Uzmanlardan zirai don uyarısı
Önümüzdeki günlerde yaşanması beklenen zirai don riskine karşı tarım üreticilerinin tedbirli olması önerildi. Tarımsal don karşısında çiçek açan meyveler büyük risk taşıyor.
Önümüzdeki günlerde yaşanması beklenen zirai don riskine karşı tarım üreticilerinin tedbirli olması önerildi. Tarımsal don karşısında çiçek açan meyveler büyük risk taşıyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 5 günlük
zirai don risk haritasına göre sıcaklıkların düşmesiyle hafta için tarımsal don
bekleniyor. Beklenen risk karşısında Lider Medya’ya değerlendirmelerde bulunan
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ve Akdeniz Üniversitesi
Ziraat Fakültesi Dekanı Mustafa Erkan, tarım üreticilerinin tarafından alınması
gereken önlemlere dikkat çekti.
İklime bağlı birçok faktörden biri olan kuraklık ülke genelinde devam ederken, nisan yağışlarının yeterli ve düzenli olamaması, şiddetli yağan yağmurların ise sel ve taşkınlıklara neden olması tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. Tüm bu etkenlerin yanında gündeme gelen zirai don riski karşısında üreticiler ne yapacağını şaşırdı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sel, don, kuraklık hep vardı ve hep var olacak. Bunlara yönelik önlemlerin zamanında alınması ve eğer çok ciddi hasarlar olduysa da çiftçinin üretime devamlılığı için özellikle bu tabi afetlere yönelik yasanın çiftçileri koruyucu şekilde devreye girmesi gerekiyor” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez
Zirai don etkisinin ne kadar süreceğinin önemine dikkat
çeken Suiçmez, “Don öncesi hazırlıklar kadar don sonrası da önemli. Çiftçinin
üretime devam edebileceği şekilde don zararlarını karşılanması noktasında
öncesi, don anı ve don sonrası şeklinde bütüncül bakılmalı” diye konuştu.
ÇİÇEK AÇAN MEYVELER
RİSK TAŞIYOR
Bahar ayında yaşanması beklenen zirai dona ilişkin değerlendirmede bulunan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mustafa Erkan, “Başta sert çekirdekli meyve türleri olmak üzere birçok meyve türü şu anda çiçek açıyor. Türkiye’de özellikle sert çekirdeklilerde başta kiraz, şeftali, kayısı olmak üzere hepsi şu anda çiçek açtı. Zirai don bu açmış çiçeklere zarar verebilir ve verim anlamında da büyük bir risk oluşturabilir. Özellikle -2, - 3 te bile bu çiçekler zarar görebilir” ifadelerini kullandı.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mustafa Erkan
TARIM ÜRETİCİLERİNİN
ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Tarım üreticilerinin tedbirli olmaları gerektiğini söyleyen
Erkan, “Mutlaka yağmurlama sistemleri çalıştırılmalı. Çünkü su donarken ortama
ısı vereceği için burada birkaç derecelik bir artı olabilir. Başka bir
alternatif olan küçük ısıtma sistemleriyle ağaçların arasında ateş yakmakla da
önlem alınabilir. Daha riskli hassas ağaçlarda ise özellikle etrafının
sarılması ve rüzgar yönünün de kapatılması önlenecek tedbirler arasındadır”
dedi.
“ZİRAİ DONA KARŞI
RÜZGAR PERVANESİ KULLANILABİLİR”
Dona karşı tarım üreticilerinin almaları gereken önlemlere
değinen Erkan şunları kaydetti:
“Ülkemizde yeni yeni başlayan rüzgar pervanesi meyve
bahçesinin büyüklüğüne bağlı olarak kullanılabilir, bahçenin içinde havayı
karıştırdığınız zaman bu don riski azalabilir. Çünkü don çukurda biriktiğinden
hareketsiz olması durumda risk oluşturacaktır. Rüzgar pervaneleriyle bu havayı
karıştırdığınız zaman 2 ila 3 derecelik bir artı katkı sağlayabilirsiniz.”
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz