UZMANLARDAN ET KRİZİ UYARISI
Son aylarda girdi maliyetleri artışı besicilik sektöründe de etkisini gösterirken, besicilerin eskisi kadar üretim sağlayamaması et ve süt üretimini azalttı. Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve et tedarikçisi Ata Sönmez “İleride et krizi yaşayabilir ve ithalata mecbur kalabiliriz“ dedi.
Zehra TEKECİ/İrem GÜNEYBAZ
Türkiye’de son dönemde girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar, besicilik sektöründe de etkisini göstermeye başladı. Besiciler ellerinde bulunan hayvanları kesmek zorunda kalırken uzmanlar bu durumun et krizine neden olabileceğini vurguladı. Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve et tedarikçisi Ata Sönmez, “Girdi maliyetleri de arttığı için esnaf ya fiyatları arttırıyor ya da üretimden kaçıyor. Bu da ileride et krizi yaşanabileceğini ve ithalata mecbur kalacağımızı gösteriyor “dedi.
“KIRMIZI ET VE DAMIZLIK STOGU SORUNU VAR”
Sönmez geçtiğimiz gün gıda ürünlerinde yapılan indirimin et fiyatlarına yansıtıldığını vurguladı. İndirimin fiyatlara yansımasının alım gücünü yükselteceğini ifade eden Sönmez, “Et fiyatlarında uygulanan KDV indiriminde memnun olduk. Fiyatlarımızda düzenlemelerimizi yaptık. Bu indirim fiyatlara yaklaşık 6 ila 7 lira olarak yansıdı. Öte yandan son dönemde Türkiye’de kırmızı ette ve damızlıkta stoğunda bir problem gözlemliyoruz. Besiciler son dönemde artan girdi fiyatları nedeniyle doğurabilecek hayvanlarını kesiyorlar. Bu da et üretimini etkileyebilecek büyük bir sorun. Doğum yapacak hayvan olmazsa et ve süt üretimi olmaz” dedi.
Sönmez et üretiminde azalmanın zamanla ithalat ihtiyacını doğuracağını vurgulayarak, “Geçtiğimiz yıllarda sığır ithal edilmişti. Hatta o zaman bir ihtiyaç varsa 3 hayvan alınmıştı. Piyasa ve üretici rahatlamıştı. Ancak bu dönemde dolar nedeniyle bu hayvanları ithal etmekte zor olacak. Piyasanın da alım dengesi bozulduğu için elimizdeki hayvanlardan elde ettiğimiz ürünleri de firmalar eskisi kadar alamıyor. Çünkü marketlerde ya da diğer satış noktalarında alım düştü” diye konuştu.
ET KESİMİ 70 LİRADAN AŞAĞI OLMAMALI
Gider maliyetlerindeki artışın esnafı da çok etkilediğini ifade eden Sönmez, üreticinin akaryakıt ve yem fiyatları ile esnafın ise esnafın elektrik ve su fiyatları nedeniyle zorluk çektiğine dikkati çekti. Sönmez, et kesim ücretleri için esnafın girdileri gözeterek fiyat verdiğini belirterek, “Bugün esnaf kilosuna göre hayvanları 68 liradan kesiyor. Esnafı 70 liradan aşağı bir fiyat maalesef memnun etmiyor. Girdi maliyetleri de arttığı için esnaf ya fiyatları arttırıyor ya da üretimden kaçıyor. Bu da ileride et krizi yaşanabileceğini ve ithalata mecbur kalacağımızı gösteriyor” ifadelerini kullandı.