VALİ YAZICI ‘KARYAĞDI’ HASADINDA
Vali Ersin Yazıcı, Antalya'nın Korkuteli ilçesinde yetiştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret alan, tadı ve kokusuyla ön plana çıkan karyağdı armudunun hasadını gerçekleştirdi.
Vali Ersin Yazıcı, Antalya'nın Korkuteli ilçesinde yetiştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret alan, tadı ve kokusuyla ön plana çıkan karyağdı armudunun hasadını gerçekleştirdi.
Korkuteli Bayat Mahallesi'nde gerçekleştirilen etkinliğe katılan Vali Yazıcı'ya Kaymakam Ömer Çimşit, Belediye Başkanı Ömer İşlek ve beraberindeki heyet eşlik etti. Vali Yazıcı hasadını gerçekleştirdiği Karyağdı armuduyla ilgili bahçe sahibi ve bölge çiftçilerinden bilgi aldı.
Bölge çiftçisi Ali Kartop'un Bayat Mahallesindeki 1991 yılı tesisli 15 dekarlık bahçesinde gerçekleştirilen ilk hasatta konuşan Vali Yazıcı, “Karyağdı armudu bölgemiz için, bölge çiftçimiz için büyük öneme sahip bir tarım ürünü. Coğrafi işaretinin alınması hem ilçenin tanıtımı hem de ürünün ticari değeri açısından önem arz ediyor. Çiftçilerimizden aldığımız bilgilere göre özellikle tadı ve kokusuyla ön plana çıkan Karyağdı armudunun inşallah bilinirliğini daha da artırıp bu konuda markalaşacağız. Özellikle kadim bir tarım şehri olan Antalya'mızda coğrafi işaret tescili almış tarım ürünlerinin olması önemli. İnşallah bu tür ürünlerimizin sayısını artırarak tarımdan, sanayiye birçok alanda ön plana çıkacağız. Bugün ilk hasadımızı bölge çiftçimiz Ali Kartop'un bahçesinde gerçekleştirdik. Birliğimiz daim, hasadımız bereketli olsun" dedi.
Hasat sonrası bahçe sahibi Ali Kartop ve bölge çiftçileriyle sohbet eden Vali Yazıcı, çalışmalarında başarı ve bol bereketli hasatlar diledi.
Yıllık 60,410 ton ile Antalya'da armut üretiminin yüzde 91'ini karşılayan Korkuteli, Türkiye'de toplam armut üretiminin de yüzde 11'ini karşılıyor. Antalya'nın coğrafi işaretli ürünü olan Karyağdı armudundan ise yıllık 25 bin ton üretim yapılıyor. Kendine özgü tadı ve kokusu ile ön plana çıkan ve 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret ile tescillenen Karyağdı armudu, çekirdek etrafındaki kumsu yapısının olmaması ve şeker oranının yüksekliğiyle de ön plana çıkıyor.
HABER MERKEZİ
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz