VALİ ERSİN YAZICI LİDER’E KONUŞTU

Yeni yıla girmemize çok az bir süre kala turizm, sağlık, tarım ve Ahenk Projesi gibi Antalya’yı yakından ilgilendiren birçok konu hakkında Lider Medya’nın sorularını yanıtlayan Antalya Valisi Ersin Yazıcı, 2022 yılı için herkese iyi dileklerde bulunarak, “Tüm dünya insanlığına, tabi özellikle de Antalyalı hemşerilerime öncelikle sağlık diliyorum” dedi.

AHMET ARĞILLI/FATMA ARSLAN

Birçok konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Vali Yazıcı, turizm konusuna ayrı bir parantez açarak 2022 yılında büyük bir turizm patlaması yaşanacağını kaydetti. Vali Yazıcı, “Dünyanın hiçbir noktasında bu fiyatlara, bu kadar kaliteli hizmet yok. Dolayısıyla Türkiye’nin turizmde üçte birini temin eden bir şehir olarak, turizmin başkenti olarak, 2022 yılında inşallah 2019 rakamlarını yakalayacağımızı hatta geçeceğimizi değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.

Göreve geldiği günden bugüne kadar yaptığı çalışmalar ve halka sunduğu projeler ile adından söz ettiren Antalya Valisi Ersin Yazıcı, yeni yıla sayılı günler kala Lider Medya’nın sorularını cevapladı. Geride bırakmak üzere olduğumuz 2021 yılını değerlendiren ve 2022 yılından beklentilerini paylaşan Yazıcı, turizm, sağlık, tarım, eğitim ve Antalya’da Hedeflenen Eğitime Nitelik Kazandırma (AHENK) Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Turizmle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Vali Yazıcı, turizmde 2020 yılının bir önceki yıla göre gayet iyi olduğunu söyleyerek, “27 Aralık tarihi itibari ile şehrimize hava yolu ile 9 milyon 48 bin 834 giriş yapıldı” bilgisini verdi. Antalya’nın turizmi layıkıyla yaptığını ifade eden Yazıcı, “İnşallah 2019 rakamlarını yakalayacağımızı hatta geçeceğimizi değerlendiriyorum” diyerek turizm için umut dolu bir mesaj verdi. Örtü altı tarımın lideri Antalya’nın 2020’de nasıl bir tarım yılı geçirdiğine dair önemli bilgiler veren Yazıcı, “Ülkede tüketilen sebzelerin yüzde 60 ila 80 kadarını biz üretiyoruz. Bunun bir kısmı ihracata gidiyor, bir kısmı ülke içinde tüketiliyor. Genel manada satışla ilgili bir sorun yok” diye konuştu. Antalyalılara ‘aşı olun’ çağrısında bulunan Vali Yazıcı, “Koronavirüs şu anda yönetilebilir durumda ama salgın henüz bitmedi” diyerek temkinli olunması konusunda uyardı. Stokçuluk konusunda ciddi önlemler aldıklarına dikkat çeken Yazıcı, “Kimseye göz açtırmayacağız, buna müsaade etmeyeceğiz. Fırsatçılara müsaade edilmeyecek” diyerek sert bir tutum ortaya koydu.

“TURİZMDE 2019 RAKAMLARINI YAKALADIK”

Koronavirüs şartları altında Antalya’nın 2021 yılında turizmde nasıl bir yıl geçirdiği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ve güncel istatistikleri paylaşan Antalya Valisi Ersin Yazıcı, 2021’de tam anlamıyla kötü bir yıl geçirilmediğine değinerek, “Tabii ki 2019’u yakalayamadık ama bir önceki yıla göre gayet iyiydik. 27 Aralık tarihi itibari ile şehrimize hava yolu ile 9 milyon 48 bin 834 giriş yapıldı. Hava yolu ile gelen yabancı sayımızda 9 milyon aştık. Ekim ve kasım ayı çok iyi geçti. Ekim ve kasım ayında hemen hemen pik yılımız olan 2019 yılının rakamlarını yakaladık. 2021 yılında ki şehrimizin turizmdeki başarısını, bir önceki yıla da bağlıyorum. Turizmcimiz 2020 yılında pandeminin en yoğun olduğu yılda, güvenli turizm sertifikaları ile gerçekten üst düzeyde ve güvenli bir şekilde pandemiye uygun şekilde hizmet verdiğimizi gösterdi. Biz onun meyvelerini bence 2021 yılında topladık ve sayımız 9 milyonu aştı. Hatta bir önceki yıla göre yüzde 167 artış oldu” dedi.

