VAKALAR ARTTI KISITLAMALAR GENİŞLEDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı. İçişleri Bakanlığı’ndan 81 il valiliğine gönderilen genelgede, yeni bir karar alıncaya kadar hafta içi 21.00-05.00, hafta sonu cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı belirtildi
Kabine toplantısının ardından yeni Koronavirüs tedbirlerini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, yeniden tırmanışa geçen Koronavirüs salgınının ülkemizde de etkisini gösterdiğini vurgulayarak, sokağa çıkma yasağının genişletildiğini kaydetti. Vaka sayısının 30 bine dayanmış olmasının herkesin çok daha dikkatli ve sabırlı davranması gerektiğini gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, tedbirlerin yol açtığı sıkıntıları gayet iyi bildiklerini, bu sıkıntıları asgariye indirmek için her türlü gayreti gösterdiklerini bildirdi. Açıklamanın ardından İçişleri Bakanlığı da 81 il valiliğine sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili bir genelge gönderdi. Genelgede, yeni bir karar alınıncaya kadar hafta içi 21.00-05.00, hafta sonu cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. İlk sokak kısıtlaması dün 21.00'de başlayıp bugün sabah 05.00'te bitti.
KAMUDA MESAİ SAATLERİ DEĞİŞTİ
Kamu kurum ve kuruluşlarının günlük çalışma saatleri koronavirüsle mücadele kapsamında düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, saat 10.00'da başlaması uygun görülen mesai 16.00'da sona erecek.
YENİ KURALLAR
İçişleri Bakanlığı'nın 81 il valiliğine gönderdiği "Sokağa Çıkma Kısıtlamaları" konulu genelge kapsamında, kısıtlamanın olduğu cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 arasında faaliyet gösterebilecek. Kısıtlama kapsamında hafta içi ve hafta sonu ekmek üretilen fırın/unlu mamul ruhsatlı iş yerleriyle bu iş yerlerinin ekmek satan bayileri açık olacak. Lokanta ve restoranlar cumartesi ve pazar günleri 10.00-20.00 arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek. Sokağa çıkma kısıtlamasına uyulabilmesi için istisna dışındaki tüm iş yerleri hafta içi 20.00'de kapanacak. Daha önceki genelgelerde belirtilen istisnalar hariç 65 yaş üstü ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde 65 yaş ve üzerindekilerin temel ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla karşılanacak.
KISITLAMADAN MUAF OLANLAR
Genelgede, koronavirüs tedbirleri doğrultusunda sokağa çıkma kısıtlamasından muaf sayılacak kişiler ise şu şekilde belirtildi: “Kamu kurum ve kuruluşlar, yardım görevlileri, eczane ve veterinerler, randevusu olan hastalar, tıbbi üretimde yer alanlar sanayi işçileri, kargo ve taşıma, otel görevlileri, barınak çalışanları, medya çalışanları, ekmek fırınları, cenazesi olanlar, defin görevlileri, stratejik faaliyette bulunanlar, altyapı arıza personeli, kargocular, şoförler, yurt ve şantiye görevlileri, bekçi ve işyeri hekimleri, otizmli refakatçileri, mahkeme kararıyla çocuklarını görecekler, maçı olan sporcular, inşaat çalışanları (Bu madde kapsamında inşaat ve konaklama aynı şantiye alanı içinde ise izin verilir, başka bir yerden çalışanların gelmesine ve şantiyede kalanların başka bir yere gitmelerine izin verilmez. Çalışma sadece inşaat alanı ile sınırlıdır), banka çalışanları, merkezi sınavlara girecekler, dinlenme tesisleri maliye ve muhasebe çalışanları”
FAALİYETLERİ DURDURULDU
Yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu ve lunaparkların faaliyetlerinin durdurulduğu tedbirler kapsamında, Alışveriş merkezlerinin (AVM) girişinde çalışanlar ve müşteriler için HES kodu zorunluluğu getirildi. Her AVM ve semt pazarı için aynı anda kabul edilebilecek müşteri sayısı il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları kararıyla ayrı ayrı belirlenecek. Gerek görülmesi durumunda kalabalık cadde ve meydanlara girebilecek/aynı anda bulunabilecek kişi sayısı il/ilçe hıfzıssıhha kurullarınca belirlenecek.
ZORUNLU HALLER DIŞINDA SEYAHAT İZNİ YOK
Öte yandan kısıtlama olan gün ve saatlerde, 7 zorunlu hal dışında özel araçla şehirlerarası seyahate izin verilmeyeceği ifade edildi. Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde belirtilen zorunlu haller şu şekilde belirtildi: “Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan, kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi), bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler), ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri, askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen, özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, ceza infaz kurumlarından salıverilen”
SEYAHAT İZNİ NASIL ALINACAK?
Vatandaşlar, zorunlu hal belirtilen durumların varlığı halinde toplu ulaşım araçlarıyla veya İçişleri Bakanlığına ait EBAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecekler.
AHMET ARĞILLI