Vali Şahin’den ulaşıma neşter

Lider Haber TV’de Ahmet Demir'in sunduğu Gün Başlıyor programına konuk olan Antalya Valisi Hulusi Şahin, kentin en büyük çilesi haline gelen trafik sorununa değinerek altyapıdaki yetersizliğe vurgu yaptı. “Bir vatandaş olarak ulaşımdaki trafik sorunundan ben bile yakınıyorum” diye konuşan Vali Şahin, trafikle ilgili detaylı bir analizin yapıldığını ve çözüme yönelik adımların atıldığını ifade etti.

Lider Haber TV’de Ahmet Demir'in sunduğu Gün Başlıyor programına konuk olan Antalya Valisi Hulusi Şahin, şehrin gelişmelerini ve önemli konuları değerlendirdi. Şahin, Antalya'ya yapılan yatırımlar, turizm, tarım ve şehir içi trafik sorunlarına dair açıklamalarda bulundu. Şahin hızlı tren projeleri, Alanya-Antalya ulaşımındaki iyileştirmeler, şehir içi trafik sorunlarına çözüm arayışları, turizmdeki gelişmeler ve sağlık turizmi alanındaki çalışmalara değindi. 


ANTALYA'YA HIZLI TREN ÇALIŞMASI

Antalya Valisi Şahin, Antalya'ya planlanan 2 hızlı tren projesinin devam ettiğini belirtti. Projelerin hazır olduğunu ve çalışmaların sürdüğünü ifade eden Şahin, bu altyapının sadece tren yolu ile sınırlı olmadığını, liman sorununun da ele alınması gerektiğini vurguladı. Şahin, “Tren yolu gecikmiş ama en güzeli ile Antalya'ya gelecektir. Fakat sadece tren yolu meselemizi ticaretteki engellerimizi çözmüyor. Bizim liman sorunumuz da var. Limanda draft dediğimiz denizin derinliği düşük. Yani onun derin olması lazım ki büyük gemiler yanaşabilsin. Dolayısıyla orada yatırım yapılması lazım. Sizin limanınız etkili, güçlü olacak, tren yolu bağlantısı olacak, karayolu bağlantısı olacak. Bunların hepsi birbiriyle entegre olacak ki ticaret böyle bir kanın damarda akması gibi hiç tıkanmayı kabul etmez. Yani devamlı akması lazım” dedi.

ALANYA-ANTALYA ÇİLESİ BİTECEK

Vali Şahin, Alanya'dan Serik kavşağına kadar olan yolun iyileştirileceğini ve bu sayede turizm taşımacılığı için daha konforlu bir seyahat sağlanacağını müjdeledi. Bu projenin kısa sürede tamamlanacağını belirten Şahin, Alanya'nın ulaşım süresinin önemli ölçüde azalacağını ifade ederek “Büyük bir müjde gerçekten emeği geçenlere özellikle Kültür ve Turizm Bakanımıza, Ulaştırma Bakanımıza ben huzurlarınıza teşekkür ediyorum. Alanya'dan artık Serik kavşağına kadar o çile bitecek. Artık bundan sonra turizm taşımacılığı için de oldukça rahat bir konfor olacaktır. Yani 3 saatlik yol şimdi tahmin ediyorum bir saatin altına düşecek” diye konuştu.


“ŞEHİRDEKİ TRAFİKTEN BEN BİLE YAKINIYORUM”

Vali Şahin, Antalya'nın nüfus artışı ve turist yoğunluğu nedeniyle şehir içi trafik sorunlarına değindi. Büyükşehir, ilçe belediyeleri ve karayollarının entegre çalışması gerektiğini belirten Şahin, trafikle ilgili detaylı bir analizin yapıldığını ve çözüme yönelik adımların atıldığını ifade etti. Bu kapsamda, özellikle büyük kavşaklarda çalışmaların hızlandırılacağını dile getirerek “Bırakın ulaşımdaki trafik sorunundan herkesi ‘ben bile yakınıyorum’. Çünkü ben de bu şehirde yaşıyorum. Şehir tabi 2.6 milyonluk bir şehir, en yüksek sezonda 4 ila 5 milyon nüfusluk bir şehir haline geliyoruz. Buna uygun buna yetecek kadar caddelerimiz, sokaklarımız yok. Alt geçitlerimiz, üst geçitlerimiz yok. Bu şehre her yıl şehir merkezine özellikle hani battı çıktı diye tabir ettiğimiz çok katmanlı kavşak yapmak lazım. Bu hususta Büyükşehir’in ilçe belediyelerinin ve karayollarının çok entegre çalışması lazım. Tüm paydaşlarımızla beraber, detaylı bir çalışma yaptık. Nerelerde tıkanıyoruz, nerede boğuluyoruz, nerelerde problem var? Bunları tek tek masaya yatırdık, mesafe kat ettik inşallah önümüzdeki aylarda göreceksiniz. Küçük dokunuşlar önemli değişiklikler yapacaktır” dedi.

UNCALI KAVŞAK SORUNUNA 1 ŞUBAT’TA MÜJDELİ HABER

Uncalı'daki kavşak sorununa da değinen Vali Şahin, bu konuda bir takvim belirlendiğini ve ilgili kurumların belirlenen takvime uyduğunu ifade ederek “Küçük dokunuşlar yapacağımız konulardan biri Uncalı’daki kavşak, kamulaştırmayla ilgili sorunlar olmuş. Fakat şu anda tamamlanmış bir takvim belirledik. Orada tıkanılan yerlere baktık; orada biri diyor ki, hayır benim alanım değil, öbürü diyor ki; hayır, bende de değil. O zaman dedim çözelim. Bir takvim koyduk ve her birine takvim işte 1 Ocak’ta siz, size düşeni yapacaksınız. 1 Şubat’ta siz, size düşeni yapacaksınız, diye ve şu anda takvim işliyor. Her kurum kendi takvimine uyuyor. İnşallah 1 Şubat’ta bir müjde vereceğiz” diye kaydetti.

KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NE ÖVGÜ DOLU SÖZLER

Turizm sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Vali Şahin, rekor yılı olan 2019’daki gelen turist sayısını yüzde 5 kadar geçildiğine değinerek,  Antalya'nın turizm potansiyelini daha iyi pazarlamak adına Kaleiçi'nin önemine vurgu yaptı. Şahin, “Öncelikle bizim amiral gemimiz olan Kaleiçi çok iyi pazarlamak lazım. Bununla ilgili olarak festivaller, etkinlikler filan yapılıyor. Biliyorsunuz ama en önemlisini kasım ayının başında Kültür Yolu Festivali’ni Kültür ve Turizm Bakanlığımız yaptı. Çok değişik bir festival anlayışıyla her köşe başında etkinlikler yaptı. Çok da faydalı oldu.  Festivaller fuarlar ile bunu belli bir noktaya getiriyoruz. Bu arada gerçekten fuarları azımsanmayalım. Fuar bu işte çok önemli fuar ile beraber şehirdeki hareketlilik lokantasından oteline kadar anında değişiyor. Ama bizim bunun üzerinde daha çalışmamız lazım. Yani bizim daha kaliteli turiste ya da turistin daha çok para harcamasına odaklamamız lazım. Bunun için de önemli aktiviteler üretmemiz lazım. Antalya’nın ‘indoor’ dediğimiz, yani kapalı alan aktivitesi yok. Yani bunu devlet değil özel sektörün çalışma yapması lazım. Turisti hareketlendirecek, onu cezbedecek bir takım atraksiyonlara girmemiz lazım” dedi.

KALEİÇİ’NE “ALAN YÖNETİMİ” ÇÖZÜMÜ

Kaleiçi’nin özel bir alan olduğunu bu nedenle orada yaşanan yetki karmaşasına “alan yönetimi” gibi çözüm önerisi olabileceğini ifade eden Şahin, “Kaleiçi'ni mutlaka böyle bir dantel işler gibi işlememiz lazım. Bu hususta biraz orada bir yetki karmaşasıyla da karşı karşıyayız. İlçe belediyesi var. Büyükşehir Belediyesi var. Valilik olarak bizim yetkilerimiz var. Kültür Turizm Bakanlığının yetkisi var. Burada bir karmaşa ortaya çıkıyor ve bunu çözmemiz lazım. Ya bu hususta belki bir ‘alan yönetimi’ düşünülebilir. Kaleiçi esnafının da fikri alınarak eğer böyle bir şey olursa, oraya münhasır bir yönetim tarzıyla çok mesafe kat edebiliriz” diye konuştu.

SAĞLIK TURİZMİ POTANSİYELİ VAR

Sağlık turizmi konusunda Antalya'nın potansiyeline değinen Şahin, bu alandaki hizmeti geliştirmeyi planladıklarını söyledi. Sertifikalı sağlık hizmetlerinin teşvik edileceğini vurgulayan Şahin, Antalya'nın bu alanda Hindistan ve Küba gibi ülkelerle rekabet edebilecek bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak “Özel hastanelerimiz, devlet hastanelerimiz, üniversite hastanelerimiz muhteşem hizmet veriyoruz. Fiyat olarak da dünya standartlarının çok altında. Bizim sertifikalı güzellik merkezleri, sertifikalı sağlık alanında hizmet veren özel birimlere ihtiyacımız var. Bir de bu merdiven altını sorununu çözmemiz lazım. Sağlık turizmini baltalayan ana unsurdan bir tanesi merdiven altı. Sağlıkla ilgili yani insana dokunması imkansız yasak olan kişiler bunu yapıyorlar ve bu kötü örnek olarak bize dönüyor. Biz bunları çözeceğiz. Sertifikası, lisansı olmayan hiçbir işletmeye müsaade etmeyeceğiz” diye ifade etti.

ANTALYA ŞEHİR HASTANESİ AÇILDI

Antalya Valisi Şahin Aynı zamanda şehir hastanesinin 400 poliklinik ve 1400 yatak kapasitesiyle açıldığını söyledi. Şahin “Şehir hastanesi açıldı. Hastanelerde randevu sistemi rahatladı. Aslında bu hususta İl Sağlık Müdürümüz, geçtiğimiz sonbahar başından itibaren ciddi bir müdahale ile beraber randevu alma süresi 10 günlere kadar indirmişti. Şimdi Şehir hastanesi ile daha da rahatladı. Bazı çok spesifik alanlar hariç; bizim randevu sistemimiz Antalya olarak iyi. Şehir Hastanesi şu anda 400 poliklinik yapıyor. Şehir hastanesinde bin 400 yataklı bir hastaneden bahsediyorum. Her geçen gün bunu arttıracağız. Bu arttıkça daha da şehirde bir rahatlama olacak” diye kaydetti.

ATATÜRK DEVLET HASTANESİ KAPANACAK MI?

Atatürk Devlet Hastanesi kapatılacak yönündeki iddialara da açıklık getiren Şahin, “Atatürk Devlet Hastanesi kapatılmayacak, hizmet vermeye devam edecek. Orayla ilgili düşüncemiz; onu yıkıp yeniden yapmak. Mümkünse aynı yerde. Hastane olarak eğer projeyi sığdırabilirsek, bahçesine bina yapıp hiç hizmeti aksatmadan devam etmek. Eğer yapamazsak yıkıp yeniden yapmak ama hastane yerinde kalacak” dedi.