UZMANLARDAN ‘ETİKET’ UYARISI
Türkiye’de ekonomi şartları nedeniyle bazı satıcılar satışa sunduklarını ürünler için ödeme esnasında etiketteki fiyattan farklı bir ücret talep edebiliyor. Bu konuda uzmanlar ise tüketicileri kanun hükmünde etiket fiyatlarını baz alarak ödeme yapma hakları olduğu konusunda uyarıyor.
Fatma ARSLAN, Rabia DEMİROK
Tüketiciler büyük perakende marketler ve mağazalardan alışveriş yaparken seçtikleri ürünlerin raflarda belirtilen miktarı ile kasada ödeme esnasında talep edilen miktarın farklı olması durumuyla karşı karşıya kalabiliyor. Bu gibi durumlarda tüketicileri hakları konusunda daha bilinçli olmalarına ilişkin uyaran Avukat Gülhan Küçükkatrancı, “Orijinal fiyatı 100 lira olan bir ürünü 50 liraya görüp kasaya götürüyorsunuz. Kasada personel yanlış etiket basıldığını ve ürünün 100 lira olduğunu söylüyorsa sizin lehinize olan fiyatı ödemeniz gerekiyor. Kanun burada açıkça tüketici korumuştur dedi.
“TÜKETİCİ LEHİNE HÜKÜM UYGULANIR”
Lider Medya’ya konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Küçükkatrancı, tüketicilerin etiket ve kasa fiyatı farklı olan ürünler konusunda Tüketici Koruma Kanunu’nda açıkça belirtilmiş maddelerin olduğunu dile getirdi. Mağazaların zaman zaman bu konuda müşterileri zor durumda bıraktığını ifade eden Küçükkatrancı, “ “Tüketicinin seçtiği ürün kasada etiket fiyatından farklı olabiliyor. İndirim uyguladıkları ürünlerin güncellenmiş fiyatlarını kasaya yansıtmıyorlar. Bu durumda tüketiciden kasa personeli etiket fiyatından farklı bir miktar talep ediyor. Tüketici Koruma Kanunu’nda bu soruna çok net bir şekilde bu yanıt verilmiştir. Ürünün etiket ve kasa fiyatı arasında fark varsa tüketicinin lehine olan hüküm uygulanır” diye konuştu.
“KANUN AÇIKÇA TÜKETİCİYİ KORUYOR”
Küçükkatrancı bu kanunun satıcıların yanlış etiket basıldığı ya da değiştirilmesinin unutulduğunu belirtmesi üzerine de geçerli olduğunu belirterek, “Örneğin orijinal fiyatı 100 lira olan bir ürünü 50 liraya görüp kasaya götürüyorsunuz. Kasada personel yanlış etiket basıldığını ve ürünün 100 lira olduğunu söylüyorsa sizin lehinize olan fiyatı ödemeniz gerekiyor. Kanun burada açıkça tüketici korumuştur” dedi. Alışveriş esnasında bu durumda kalan tüketicilerin Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabileceğini aktaran Küçükkatrancı, ayrıca ilgili mağazanın şikayet edilebileceğini ve eğer dava şartı kapsamındaysa dava şartına başvurabileceğini vurguladı.
“TÜKETİCİ HAKLARINI BİLMİYOR”
Küçükkatrancı tüketicilerin çoğunluğunun hakları konusunda yeteriz bilgiye sahip olduğunu dile getirdi. Tüketicilerin kanun önünde birçok hakkı olduğunu ifade eden Küçükkatrancı, şunları kaydetti:
“Tüketicilerin özellikle ceza ve özel hukuk anlamında birçok hakkı var. Bu hakları bilmemiz gerekiyor. Hakları öğrenmek için mevzuatı okuyabiliriz. Bu konulara ilişkin bilgiler sadece avukatların okuyabileceği ve anlayabileceği şekilde yazılmamıştır. Vatandaşların da anlayabileceği dilde yazılan halleri var. Bunları okumamız gerekiyor, eğer anlayamıyorsak bir hukukçudan yardım alabiliriz.”