'UZAKTAN EĞİTİM’DE EN İYİSİYİZ'
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Türkiye'nin en iyi uzaktan eğitim alt yapısını oluşturduklarını, pandemi öncesi verilen yüz yüze eğitim kalitesine bu dönemde ulaşıldığını söyledi.
Rektör Özlenen Özkan, koronavirüs döneminde en çok üniversiteler ve orta öğretim kurumlarının etkilendiğini, ancak Akdeniz Üniversitesi'nin uzaktan eğitimde çok büyük başarı yakaladığını aktardı. Akdeniz Üniversitesi'nin 70 bin öğrencisi olduğunu, bu sayıya ulaşan öğrenci topluluğuna eğitim vermenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Rektör Özkan, "Bu salgına herkes gibi biz de çok ani yakalandık. Geçen yıl istemediğimiz şeylerle karşılaştık, belki de çok ani yakalandığımız içindir. Özellikle sınav sistemi çok istendiği gibi değildi. Sınav sisteminde hayatın akışına aykırı şekilde çok başarılı sonuçlarla karşılaştık. Ölçme-değerlendirme eğitimin en önemli parçasıdır. Siz çalışan ve çalışmayanı bu şekilde ayırt edersiniz. Çocukların anlamadığı noktaları anlar ve tekrar anlatırsınız. Ben büyük bir gururla söyleyebilirim ki, Akdeniz Üniversitesi uzaktan eğitimin altından en iyi bir şekilde kalkmıştır" diye konuştu.
UZAKTAN EĞİTİM TIP FAKÜLTESİYLE BAŞLADI
Uzaktan eğitim sürecine tıp fakültesi ile başladıklarını, ilk sınavlarını yaptıklarını anlatan Rektör Özkan, "Hiçbir sorunla karşılaşmadık. Hem öğrencilerden aldığımız geri dönüşlerden, hem de edindiğimiz deneyim bizleri çok mutlu etti. Anladığımız kadarıyla bu süreç devam edecek. Aslında en güzel eğitim metodu elbette ki yüz yüze eğitim metodudur. Siz öğrencilerden o enerjiyi alırsınız, interaktif eğitimi yapabilirsiniz ama maalesef bu zaman zarfındaki en kaliteli eğitim de şu anda Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan uzaktan eğitim" dedi.
DİĞER ÜNİVERSİTELERE ÖRNEK OLURUZ
Bu projenin üç yıl önce başlatıldığını, en büyük emeği geçenlerin öncelikle eski rektör yardımcısı Prof. Dr. Erol Gürpınar ve uzaktan eğitim sistemini kurup, akademik sınav otomasyon sistemine emek veren rektör yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan'a çok teşekkür ettiğini belirten Rektör Özkan, şöyle dedi: "Burada en önemli şey, eğitimin yüz yüze eğitim gibi yapılabilmesi ve bunu başardık. Sonrasında da tıp fakültesinde önce örneğini yaptığımız sınavlar başarıyla sonuçlandı. İnşallah diğer üniversitelere de örnek oluruz. Çünkü çok sorunsuz ve şu an için çok iyi görünen sistemi kurmayı başardık. Hocalarıma katkıları için çok teşekkür ediyorum. Tıp Fakültesi Dekanım Prof. Dr. Aylin Fidan Korcum Şahin hocam, dekan yardımcılarım Prof. Dr. Neval Boztuğ, Prof. Dr. Levent Sarıkçıoğlu çok emek verdi. Emeklerinden dolayı onlara da çok teşekkür ediyorum. Diğer üniversitelerde de bu güzel eğitimi görmeyi isteriz. Bir sene sonra son sınıf öğrencileri mezun olup doktor, hakim, mimar olacak. Onlara biz geleceğimizi emanet edeceğiz. Bu açıdan eğitim ve sınav çok önemli."
HOCALARIN ÜCRET TALEBİ OLMADI
Kendilerinden önce bu sistemin işletildiğini kaydeden Rektör Özlenen Özkan, "Hocalarımız üniversiteye verdikleri bu hizmetleri karşılığında hiçbir şekilde para almadı. Fedakarlıkları zaten devam ediyor, uzun zamandan beri kullanılıyor. Biz sorunla karşılaşmadık. Süreç uzayacağa benziyor, o anlamda da bizim için çok kıymetli" dedi.
YÜZ YÜZE VE SANAL ORTAMDA YAPILAN SINAV ORTALAMASI AYNI
Prof. Dr. Erol Gürpınar ise "Türkiye'deki şu an en iyi yazılım olduğunu söyleyebilirim. Sınav sonucu da bunu gösteriyor. Yüz yüze yapılan sınav ortalaması ile bugün yapılan sınav ortalaması birebir aynı. OrAda 61 çıkmış, burada da 61 çıkmış, aynısı. Gerçek sınav ortamında olduğu gibi aynı güvenlik önlemlerini aldık. Burada en önemli nokta şu, bilenle bilmeyen öğrenciyi ayırt edebilmek. Çalışan öğrencinin hakkını savunmuş olduk. Az çalışan öğrencilerin de daha fazla çalışmalarına fırsat doğmuş oldu. O anlamda teşekkür ediyorum" diye konuştu.
800 ÖĞRENCİ DENEME SINAVINA TABİ TUTULDU
Sınav otomasyon sisteminin, Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında oluşturulduğunu anlatan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan ise şöyle dedi: "Bu konuda geçmişten bugüne tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz. Projeye üç yıl önce başlamıştık. Rektör hocamızın göreve gelmesiyle beraber uzaktan sınav modülü de buna eklendi. Bugüne kadar uzaktan sınav modülüne 800'ün üzerinde öğrencimizi deneme sınavlarına aldık. Orada olabilecek bütün problemleri çözdük. Bugün ilk kez 640 öğrencimize gerçek anlamda sınav yaptık. Bütün öğrenciler sınava girdi. Sınavı başarılı bir şekilde bitirdi. Hemen hesapları yaptık. Sınav geçer notlarının da hepsini hesapladık, analizlerini yaptık dekan hocamıza sunduk. Üniversitemizin bize sunduğu imkanlardan dolayı geçmiş yönetimin de kurul karıyla bu sınav otomasyon sistemini Erol Gürpınar hocamız ile geliştirmemize rağmen üniversitemize süresiz ve bedelsiz olarak hizmet verecektir." Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan'a, özverili çalışma ve uzaktan eğitime katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.
DHA