“BU ŞEHİR TURİZMİ LAYIKIYLA YAPIYOR”

2022 yılında,  2020 ve 2021 yılında yapılanlar ve sunulanlar sayesinde büyük bir turizm patlaması yaşanacağını kaydeden Vali Yazıcı, “2019 yılı rakamlarını yakalayacağımızı düşünüyorum. Hem insanlarımızın buna ihtiyacı var hem de bu şehir turizmi layıkıyla yapıyor. Bu şehirde turizmin tüm unsurları, otelden acenteye taşımacılık yapan, sektörde aklınıza gelen herkes bu işi en üst düzeyde ve en kaliteli şekilde yapıyor. Dünyanın hiçbir noktasında bu fiyatlara, bu kadar kaliteli hizmet yok. Dolayısıyla Türkiye’nin turizmde üçte birini temin eden bir şehir olarak, turizmin başkenti olarak, 2022 yılında inşallah 2019 rakamlarını yakalayacağımızı hatta geçeceğimizi değerlendiriyorum” diye konuştu.

 “TROPİKAL MEYVE ÜRETEN ÇİFTÇİMİZ MUTLU”

Örtü altı tarımın lideri olan Antalya’nın 2021 yılında nasıl bir tarım sezonu geçirdiğiyle ilgili önemli anekdotlar aktaran Vali Yazıcı, “Tarımda konuyu ikiye ayırmak lazım. Gazipaşa, Alanya ve Manavgat bölgesinde tropikal meyveler var. Tropikal meyvelere, Türkiye yeni alışıyor. Burada üretimimizi her yıl artırıyoruz. Çiftçilerimiz özellikle avokado bahçeleri başta olmak üzere her geçen gün sayıları, miktarları artıyor. Bunların satışında da bir problem yok. Tropikal meyveleri üreten çiftçimiz mutlu. Bir diğer taraftan sera yani örtü altında üretilen başta muz olmak üzere doğu ilçelerde bu yıl fiyatlar gerçekten istenilen kadar yüksek olmadı ama yine de memnunlar. Tabi batı ilçelerimize geçtiğimizde Aksu ve Serik’i de dahil ederek söylüyorum. Kumluca, Demre ve Finike gibi ilçelerimizde örtü altında bu mevsimde domates, salatalık, biber ve biber çeşitleri ve bamya gibi birçok sebze üretiliyor. Geçen Kumluca halini dolaştım birçok halciye sorduğunda, ‘O dönemde fiyatlar çok artıyordu bizim fiyatlarımız çok artmadı’ diye fiyatlarla ilgili bazı eleştirileri var. Ama satışla, ihracatla ilgili çok büyük bir problemleri yoktu. Yani genel manada ürünleri satabilme noktasında mutlulardı ama gübre başta olmak üzere bazı girdilerin artmasından da bazı şikayetleri oldu. Bu şehir örtü altında yüzde 65, hatta yüzde 68’ini üretiyor. Ülkede tüketilen sebzelerin yüzde 60 ila 80 kadarını biz üretiyoruz. Bunun bir kısmı ihracata gidiyor, bir kısmı ülke içinde tüketiliyor. Genel manada satışla ilgili bir sorun yok” ifadelerini kullandı.

VALİ YAZICI’DAN ‘AŞI OLUN’ ÇAĞRISI

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve yaklaşık 2 yıldır mücadele ettiğimiz koronavirüs salgınıyla alakalı Antalya özelinde değerlendirmelerde bulunarak vatandaşlara çağrıda bulunana Vali Yazıcı, “Omicron diye adı değişerek geliyor. Koronavirüs şu anda yönetilebilir durumda ama salgın henüz bitmedi. Yoğun bakımlarımızda veya hastanelerimizde herhangi bir sorunumuz yok. Yoğun bakımlarımızdaki doluluk oranı çok çok düşük. Geçen yıla göre yoğun bakımlarda ihtiyaç olmadığı için ayırdığımız yatak sayısını azalttık. Şu an yönetilebilir durumda ama buradaki en büyük etken aşı. Sağ olsun vatandaşımız ve şehir olarak özellikle birinci dozda yüzde 90’ı aşmış durumdayız, ikinci dozda da yüzde 80’i aştık. Lütfen aşılarımızı, hatırlatma dozlarımızı da olalım. Turkovac’ta çıktı şimdi. Hatırlatma dozu olarak bilim adamları çok faydalı olduğunu ifade ediyor” şeklinde konuştu.

 “KİMSEYE GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ”

Son günlerde gündemin ana konularından biri olan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kim olursa olsun, her alanda stokçuluk yapanın tepesindeyiz” diyerek sert bir dille uyardığı stokçuluk konusu hakkında önemli değerlendirmelerde bulunan ve Antalya’daki stokçuluk uygulamaları hakkında bilgi veren Vali Yazıcı, şu ifadelere yer verdi:

“Kesinlikle, Ticaret İl Müdürlüğümüz ve ekiplerimiz sahadalar. Öncelikle ihbarlara gidiyorlar. Gerekli uygulamalar, denetimler yapılıyor. Büyük marketlere denetimlere gidiyoruz. Bazı belediyelerimiz de sağ olsun bu işi yapıyor. Aslında buradan o çağrıyı da yapmak isterim, belediyelerimizin de zabıtaların da bunu yapması lazım. Ticaret İl Müdürlüğü tarafından, ceza kesme noktasında işlemler yapılıyor, bakanlığa bildiriliyor. Dolayısıyla sahada kimseye göz açtırmayacağız, buna müsaade etmeyeceğiz. Fırsatçılara müsaade edilmeyecek. Antalya olarak da gereğini yaptığımızı değerlendiriyorum. İhbarlara açığız. Şehrimiz büyük, birçok noktada biz ağırlıklı olarak merkezde denetimlerimizi arttırdık. Alanya ve Manavgat gibi büyük ilçelerimizde de denetimler devam ediyor. Israrla takip edeceğiz, eğer bir düzelme olmazsa muhtemelen başka kurumları da denetim için sahaya süreceğiz. Bu noktada Antalya’da gereği yapılıyor. Sizin aracılığınızla da vatandaşlarımıza lütfen ihbarda bulunsunlar diye çağrıda bulunmak istiyorum.”

