Uzmanlardan zirai don uyarısı

Önümüzdeki günlerde yaşanması beklenen zirai don riskine karşı tarım üreticilerinin tedbirli olması önerildi. Tarımsal don karşısında çiçek açan meyveler büyük risk taşıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 5 günlük zirai don risk haritasına göre sıcaklıkların düşmesiyle hafta için tarımsal don bekleniyor. Beklenen risk karşısında Lider Medya’ya değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mustafa Erkan, tarım üreticilerinin tarafından alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

İklime bağlı birçok faktörden biri olan kuraklık ülke genelinde devam ederken, nisan yağışlarının yeterli ve düzenli olamaması, şiddetli yağan yağmurların ise sel ve taşkınlıklara neden olması tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. Tüm bu etkenlerin yanında gündeme gelen zirai don riski karşısında üreticiler ne yapacağını şaşırdı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sel, don, kuraklık hep vardı ve hep var olacak. Bunlara yönelik önlemlerin zamanında alınması ve eğer çok ciddi hasarlar olduysa da çiftçinin üretime devamlılığı için özellikle bu tabi afetlere yönelik yasanın çiftçileri koruyucu şekilde devreye girmesi gerekiyor” dedi. 


Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez

Zirai don etkisinin ne kadar süreceğinin önemine dikkat çeken Suiçmez, “Don öncesi hazırlıklar kadar don sonrası da önemli. Çiftçinin üretime devam edebileceği şekilde don zararlarını karşılanması noktasında öncesi, don anı ve don sonrası şeklinde bütüncül bakılmalı” diye konuştu.

ÇİÇEK AÇAN MEYVELER RİSK TAŞIYOR

Bahar ayında yaşanması beklenen zirai dona ilişkin değerlendirmede bulunan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mustafa Erkan, “Başta sert çekirdekli meyve türleri olmak üzere birçok meyve türü şu anda çiçek açıyor. Türkiye’de özellikle sert çekirdeklilerde başta kiraz, şeftali, kayısı olmak üzere hepsi şu anda çiçek açtı. Zirai don bu açmış çiçeklere zarar verebilir ve verim anlamında da büyük bir risk oluşturabilir. Özellikle -2, - 3 te bile bu çiçekler zarar görebilir” ifadelerini kullandı.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mustafa Erkan

TARIM ÜRETİCİLERİNİN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Tarım üreticilerinin tedbirli olmaları gerektiğini söyleyen Erkan, “Mutlaka yağmurlama sistemleri çalıştırılmalı. Çünkü su donarken ortama ısı vereceği için burada birkaç derecelik bir artı olabilir. Başka bir alternatif olan küçük ısıtma sistemleriyle ağaçların arasında ateş yakmakla da önlem alınabilir. Daha riskli hassas ağaçlarda ise özellikle etrafının sarılması ve rüzgar yönünün de kapatılması önlenecek tedbirler arasındadır” dedi.

“ZİRAİ DONA KARŞI RÜZGAR PERVANESİ KULLANILABİLİR”

Dona karşı tarım üreticilerinin almaları gereken önlemlere değinen Erkan şunları kaydetti:

“Ülkemizde yeni yeni başlayan rüzgar pervanesi meyve bahçesinin büyüklüğüne bağlı olarak kullanılabilir, bahçenin içinde havayı karıştırdığınız zaman bu don riski azalabilir. Çünkü don çukurda biriktiğinden hareketsiz olması durumda risk oluşturacaktır. Rüzgar pervaneleriyle bu havayı karıştırdığınız zaman 2 ila 3 derecelik bir artı katkı sağlayabilirsiniz.”