UZMANDAN UYARI: DİŞ SAĞLIĞI ÖNEMLİ
Diş Hekimi Ahmet Naim Tuğrul, Lider Gazete’ye özel olarak verdiği röportajda; en çok görülen diş hastalıklarını, ağız ve diş sağlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Diş sağlığının önemini anlatan Tuğrul, vatandaşlara bu konuda uyarıda bulundu. İşte yaptığımız röportajın detayları;
EN ÇOK GÖRÜLEN DİŞ HASTALIKLARI NELERDİR?
Ülkemizde sıklıkla diş çürümesine bağlı kanal tedavisi olayını çok fazla görüyoruz. Birçok insan dişi ağrımadan veya bir belirti görmeden, hekime başvurmuyor. O yüzden gördüğüm en sık rahatsızlık diş çürümesine bağlı kanal tedavisi. Yine üzülerek söylüyorum ki, çocuklarda da en sık yaptığımız işlem kanal tedavisi. Bugün markete giriyoruz, görüyoruz ki 10 tane reyondan 5’i şekerli, çikolatalı ve sağlıksız gıdalar. Dolayısıyla çocuklarda da diş çürümesi çok görülüyor. Tavsiye etmesem de bunları bende seviyorum. Ama kararında yemek çok önemli. Toplum olarak diş sağlığına zaten düşkün değiliz. Bu yüzden küçüklükten alışkanlık kazanmak gerekiyor.
DİŞÇİ FOBİSİ NASIL YENİLEBİLİR?
Hekimin hastaya olan yaklaşımı önemli. Zaten buraya gelen insanlar, mutsuz ve tedirgin geliyor. Bende kendi adıma, onları asık suratla karşılamamaya çalışıyorum. Fobiyi yenmenin en iyi yöntemi güler yüzlü davranmak olacak. Hastayla aramda kurduğum iletişim çok önemli benim için. Ben esprili bir insanım ve fobilerini yenmelerine yardımcı oluyorum.
DİŞ KAYBI İÇİN ÖNERECEĞİNİZ İŞLEMLER HANGİLERİDİR?
İmplant kesinlikle öneriyorum. Çünkü günümüzde geliştirilen en önemli teknolojilerdendir. İmplant sayesinde başka dişlere zarar vermeden, eksik dişlerin restorasyonunu sağlamış oluyoruz. Özellikle genç yaştaki hastalara öneriyorum. Sebebi de biraz maliyetli bir işlem olduğu için, belli bir yaştan sonraki hastalar bu maliyeti karşılamayı pek istemiyorlar. ‘Ben yaşlandım artık ne yapacağım implantı’ gibi söylemler çok duyuyorum. Ama kesinlikle öneriyorum. Ortadontik tedavi yani tel tedavisini de şiddetle öneriyorum. Teller, dişin orijinalliğini bozmamış oluyor. Kalıcılık ve doğallık açısından oldukça etkili bir işlemdir. Onun dışında bazen genetik olarak eksiklikler dahil olmak üzere, ağız bakımsızlığından dolayı, kaybolan dişlerin restorasyonunu yapmak, bizleri daha çok yoruyor ve zamanımızı alıyor.
KAÇ YAŞINDAN İTİBAREN TEL TEDAVİSİ ÖNERİYORSUNUZ?
Diş teli, çok erken yaşlarda da müdahale edilerek yapılan bir işlemdir. 7 yaş diş teline uygun bir yaştır. Tabi 7 yaşına uygulanan bir ortodonti yani tel takma işlemiyle, 12-13 yaşlarında uygulanan ya da 20 yaşında uygulanan tel tedavisi aynı değil. Çocuklar daha kemik gelişimini tamamlamadığı için, koruyucu ortadontik tedavi uyguluyoruz. Bu da damak genişletmesi gibi işlemlerden geçiyor. İlerleyen yaşlarda, ortadontik tedavisinin süresini kısaltmak ve tedavi ihtiyacını ortadan kaldıracak çözümlerdir. Ama erken yaşta ortadontik tedaviyi çok tavsiye etmiyorum. Çünkü çocuklar hemen sıkılıyorlar ve tedaviye gelmeyi bırakıyorlar.
AĞIZ SAĞLIĞI VE DİŞ SAĞLIĞI NASIL SAĞLANMALIDIR?
Ağız sağlığı ile önce ilk aşamayı geçmemiz gerekiyor. Bu da dişleri fırçalamak. Öncelikle fırça seçimi çok önemli. Ben diş macununu ikinci seviyede önemli olarak görüyorum. Çok kıllı ve yumuşak diş fırçasını tercih etmek gerekiyor. Özellikle diş etlerinin, dilin ve yanağında fırçalanması lazım. Bunlar bizim genelde atladığımız konular. Diş fırçalama olayını atlatabilirsek daha çok öneriler söyleyebilirdim. Ama şuan ki önceliğimiz diş fırçalamak. Çürümeyi hızlandıran birçok gıdalar var. Karyojenik gıdalar diyoruz bunlara. Örneğin, mısır gevrekleri ve cips gibi. Bunlardan kesinlikle kaçınmak gerekiyor. Özellikle de çocuklara ‘Çikolata yedin hadi dişlerini fırçala’ gibi söylenen tabirleri yanlış buluyorum. Onun yerine peynir ve elma gibi lif kaynağı yüksek, dişi de temizleyen gıdalar verilmelidir. Her çikolata yedikten sonra çocuk, dişlerini fırçalamak zorunda değil. Çocukların diş bakımından bıkmasına sebep olmuş oluruz. Dolayısıyla bunun da bilincinde olmakta fayda var. Çikolata yerine elmayı ısırarak yedirmeyi deneyin. Çocuklar için bu durumu eğlenceli bir hale getirmek gerekiyor.