Vali Hulusi Şahin'den 'Manavgat' çıkarması

Vali Hulusi Şahin, Antalya'da 28 Temmuz 2021 tarihinde meydana gelen ve Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınlarından olan Manavgat yangının ardından bölgede gerçekleştirilen çalışmalar sonucu yeşile bürünen alanları ziyaret etti.

Manavgat’ta 28 Temmuz 2021 tarihinde başlayan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınlarından biri olarak kaydedilen felaketin üçüncü yıl dönümünde, Antalya Valisi Hulusi Şahin, basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Yangının başladığı Sivriköy Mahallesi’nde konuşan Vali Şahin, o korkunç günleri ve sonrasında yapılan çalışmaları anlattı. Bölgede başlatılan ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığı alanlarda incelemelerde bulunun Vali Şahin’e Manavgat Kaymakamı Adil Karataş, Antalya Orman Bölge Müdürü Zafer Derince ve kurum amirleri de eşlik etti. 


YANGIN FELAKETE DÖNÜŞTÜ

Manavgat’ta çıkan yanının kısa sürede bir felakete dönüştüğünü belirten Vali Şahin,  “Üç yıl önce, 28 Temmuz 2021 tarihinde, öğle saatlerinde hemen arkamda görmüş olduğunuz Manavgat’a bağlı Yeniköy Mahallesi’nde bir yangın başladı. O gün hava sıcaklığı 41 derecenin üzerindeydi ve bölgede %10 civarında alışık olunmayan bir nem oranı vardı. Saatte 55 kilometrenin üzerinde esen poyraz, yangını daha da şiddetlendirdi.” diye konuştu.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİNİN GÖRDÜĞÜ EN BÜYÜK YANGIN”

Yangın, Akseki’den Gazipaşa’ya kadar geniş bir coğrafyada 10 gün boyunca sürdüğünü söyleyen Vali  Hulusi Şahin, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gördüğü en büyük yangın serisini 10 gün içinde Antalya’da yaşadık. Sonuç olarak, 60 bin hektarın üzerinde bir alan yandı. Bu alanın büyüklüğünü anlamak için arkama bakmanız yeterli. Gözün alabildiğine yanmış alanlar ve daha ötesi,” dedi.

Bu yangınlarda 7 vatandaşın, ikisi orman personeli olmak üzere hayatını kaybettiğini belirten Vali Şahin, çok sayıda mahallenin tahliye edildiğini, evlerin ve ahırların yandığını vurguladı. 



60 BİN HEKTAR YENİDEN YEŞERDİ

Son üç yılda yapılan çalışmaları yerinde incelemek için bir araya geldiklerini söyleyen Vali Şahin, “60 bin hektarın yaklaşık yarısında 5.1 milyon fidan dikildi. Yangına dirençli zakkum ve harmon gibi türlerin yanı sıra kızılçam da dikildi. Doğa da kendini toparladı; böylece 60 bin hektar yeniden yeşerdi” ifadelerini kullandı.

Antalya’nın hızlı toparlandığını belirten Şahin, “Maalesef kayıplarımızı geri getiremeyiz ama hasarlarımızı hızla tamamlıyoruz. Ekiplerimiz Antalya’nın her noktasında çalışıyor,” dedi.


BÜYÜK KAYIPLARIN ÖNÜNE GEÇİLDİ

 Geçtiğimiz yılın Mayıs ve Haziran aylarının rekor sıcaklıklarla geçtiğini ve çok sayıda yangınla karşılaştıklarını, ancak hızlı müdahaleler sayesinde büyük kayıpların önüne geçtiklerini söyledi.

Yangınla mücadelede vatandaşların sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri gerektiğini belirten Vali Şahin, “Önümüzdeki günlerde sıcaklıklar yeniden artacak. Ormanlarımızı sorumlu bir şekilde kullanmalarını rica ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AFAD’ın çalışmaları sayesinde 900’ün üzerinde ev, köy konakları, camiler ve ahırlar inşa edildi. Yüz kadar inşaat devam ediyor” diye konuştu.

Vali Şahin, konuşmasını “Bir daha böyle bir felaket yaşanmaması dileğiyle,” sözleriyle tamamladı.