Uzmanlardan metil uyarısı

Lider Haber TV’de İrem Koca’nın sunduğu Gün Ortası programına konuk olan TÜKONFED Gıda Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Fikret Nafi Çoksöyler, yılbaşı öncesi sahte alkolün zararlarını anlattı. Çoksöyler, “Sahte alkol vücutta asit birikimi, asidoz dediğimiz hastalık meydana getiriyor. Hemen gözü, böbrekleri etkiliyor, daha ileri beyni etkiliyor” dedi.

Yeni yılın yaklaşması ile sahte alkol sonucu ölüm vakalarında da her yıl olduğu gibi artış görüldü. Bir taraftan da sahte alkol operasyonlarında da artış yaşanıyor. Bunun üzerine Lider Haber TV’de İrem Koca sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Gıda Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Fikret Nafi Çoksöyler’i konuk ederek sahte alkol üzerine konuştu. Nafi Çoksöyler,  sahte alkol piyasasının büyük bir pazar olduğunu cazipliği nedeniyle de çok insanın ölüm ve yaşamını yitirmesine neden olduğunu anlatan Nafi Çoksöyler konuşmasına metil akol ve zararlarının anlatarak, “Metil alkol tek karbonlu bir bileşik. Etrafında dört tane hidrojeni var ve biz buna şey diyoruz, metan diyoruz. Metana bir hidroksit bağlanmasıyla metil alkol oluyor. etil ise etilenden oluşan bir şey ona da bir hidrotil bağlanmasıyla pardon pek gözükmüyor etanol oluşuyor. Metanol ile etanol birbirine çok benziyor çok benziyor ama korkunç bir toksite yönden korkunç fark var. Etil alkol de zehirli, metil alkol de zehirli ama metil alkolün zehirliliği çok korkunç. Şimdi şöyle metanol alındığı anda vücut karaciğer onu detoksifiye etmek için okside ediyor. O formalde ediyor dönüyor. Etil alkolün aldehit halinde nazaran 20 kat daha tehlikeli. Ama formaldehit olarak kalmıyor bu. Hemen formik asite dönüşüyor. O formik asitin vücutta metabolizması çok yavaş. Çok yavaş olduğu için vücutta asit birikimi, asidoz dediğimiz hastalık meydana geliyor ve bu hemen gözü, böbrekleri etkiliyor, daha ileri beyni etkiliyor ve sonucunda da inanın bir fincan metil alkol bir insanı öldürmeye yeter hale geliyor” dedi.


İLK GÖZLERİ SONRA BÖBREKLERİ ETKİLİYOR

Etil alkol de durumun biraz daha farklı olduğuna değinen Çoksöyler, “Etil alkol de durumun metil alkol gibi olmadığını önce aldehite dönüşüyor, arkasından aside dönüşüyor ama asetik asit dediğimiz asit zaten sirke asidi ve o bizim temel metabolizmamız olan krebs döngüsünün yani hücrelerimizdeki enerji tüketimi mekanizmasının zaten onun bir parçası. Yani orada Asetat farklı yollardan oluşuyor. Alkolden olmuyor. Farklı yollardan oluşuyor. Metabolizmaya girip enerji tüketimi kullanıyor. Yani etil alkol de farklı yoldan gelse asetada döndüğü an enerji tüketimine giriyor. O yüzden toksitesi etil alkolü fazla değil. Ama inanın bir metil olması yüzünden o krebs döngüsüne giremediği için asit birikiyor ve hızlı asidozla böbrek, gözler, göz sinirleri, o pigment hücreleri ve sonra beyin de ölüme neden oluyor” diye konuştu.


“İŞ İŞTEN GEÇİNCE ANLAŞILIYOR”

Metil alkolün ilk aşamada körlüğe yol açtığını belirten Çoksöyler, “Olayın ilk 4-5 saatinde farkına varılmıyor. Çünkü önce etil alkolü vücut tüketiyor. Onu tükettiğimiz sonuna doğru geldiği zaman metil alkolün metabolizması başlıyor. Ya hatta hızlanıyor diyelim. O sırada da zaten sarhoş alan kişi iş işten geçecek noktalara doğru geliyor” diye anlattı. Sahte alkol kaynaklı zehirlenmenin belirtilerini nasıl anlaşılacağını paylaşan Çoksöyler, “Mide bulantısı, kusma, korkunç ağrılar bu şekilde gösteriliyor. Tüm vücut ağrıları halinde gözüküyor. Bunu normal akşamdan kalmışlıkla karıştıracak olurlarsa çok kötü. Hemen böyle bir durumda acile gidilmesi lazım” diyerek uyardı.


“SENEDE 70-80 KİŞİ ÖLÜYOR”

Sahte alkolden senede 70-80 kişinin etkilendiğine dikkat çeken Çoksöyler, “70-80 kişi hayatını sahte içkiden kaybediyor. Çok büyük rakamlar. Yani bence çok riskli bir olay, bilinmedik bir içkinin alınması, hatta kendi imalatı bile riskli olarak görüyorum” dedi. Çok söyler piyasada metil ve etil alkolün ayırt edilebileceği yönünde kitler olduğu öne sürüldüğünü ancak bunun mümkün olmadığı konusunda da vatandaşları uyararak, “ Sadece gaz kromatografisinde bile değil de gaz kromatografisiyle kütle dedektörü birleştirilmişse O cihaza metal alkol ve etil alkol ayrı pikler verir. Onun dışında hiçbir yöntem yok. Hele az miktarda olduğunu yani bu kadar küçük yüzde 5, yüzde 10'luk karışımları anlaşılması hiç mümkün değil” diye ifade etti.