UZMANLARDAN E-TİCARET UYARISI

Türkiye’de ve dünyada salgın sonrası büyümeye başlayan e-ticaret, her geçen gün çıtayı yükseltmeye devam ediyor. Uzmanlar ise e-ticaret sitelerinden alışveriş yapan vatandaşları güvenilir sitelerden alışveriş yapmaları ve mağduriyet durumunda haklarını doğru kullanmaları konuda uyarıyor.

Selma KUNAR, Rabia DEMİROK

Geçtiğimiz gün açıklanan verilere göre dünyanın dört bir yanında Kovid-19 salgını sürecinde büyük ilgi gören ve 2021’de de büyümeye devam eden e-ticarette uzmanlar vatandaşları dikkatli sosyal medya platformlarındaki satıcılara karşı uyarıyor. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, Lider Medya’ya yaptığı açıklamada, tüketicilerin öncelikle internet üzerinden alışveriş yaparken sitelerin güvenilirliğini araştırmaları ve bilgi kısmında tüketici yasalarına uygun olduğuna dair bir yazı olmasına dikkat etmeleri gerektiğine değindi.

“ÇOKLU SATICI BARINDIRAN SİTELERE DE DAVA AÇILABİLİR”

Tüketicilerin internet alışverişlerinin tümünde hiçbir gerekçe göstermeden 14 gün içerisinde iade ve cayma hakkı bulunduğunu hatırlatan Gündüz, “Tüketicilerimize bu sosyal medya platformlarında az önce bahsettiğim satıcılar maalesef bu hakkı sunmuyor. Satıcıyla yaşanan sorun sonucunda da dava kişisel açıldığı için tüketici haklarından yararlanmakta zorluk çekiyor. Bazen içerisinde birçok satıcı ve ürün barındıran e-ticaret siteleri yaşanan sorunlarda satıcı ve tüketici arasında halledilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir, sitenin kendisi de üründen, garantisinden ve tesliminden sorumludur. Dava sürecinde site bazında da dava açabilirsiniz” dedi.

ÜRÜNÜ TESLİM ALIRKEN DİKKAT

Alışveriş yapılan sitenin anlaşmalı kargoları konusunda da tüketici haklarını bilmenin önemine dikkati çeken Gündüz, “Ürün teslimi esnasında tüketiciye kargo açtırmayan kargo şirketleri oluyor. Tüketicilerimiz kargo şirketlerinden gelen ürünleri de açıp kontrol etmeliler, eğer o paket açılımına izin verilmiyorsa ürünü görmeden teslim altım ibaresini şart düşsünler. Çünkü kargo şirketleri anlaşmalı olduğu için üründe herhangi bir sıkıntı veya problem çıkarsa kargo şirketi de bu sorumluluğu almış oluyor” diye konuştu.

SİTE UZANTISI BİLE ELE VERİYOR

Gündüz, vatandaşlara bildikleri ve kullandıkları ürünlere yönelik internet alışverişini tavsiye ettiğini belirterek, daha önce kullanılmayan ürünlerin ise mağaza satışı varsa oradan incelenerek boyut, fiyat ve diğer değerlendirmeleri yapılarak sipariş verilmesi gerektiğine değindi. Tüketicileri bu konuda bilinçli olmaya davet eden Gündüz, şunları kaydetti:

“Her zaman söylüyoruz bilinçli tüketici hakkını arayan tüketicidir. Tüketici her zaman hakkını aramaya devam etmelidir. Kanunlarımız tüketicilerimizi koruyor ancak az önce uyardığım gibi tüketicilerimizin de dikkati olmaları gerekmektedir. İnternet sitesinin satıcının güvenilirliğini site uzantısından öğrenebiliriz, haklarımızı bilirsek mağduriyette yaşamayız” dedi.