UZMANLARDAN ‘ENERJİ’ UYARISI
Türkiye’de elektrik fiyatlarında uygulamaya konulan kademeli fiyat tarifesi faturalara yansımaya başladı. Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat ve Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Feza Carlak, konuya ilişkin önemli uyarılarda bulundu.
Rabia Demirok/Özge Toptaş
Türkiye’de son dönemde uygulanmaya başlayan kademeli tarife nedeniyle elektrik faturalarına yansıyan durumu değerlendiren uzmanlar, enerji çeşitliliğini arttırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin her geçen gün önem kazandığını vurguladı. Geçtiğimiz cuma günü Lider Haber ekranlarında İsmail Akkaya’nın moderatörlüğünde yayınlanan Antalya Konuşuyor’a Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat ve Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Feza Carlak konuk oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun kararı kapsamında 1 Ocak 2022 itibarıyla elektrik faturalarındaki fiyatların ve ödenecek miktarın artışına ilişkin soruları yanıtlayan uzmanlar, vatandaşlara ve ilgili kurumlara tavsiyelerde bulundu.
“ENERJİDE ÇEŞİTLİLİĞE GİTMELİYİZ”
Programda konuşan öğretim üyesi Feza Carlak, Türkiye’nin her geçen gün enerji çeşitliliğine daha çok ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Termik santrallerde doğal gazın yanında kömürle de enerji üretildiğini hatırlatan Carlak, “Enerjiyi mutlaka çeşitlendirmek gerekiyor. Nükleer santralde en büyük endişe çalışma sırasında problemler yaratmasıdır. En büyük problemi de işletilmesi sırasında büyük problemlerin olabileceğidir. Nükleer santrallerde atık giderimi önemli bir husustur. Çok yüksek teknoloji gerekir ve soğutma sistemlerinin kusursuz olması gerekiyor. Nükleer santrali sürekli çalıştırıyoruz. Doğal gaz santralini rahatlıkla açıp kapatabiliriz. İstediğimiz an devreye alıp istediğimiz an devreden çıkarabiliyoruz” dedi.
“ENERJİ VERİMLİLİĞİNE ÖNEM VERMEMİZ GEREKİYOR”
Carlak, enerji konusunda verim sağlanmasının da en az kaynak çeşitliliği kadar önemli olduğunu vurguladı. Sınırlı kaynakların bir süre sonra tükeneceğine dikkati çeken Carlak, “Bu kaynaklar sınırlı ve tükenecek kaynaklar. Yaşanabilir bir dünya bırakmak için öz bilinci artırmalıyız. Bundan sonraki dönem bundan iyi olmayacak. Evlerden başlayarak sanayi sektörüne kadar enerji verimliliğine önem vermemiz gerekiyor. Tasarrufa gitmeliyiz. Klimaları belirli sıcaklıkta tutarak enerji tasarrufu sağlayabiliriz” diye konuştu.
“YÜZÜMÜZÜ GÜNEŞE ÇEVİRMELİYİZ”
Başkan Tat ise, enerji kaynaklarının öneminin son dönemde daha da çok arttığını dile getirdi.
Bu anlamda güneş enerjisi kullanımına değinen Tat, “Bir ülkenin bağımsızlığı enerji kaynaklarıyla örtüşmektedir. Enerjiyle ne kadar bağımsızsanız o kadar güçlü bir ülkesinizdir. Yüzde 60 ila 65 oranında dışa bağımlılığımız söz konusu. Acilen dışa bağımlılığı minimuma indirmemiz gerekiyor. Antalya, güneş enerji kaynağı olarak büyük zenginlik. Yüzümüzü güneşe çevirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“YERLİ YATIRIMLA ARZ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”
Türkiye’nin her geçen gün büyüyen bir ülke olduğunu ve bu nedenle enerji ihtiyacının arttığını dikkati çeken Tat, “Gerek ülkemizde gerekse dünyada elektrik enerjisine ihtiyaç artıyor. Ülkemizin 100 yıllık enerji planlamalarını çok iyi şekilde yapmak ve çeşitlendirmek gerekiyor. Rüzgar, güneş, barajda su varsa hidroelektrik santrallerinden elektrik üretiyoruz. Bu konuda arz güvenliği ve sürdürülebilirlik önemli. İran doğal gazı kapattığında arz ve sürdürülebilirlikte sıkıntı yaşandık. Birçok Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) üretim durdu. Bu anlamda alternatif gerekiyor. Büyüyen bir ülkeyiz. Büyümenin arkasında enerjiye ihtiyaç da her geçen gün artıyor. Enerji santrallerini artırarak ve yerli yatırımlarla arz ve sürdürülebilirliği sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.
“YAŞAM BUNDAN SONRA GİTTİKÇE ZORLAŞACAK”
Başkan Tat, elektrik fiyatlarındaki artışı ve faturalarda görülen yansımayı da değerlendirdi. Tat, fiyat artışlarının devam edeceğini belirterek, “Birim fiyatlar her zaman 3’er aylık periyotlarda belirleniyor. Her şey arz talebe bağlı. Dünyanın enerji ihtiyacı artıyor. Büyüyen bir ülkeyiz Türkiye’nin de enerji ihtiyacı arttı. Fiyat artışlarına bundan sonraki süreçte alışmamız gerek. Ocak ayı yarı zamlı faturalar. Asıl zamlı faturalar şubat ayında gelecek. İnsanlar artık enerjiyi verimli kullanır hale gelecek. Çocuklara ilkokul döneminde aşılamak gerekiyor. Bir ülkenin zenginliği enerji kaynaklarındaki zenginlikle tanımlanıyor” dedi.
“BEKLEMEDE KALAN CİHAZLARA DİKKAT!”
Vatandaşlara evde elektrik kullanımın ilişkin uyarılarda da bulunan Tat, basit tasarruf yöntemleriyle düşük faturalar elde edilebileceğine dikkati çekti. Tat, tasarruf yapmanın çeşitli yolları olduğuna değinerek, şunları kaydetti:
“Elektrik enerjisi kullanmak her zaman bir insanlık hakkı. Anlattığımız tasarruf insanların karanlıkta oturması değil, aynı aydınlatma şiddetiyle düşük enerji harcamak. Evlerimizde beklemede kalan cihazlarımız, televizyonun kırmızı ışığının yanması gibi durumlarda bunun için çoklu prizlerle bu işi sağlayabiliriz. Bu işlemi yaparsak faturalarda yüzde 10 ila 15 tasarruf sağlarız. Buzdolabı verimlilik sınıfı yüksek olanlarla değiştirilmeli ve enerji tasarrufunda bunlar göz önünde bulundurulmalı. Ütüyü daha erken prizden çekmek bile bir enerji tasarrufu sağlar”