılmasını özendirici hükümler getirilmiş; özellikle emsal kaybına uğramamaları sağlanmıştır. 1992 planında alanda her bölgede ticaret imkânı varken yeni revizyonla ticari bölgelemeye gidilmiş özellikle uzun çarşı sokak ve yat limanın ilişkisinin bulunduğu bölge, hesapçı sokak ve Atatürk caddesinde ticaretin oluşmasına ve gelişmesine olanak sağlanmış, Kaleiçi’nin diğer bölgelerinde konut kullanımını özendirmeye yönelik hükümler geliştirilerek sosyal dokunun korunması amaçlanmıştır. Eski planda doymuş yapı statüsünde gösterilen ve boya badana gibi basit onarım dışındaki uygulamalar ile fonksiyon değişikliğine izin verilmeyen ekonomik ömrünü tamamlayacak yapı olarak gösterilen yaklaşık 130 adet yapı yeniden irdelenmiştir. Özetle mevcut yapı stokunun onarılarak kullanılabilmesine olanak sağlanmıştır. Bu 18 yapı hakkında ya kamulaştırma ya da ilgililerin müracaatı halinde dokuya uygun hale getirilerek kat eksiltilmesi talepleri değerlendirilebilecektir. Kaleiçi genelinde büyük eksiklik olarak görülen halkın Kaleiçi’ne ilgisini arttıracak kamusal alanların arttırılması hedeflenmiştir.”
“KAPRİSLER BİR TARAFA BIRAKILMALI”
Kaleiçi’nde plan revizyonlarının yapılması konusunda Antalya Büyükşehir Belediyesine çağrıda bulunan Mimarlar Odası, “Bu bağlamda plan revizyonunda eski İnci Sineması, Yenikapı Hamamı kültür merkezi alanı olarak tanımlanarak; Büyükşehir Belediyesince yapımı sürdürülen Karaalioğlu Parkı Kent Müzesi Alanı (kaprisler bir tarafa bırakılarak bir an önce hayata geçirilmelidir) ile Kaleiçi arasında bir kültür aksı oluşturulmuş, eski sinemanın çok amaçlı kullanımına yönelik düzenlemesi ön görülmüştür. Jandarma lojmanlarının olduğu alandaki binaların kaldırılarak kent meydanına dönüştürülmesi, hamamın ise müze ve benzeri amaçla kullanılabilmesi için plan hükmü oluşturulmuştur. Ayrıca alanın aynı zamanda III. Derece arkeolojik sit alanı olması nedeniyle yapılan sondajlar sonucu ortaya çıkarılan zemin altındaki arkeolojik değerlerin planlara işlenmesi, oluşturulacak Kaleiçi gezi güzergahı senaryolarında bu kalıntıların ve eski Atatürk Ortaokuluna getirilen arkeolojik araştırma ve sergileme plan kararı ile alanın sadece kentsel değil yaklaşık 2400 senelik tarihinin de vurgulanmasına yönelik farkındalık oluşturulması hedeflenmiştir” diye kaydetti.
İNCİ SİNEMASI YENİDEN CANLANDIRILMALI
1954’te inşa edilen Antalya'daki İnci Sineması, Antalya'nın merkezi konumunda bulunan ve şehrin kültürel hayatına önemli katkı sağlayan bir sinema salonu olduğuna dikkat çeken Mimarlar Odası, “Antalya’nın kültürel hafızasında önemli bir yer tutan bu sinemanın yenilenip canlandırılarak çeşitli film türlerinin gösterimi yapılması ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesi için kente kazandırılması gerekmektedir. Yine Büyükşehir Belediyesince Yenikapı Hamamı acilen kamulaştırılarak revizyon planda oluşturulan plan hükmü doğrultusunda Hamam Müze olarak düzenlenmesi sağlanmalıdır. Bu açıklamalar bağlamında revizyon plan kararlarının bir an önce uygulanması sağlanmalıdır” diye ifade etti.
“BAKAN ERSOY’A MEMNUNİYETİMİZİ İLETECEĞİZ”
Özellikle, İnci Sineması ve Yenikapı Hamamı gibi kültürel değerlerin korunması gerektiği, kamusal alanların artırılması ve Kaleiçi’nin tarihi kalıntılarının ön plana çıkarılması gerektiği vurgulayan Mimarlar Odası Antalya Şubesi, bu kapsamda ilgili plan ve projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Mimarlar Odası, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bakan Mehmet Nuri Ersoy'a, yapılan çalışmalara yönelik memnuniyetini yazılı olarak ileteceklerini ve Kaleiçi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne adaylığı için gereken adımların atılması ve sürecin başarıyla sonuçlanması için gerekli hazırlıkların yapılması gerektiği belirtti.