UZMANLARDAN “KENE” UYARISI

Doktor Muhammed Esad Tatoğlu, “Son dönemlerde özellikle Antalya’da kene vakaları çoğaldı. Kene vakalarında vatandaşlarımız oldukça dikkatli olmalılar çünkü kene ısırıklarında ölümcül bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile karşılaşabiliyoruz” dedi.

İREM GÜNEYBAZ

Yurt genelinde hava sıcaklığının artmasıyla birlikte kene ısırma vakalarında artışlar görülmeye başlandı. Gerekli müdahalenin yapılmaması halinde ölümle sonuçlanabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yakalanma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu kene vakalarına karşı uzmanlar vatandaşları uyardı.

“VAKALAR ÇOĞALDI”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan özel bir hastanenin Başhekimi Muhammed Esad Tatoğlu, yaz aylarının başlamasıyla birlikte piknikler ve yeşil alan kullanımlarının arttığını ifade etti. Bu nedenle kene vakalarının da yükselmeye başladığını söyleyen Tatoğlu, “Son dönemlerde özellikle Antalya’da kene vakaları çoğaldı. Kene vakalarında vatandaşlarımız oldukça dikkatli olmalılar çünkü kene ısırıklarında ölümcül bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile karşılaşabiliyoruz” diye konuştu.

“KENE KOPARILDIĞINDA ZEHİRLEYEBİLİR”

Kene ısırıklarının genellikle fark edilmediğini söyleyen Tatoğlu, “Pikniklerden, doğal alanlardaki etkinliklerden sonra vücutlar mutlaka kontrol edilmelidir. Sivrisinek ısırığı gibi olduğu için fark edilemeyebilir. Genelde keneler bacak ve karın bölgesine yapışır. Bu gibi durumlarda keneye müdahale edilmemelidir. Kene koparıldığında başı içerisinde kaldığı için hastayı zehirleyebilir” ifadelerini kullandı. 

İLK MÜDAHALE ACİLDE YAPILMALI

Tatoğlu, kene vakalarına ilk müdahalenin acil servislerde yapıldığını dile getirerek, “ Vakalara ilk müdahale acil serviste yapılıyor. Biz tıbbı tekniklerle keneyi başıyla birlikte çıkarıyoruz. Sonra hastanın kan değerlerine bakıyoruz. Zehir olup olmadığı araştırılıyor. Sonrasında hasta Enfeksiyon Hastalıkları polikliniği tarafından takip ediliyor. İlk gün verdiği ve üçüncü gün verdiği kan değerleri karşılaştırılıyor. Kan değerleri eğer normalse hasta taburcu ediliyor. Kan değerlerinde zehir veya Kırım Kongo Kanamalı Ateşi bulgularına rastlanılırsa hastaya yatış verilir” dedi.

YANDAŞ HASTALIKLARI OLANLAR DİKKAT!

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin hayati risk taşıyan bir hastalık olduğuna vurgu yapan Tatoğlu, “Bu hastalık ölümcül risk taşımaktadır. Özellikle yandaş hastalıkları olan, tansiyon, şeker ve kalp rahatsızlıkları olan vatandaşlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi daha ağır seyredebilir. Bu hastalık sistemlerin tamamını ele geçiren ateşli bir hastalık. Bu nedenle hemen sağlık kuruluşlarına başvurmak çok önemli. Doğru müdahale edilirse bir sıkıntı yaşanmaz” açıklamasında bulundu.

KENEYE KARŞI TEDBİRLİ OLUN ÇAĞRISI

Tatoğlu vatandaşların özellikle bu dönemlerde çok dikkatli  olması gerektiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu: “Vatandaşlarımıza kenelerden korumak için bu alanlarda geçirilen vakitlerde uzun çorap kullanımını, şort yerine pantolon veya eşofman giymelerini öneriyoruz. Vücuda kullanılabilen böcek ilaçları ve spreyler de yararlı olabilir.”