VAKALAR ARTTI YASAKLAR GELDİ

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını etkilerini göstermeye devam ediyor. Özellikle son dönemde vaka sayılarındaki artış, yeni önlemleri de beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından salgınla mücadelede yeni yasak ve kısıtlamalar alındığını duyurdu

Tüm dünyaya yayılarak yaşamı olumsuz etkileyen Koronavirüs salgını nedeniyle vaka sayısı her geçen gün artıyor. Ülkemizde de son dönemde vaka sayılarının artması gündeme yeni yasak ve kısıtlamaların gelmesine neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, paket servis hariç olmak üzere, lokanta, restoran, hastane ile berber, kuaför, nikah, düğün salonu, yüzme havuzu, hamam, kaplıca, sauna, internet cafe, halı saha, tiyatro, sinema, konser salonu ve benzeri tüm iş yerlerinde hizmetlerin 22.00'de sona ereceğini duyurarak, “Vatandaşlarımızdan kalabalık ortamlardan kaçınmalarını, ev ziyaretlerini dahi mecbur olmadıkça yapmamalarını özellikle rica ediyorum” ifadelerini kullandı.  

“HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK”

Konuyla ilgili açıklama yapan Antalya Lokantacılar, Kebapçılar, Aşçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Yasin Tekdemir, dünya üzerinde artarak etkisini gösteren Koronavirüs salgınında işten önce sağlığı düşünmek gerektiğini dile getirdi. Başkan Tekdemir, “Esnafımız mağdur, işleri yolunda gitmiyor ancak işten ziyade önce sağlığımızı düşünmek zorundayız. Cumhurbaşkanımızın aldığı kararlara saygı duyuyoruz. Bilim kurulu bu noktada bir sıkıntı gördüyse böyle bir kararın alınması doğrudur” dedi.

“2021’DEN BEKLENTİMİZ YÜKSEK”

Sahada, esnafların maske,  sosyal mesafe ve hijyen konularında bilinçlendirildiğini söyleyen Tekdemir, 2021  yılına yüksek beklenti içinde gireceklerini belirtti. Tekdemir, “Belirtilen tedbirleri almazsak salgının önüne geçemeyiz. Aksi takdirde vaka sayısı ve ölüm sayısı artış gösterecek. Bu durum da ülkeyi daha kritik bir noktaya taşıyacak. Bu nedenle hep beraber işimizi arka plana atarak önce sağlık demeli, elimizden gelen tüm tedbirleri almalıyız. Öte yandan 2021 yılından umutluyuz. Zaten pandemiyi aşarsak ülke olarak önümüzdeki yıl turizm ve ekonomi çok daha iyiye gidecek. Motivasyonumuz tam, beklentimiz yüksek” ifadelerini kullandı.   

MESAİ SAATLERİ BELİRLENDİ

Öte yandan Sağlık Bakanlığı 81 il Valiliğine gönderilen genelgeyle yeni kararları paylaştı. Genelge göre; Vatandaşların kalabalık şekilde vakit geçirdiği market, otogar, ulaşım aracı, alışveriş merkezi gibi yerlerde yoğunluğun azaltılması için 10 günlük süreçte denetimler yapılacak. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede mesai saatleri ile ilgili detaylar ise şu şekilde:  “26.08.2020 tarih ve 2020/11 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi doğrultusunda başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere tüm özel sektör (sanayi tesisleri dahil) kuruluşlarında uzaktan ve/veya dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinden azami düzeyde faydalanılmasının sağlanması, Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarının çalışma koşulları göz önünde bulundurulmak suretiyle il genelinde mesai saatlerinin başlama ve bitiş dönemlerinin İl Pandemi Kurulları'nda değerlendirilerek il geneli için bir planlamaya gidilmesi, mesai/vardiya başlangıç saatlerinin sabah 06:00'dan itibaren kademeli olarak başlatılarak ara dinlenmesi dahil olmak üzere 06:00 15:00, 06:30 15:30, 07:00 16:00, 07:30 16:30, 08:00 17:00, 08:30 17:30, 09:00 18:00 vb. mesai/vardiya uygulamalarına geçilmesine karar verildi.”

FATMA ARSLAN