VALİ YAZICI UYARDI: ARAÇLARA EL KOYARIM
Antalya'da 2020 yılı 3. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda konuşan Vali Ersin Yazıcı, son dönemde orman yangınlarının arttığını belirtti. Yazıcı, “Bir afet halinde herkes görevli. Bu noktada ben aracımı oraya göndermem, tehlikeli falan olamaz. Bütün sorumluluk bana ait. Aracınızı göndermezseniz, bütün araçlarınıza el koyarım. Bana bunu yaptırmayın. Kriz halinde bütün araçlara el koyma yetkim var. Bugün itibarıyla ilan ediyorum" dedi.
Antalya'nın 2020 yılı 3'üncü İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Vali Münir Ersin Yazıcı başkanlığında, Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda yapıldı. Toplantı salonunda sosyal mesafe kuralına ve maske kullanımına dikkat edildi. Toplantıda yatırımcı kuruluşların ve belediyelerin 2020 yılı yatırım programında yer alan yatırım projelerinin 2020 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla genel değerlendirmesi yapıldı. Vali Ersin Yazıcı, 2020 yılında yatırımcı kamu kurumları ve belediyeler tarafından 466 yatırım projesi yürütüldüğünü duyurdu. 2020 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla 16 milyor 809 milyon 141 bin 103 TL değerinde proje bedelleri toplamı olduğunu aktaran Yazıcı, “2020 yılında yatırımlar için 2 milyar 767 milyon 883 bin 167 TL ödenek tahsis edilmiş, bu ödeneğin 1 milyar 168 milyon 436 bin 575 TL'si harcanmıştır. Parasal gerçekleşme oranı yüzde 42,21'dir. Bu oran genel ve özel kuruluşlarda yüzde 68,12, belediyelerde ise yüzde 20,13'tür. 61 biten, 272 devam eden, 67 ihale aşamasında, 59 başlamayan, 7 tasfiye edilen proje bulunmaktadır. 2020 yılı tahsis edilen ödeneklerin sektörlerle göre dağılımı; ulaşım- haberleşme sektöründe 1,25 milyar TL, eğitim sektöründe 377 milyon TL, tarım sektöründe 88 milyon TL, turizm sektöründe 76 milyon TL, sağlık sektöründe 48 milyon TL, enerji sektöründe 26 milyon TL, konut sektöründe 312 bin TL, diğer kamu hizmetleri sektöründe 892 milyon TL" diye konuştu.
'YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ'
Antalya'da ilk il koordinasyon kurulu toplantısına katıldığını aktaran Vali Ersin Yazıcı, göreve başlayalı 1 ay olduğunu belirtti. Öncelikle pandemiyle ilgili kurallara kurumlar olarak dikkat ettiklerini anlatan Yazıcı, “Kurumlarımızın almış olduğu bu konudaki görevleri sahada titizlikle uygulamaya devam ediyoruz. Burası Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi. Dolayısıyla turizmin başkentinde sorumluluğumuz bu manada ağırlaşmış oluyor. Pandemiyle ilgili yeni açıklanan kurallar, serbest bırakılanlar kurumlarınızı ilgilendirdiği oranda ne söyleniyorsa titiz bir şekilde yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu. Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet üretmek için toplumun birtakım ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü olduğunu belirten Yazıcı, hizmet alan kişilerin yapılan işlemden memnun olup olmadığına pek dikkat edilmediğini söyledi. Ersin Yazıcı, şöyle dedi: “Eğer küçücük bir hizmetiniz olsa oradan hizmet alan insanların memnuniyetine bakmak zorundasınız. İyi hizmet sunmazsanız müşteri başka bir yere gider. Dolayısıyla küçücük bir mahalle bakkalını işleten biri, sunduğu hizmetin karşı taraftaki mutluluğunu çok önemsemek durumunda. Bu ülkenin güzel insanlarını seviyorsak, sorumlu olduğumuz alanda ürettiğimiz hizmetleri alanların memnuniyetini lütfen ölçelim, ölçmeye çalışalım. Her kurumun stretijik planları var. Stratijik hedeflere varmak için alt faaliyetler belirledik. Bizden hizmet alan kişilerin memnun olup olmadığını, güvenip güvenmediğini, hız, temizlik ve kaliteyle ilgili durumları lütfen ölçümlemeye çalışalım. Toplumun mutluluğu refahı sizler, bizler sayesinde kurulacak. Bu münkün olduğunda birçok kurum ölçmeye çalışacak. 6 ay sonra kurumlara gittiğimde nasıl ölçtüğünü, ne yaptığını öğrenmek istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1 tanedir. Kamu görevlisinin tamamı Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden vatandaşlardır. Kamunun ürettiği tüm işler önemlidir. Öncelikle insanlara güven vermeniz gerekir. Oradan ayrılırken kişiler devletine güvenerek ayrılmalı. Adaletli, düzgün ve insanca davranarak bunların hepsinden sorumlusunuz. Hizmet ettiğiniz insanların beğenisini kazanmak zorundasınız."
'BİR KRİZ VARSA HEPİNİZ KOŞACAKSINIZ'
Son dönemde bölgede çok fazla yangın çıktığını hatırlatan Vali Ersin Yazıcı, “Yanan ağaçlar Orman Bölge Müdürlüğü'nün malı değildir. Yanan ağaçlar bizim ağaçlarımızdır. Dolaysıyla bu tür afet durumunda genel olarak koordinasyonun iyi olduğu bilgisi var bende. Bu hassasiyet asla kaybolmamalı. Bir yerde yangın varsa, gücü ekibi olan tüm kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere 'Orman Bölge Müdürlüğü beni aramadı, bana haber vermedi' cümlesini duymak istemiyorum. Siz onlara yardım edeceksiniz, siz onları arayacaksınız. Bu durumda herkes katkı sunmak mecburiyetinde. Sakın ola ki ben herhangi birinize şurada bir şey olmuş sen ne yaptın dediğimde 'Orman Bölge Müdürlüğü beni aramadı' gibi bir cevap sakın demeyin bana. Bir afet halinde herkes görevli. Bu noktada da ben aracımı oraya göndermem, tehlikeli falan olmaz bütün sorumluluk bana ait. Aracınızı göndermezseniz, bütün araçlarınıza el koyarım. Bana bunu yaptırmayın. Kriz halinde bütün araçlara el koyma yetkim var. Bugün itibarıyla ilan ediyorum. Bir kriz hali varsa hepiniz koşacaksınız. Bir an önce o krizden birlikte çıkacağız" diye konuştu.
YOĞUN BAKIM HASTA SAYISI '7'
Toplantıda sunum yapan İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, pandemi süreci başladığı günden itibaren koordinasyon kurullarının destek olduğunu belirterek teşekkür etti. Hülür, “İl olarak sürecin başlangıcında iyi bir performans ortaya çıkardık. Türkiye'nin milyon nüfusa pozitif hasta sayısı olarak 1 Haziran'a kadar neredeyse sonuncu iliydik. 1 Haziran'dan sonra vaka sayısı bir miktar artmaya başladı, ama bu beklediğimiz bir rakam. Şu anda il olarak bu rakamları kaldırabileceğimiz bir düzeyde. Bugün itibarıyla yoğun bakımdaki hasta sayımız 7. Bu da yönetilebilir bir rakam. Kurumlar olarak üzerimize düşen şey maske, mesafe ve temizlik konusunda vatandaşa örnek olmamız gerekir. Kurumlarda veya ailelerde pozitif vaka çıkınca paniklemeyin, çünkü iyi bir filyasyon ekibimiz var" diye konuştu.
DHA