VALİ YAZICI: ÇEVRECİ OLMAYAN PROJEYE GEÇİT YOK

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ev sahipliğinde ve Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen, 'Antalya Çevreci Dönüşüm Çalıştayı'na katıldı. Çalıştayda konuşan Vali Yazıcı, "Kimsenin havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirletmeye hakkı yok. Bu yüzden çevreci olmayan hiçbir projeye geçit yok" dedi.

ATSO ev sahipliğinde düzenlenen "Antalya Çevreci Dönüşüm Çalıştayı'na Vali Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ATSO Başkanı Davut Çetin, akademisyenler, mühendisler, mimarlar ve STK temsilcileri de katıldı. Çevreci Dönüşüm Çalıştayı'nda belirlenen 13 çalışma grubunun başkanları ile hazırladıkları raporlama çalışmaları, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, çalıştay programı ve sonrasında yapılacak çalışmalar üzerine fikir alış verişinde bulunuldu.

Çalıştayda konuşan Vali Yazıcı, Dünyayı insanların kendi elleriyle zor ve yaşanmaz hale getirdiğinin altını çizdi. "Aslında yaşam çok basit. Hepimiz bunu iyi biliyoruz" diyen Vali Yazıcı, "Doğanın, yaşamın, çevrenin belli kuralları var. Bunlara dikkat ederek çevremizi koruyarak, doğamızı koruyarak yaşamımıza devam etmeliyiz. Bu yaşamı hepimiz, buradakiler, burada olmayanlar, insanlar olarak yaşanmaz hale getiriyor veya zorlaştırıyoruz" dedi.

BOZMAK, YIKMAK KOLAY

Çernobil faciasına da değinen Vali Yazıcı, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın biran önce barış içinde çözülmesini dileyen Vali Yazıcı, "İnşallah Antalya'mızda Dışişleri Bakanımızın öncülüğünde bir çözüm üretilir. Bu üzücü olayları televizyonda takip ederken Çernobil faciası için kurulan bir hastaneyi gösterdiler. Çernobil faciası olduğunda şuan içimizde olanların bekli de bazıları doğmamıştı. Bizim de gençlik yıllarımızdı. Üzerinden kaç yıl geçmesine rağmen hala etkileri devam ediyor. Dolayısıyla bozmak yıkmak çok kolay. Bu yüzden çevremizi, toprağımızı, suyumuzu ve havamızı koruyalım" diye konuştu.

ELBİRLİĞİYLE ÖRNEK ŞEHİR

Antalya'nın birçok konuda öncü ve örnek şehir olduğunu söyleyen Vali Ersin Yazıcı, sanayicilere seslenerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık Türkiye sanayileşmeyi büyük oranda tamamladı. Üretin, biz her zaman yanınızda olmaya sizleri desteklemeye devam edeceğiz. Ama lütfen havamıza, suyumuza ve toprağımıza zarar vermeden üretin. Çünkü aynı havayı toprağı istisnasız herkes kullanıyor. Antalya bütün dünyaya hizmet eden büyük ve öncü şehir. Bu büyük ve öncü şehrin çevreci faaliyetlerde de öncü olacağına hiç şüphem yok."

ÇEVRE ODAKLI ÇALIŞMA

Çalıştayda konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 'Çevre ve Doğa Dostu Antalya' hedefiyle ulaşımda, tarımda, turizmde, altyapıda, peyzajda, enerjide hatta kültür ve sanatta bile çevre odaklı çalışmaya özen gösterdiklerinin altını çizdi. Başkan Böcek, "11 GES santralimizde, 6,4 megavat kurulu güçte enerji üretiyoruz. Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan depolamalı GES'lerimizde kendi enerjimizi üretiyoruz. Çöpten enerji elde ediyoruz. Atık ısıdan da enerji üretmeyi başaran Türkiye'deki tek belediyeyiz. 4 atık tesisimizde 40,3 megavat kurulu güç ile enerji elde ederek 130.000 konutun elektrik tüketimine eşdeğer üretim gerçekleştiriyoruz" dedi.

PROJENİN KAPSAMI GENİŞLEDİ

2020 yılından bu yana çalışmaların sürdüğünü söyleyen ATSO Başkanı Davut Çetin ise Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla projenin kapsamının büyük oranda geliştiğine dikkat çekti. ATSO Başkanı Çetin, "Çevreci dönüşüm daha ucuz elektrik, daha ucuz ekmek demektir. Çünkü çevreci dönüşüm israfı azaltmaktır, sıfır atık ekonomisidir. Antalya'nın bu alanda Türkiye'de öncü olma şansı var" dedi.

Çalıştayda konuşmaların ardından Antalya'nın su yönetimi, atık yönetimi, hava kalitesi, ulaşım, enerji, kentleşme, afet riski, tarım, turizm, sanayi, biyoçeşitlilik, döngüsel ekonomi, çevre eğitimi konularında belirlenen 13 çalışma grubu, sunumlarını gerçekleştirdi.

DHA