Uzmanından uyarı: Klima bakımlarına özen gösterilmeli

Son dönemde artan sıcaklıklarla birlikte klima kullanımının yaygınlaşmasıyla ilgili uyarılarda bulunan Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, klima kullanımının güvenliği ve etkinliği için düzenli bakımın önemine vurgu yaptı.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte en çok kullanılan teknolojik cihazların başında gelen klimaların bakımı büyük bir önem arz ediyor. Klima kullanımı ve bakımı hususunda önemli uyarılarda bulunarak yapılması gerekenleri anlatan Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, sıcak havalarda klima kullanımının artmasıyla birlikte klima patlamaları ve yanmalarında da bir artış yaşandığını belirtti. Özellikle okullarda meydana gelen bu tür kazaların nedenlerini incelerken, temel etkenin düzensiz bakım olduğunu vurgulayan Atmaca, klima ve diğer makinelerin düzenli olarak ve yetkili servislerce bakımının yapılmasının önemini ifade etti.


“YETKİN KİŞİLER BAKIMINI YAPMALI”

Klima kullanıcılarının da önemli bir sorumlulukları olduğunu dile getiren Atmaca, “Klima olsun, farklı bir cihaz makine olsun. Gerçekten bakımları zamanında ve yetkili servislerce yapılmışsa bunların hem istenilen şartlarda kullanımı hem güvenli şartlarda kullanımı söz konusu olacak. Fakat klima özelinde bakarsak eğer bakımı zamanında ve yetkin kişiler tarafından yapılmamışsa bu cihazların bulunduğu ortamda konfor sağlaması mümkün değil. Enerji sarfiyatları çok üst düzey olacaktır. Aynı zamanda da güvensiz özellikle yangına karşı güvensiz bir ortam oluşacaktır” dedi.


“15 GÜNDE 1 FİLTRELER TEMİZLENMELİ”

Kullanıcıların 15 günde bir klima filtrelerini temizlemesi gerektiğini, ancak hijyenik bakımların yetkili servislerce yapılması gerektiğini vurgulayan Atmaca, “15 günde bir klimanın ön kapağını açarak filtresini tırnaklarından söküp hafif bir elektrik süpürgesiyle çok fazla vakum olmayacak şekilde üstünden tozu almalı ve yerine takmalı. Bu çok kolay bir temizlik. Kullanıcının kendi yapabileceği bir filtre temizliği. Ama bir de kullanıcının yapamayacağı hijyenik bakımlar var. Burada özellikle soğutucu akışkanın geçtiği borular var. Yani havanın sürekli üzerinden aktığı. Burada oluşacak nem, tortulaşma hem bakteri üretimine mikroorganizma üretimine açık hale getiriyor ortamı hem de bu tortulaşmalar verimini düşürüyor klimanın. Bunların kesinlikle klimanın yetkili servisince gelinerek özellikle de iç ünitenin duvardan sökülerek bir kimyasalla temizlenmesini biz öneriyoruz” diye anlattı.


“DIŞ ÜNİTELER İHMAL EDİLİYOR”

Dış ünitelerin bakımının da ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Atmaca, dış ortam şartlarına maruz kalan bu ünitelerin de düzenli olarak incelenmesi ve temizlenmesinin önemini vurgulayarak, “Dış üniteler gözümüzün önünde olmadığı için genellikle ihmal ediliyor. Fakat unutulan bir şey var. Dış üniteler dış ortam şartlarına çok açık. Her türlü kirletçi ortamı açık. Özellikle zemine yakınsa içerisine toz, toprak her türlü malzeme girebiliyor. Yukarıda olsa bile kuş dahi ot, çöp, saman her şeyi taşıyabiliyor içerisine. Bu nedenle ısı aktarımı yapılan borular üzerinde çok fazla tortulaşma olabiliyor. Bu verimi etkilediği gibi yangın riski de dış ünitelerde oluşuyor. Bu nedenle en küçük bir ark oluşumunda bu çöp, saman gibi kuşların getirdiği ya da yere yakın yüzeylerden gelen atıklar tutuşabiliyor. Bu nedenle iç ünitelerin bakımı yapıldığı gibi yılda en az bir kere uzman gözüyle dış ünitelerin incelenmesi, bakımlarının ve temizliklerinin yapılmasını da biz muhakkak öneriyoruz” diye konuştu.

Atmaca, son olarak klima kullanıcılarının güvenli ve etkin bir şekilde klima kullanabilmeleri için düzenli bakımın yanı sıra, klima kullanımıyla ilgili bilinçlenmeleri gerektiğini belirtti ve vatandaşları bu konuda daha dikkatli olmaya çağırdı.