“EĞİTİME BİR MERCEK TUTMAYA DAVET EDİYORUM”

Eğitimde farkındalık oluşturmak adına Antalya Valiliği tarafından hayata geçirilen Ahenk Projesi hakkında konuşan Vali Yazıcı, “Bugün Zeytinköy’de İnönü Ortaokulu’ndaydık, çocuklarla buluştuk. Şehrin tamamında Ahenk Projesi’nde bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Kaş’ta da okullara gittim, Akseki‘de de gidiyorum, Alanya’da da gidiyorum, Kumluca‘da da gittim. Yani ben de gidiyorum kaymakam arkadaşlarım da gidiyor. Diğer kurum ve kuruluşların yöneticileri de gidiyor. Sivil toplumdan insanlar da gidiyor. Herkesi eğitime bir mercek tutmaya, gözlüklerimizi oraya çevirmeye, gözlerimiz oraya çevirmeye davet ediyorum. Öğretmen arkadaşlarımızla eğitimdeki küçük aksaklıkları moral ve motivasyonu yükselterek, ilgi ve alakayı artırarak, biraz daha dış dünyanın irtibatını sağlayarak, inşallah bir sinerji ve farkındalık oluşturacağız. Ahenk Projesi, başta okuma mottosuyla okuma alışkanlığı kazandırma ile birlikte özellikle geride kaldığını düşündüğümüz ve olmazsa olmazımız memleket meselesi olan meslek liselerimiz başta olmak üzere bir farkındalık oluşturacağız. İnanın bana 5 ila 6 ay sonra bunu sizde çok net olarak hissedeceksiniz. Bu gayretle tüm arkadaşlarımızla sahada çalışıyoruz ve gayret ediyoruz. Bu farkındalığı oluşturmak, eksiklikleri gidermek adına başta kaymakamlarım olmak üzere ilçe milli eğitim müdürlerimiz, okul yöneticisi ve birçok arkadaşım bir gayret içerisinde. İnşallah olumlu sonuçları da olacak. Tabi bu tür sosyal çalışmaların sonuçları öyle hemen üç beş ayda çıkmıyor, birkaç yıl gerekiyor ama ilk 5 ila 6 ayda olumlu sonuçlarını görmeye başlayacağız. Birkaç yıl sonra da başta okuma alışkanlığı, değerler eğitimi olmak üzere meslek liselerimizdeki kıpırdanmayı, farklılığı hep birlikte göreceğiz inşallah” diye konuştu.

SÜPER KUPA FİNALİ; NURİ ŞAHİN’E ÖVGÜLER

Süper Kupa finalinde 5 Ocak Çarşamba günü Katar'ın başkenti Doha'da bulunan Ahmed Bin Ali Stadı'nda oynanacak müsabakada Beşiktaş ile karşı karşıya gelecek olan Antalyaspor’a başarılar dileyen Vali Yazıcı, “Kupa finaline Antalyaspor yöneticileri davet etti. Bende gitmeyi planlıyorum. Takımımızı destekleyeceğiz, maçı da kazanacağımıza ben canı gönülden inanıyorum. Antalyaspor’umuz, güzel top oynamaya başladı, ondan dolayı mutluyuz. Tabi kaybettiği maçlarda var, kazandığı maçlarda var. Son haftalarda Nuri Şahin hocama da güveniyorum, güzel top oynatıyor, Antalyaspor’u zevkle seyrediyoruz. Antalyaspor başarılı olacak. Saha da artık seyir zevki de üst düzeyde olan bir takım. Bundan da mutluyum, hem keyif alıyoruz hem de inşallah puanları alıp ligde yoluna devam edecek” diyerek sözlerini noktaladı.

“2022’DE HERKESE SAĞLIK DİLİYORUM”

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, 2022 yılı için tüm Antalyalılar adına iyi dileklerde bulunarak şu mesajı verdi: “Tüm dünya insanlığına, tabi özellikle de Antalyalı hemşerilerime öncelikle sağlık diliyorum. 2022 yılı hepimiz için dünyaya barış ve huzurun geldiği bir yıl olsun. Herkesin sağlıklı bir şekilde gönlünden geçirdiklerini uygulayabildiği, hayat buldurduğu bir yıl olsun diliyorum. Bir kez altını daha çizerek herkese sağlık diliyorum.”