UYUŞTURUCU TESTİ YAYGINLAŞTIRILMALI

Sevgili okurlar, geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, uyuşturucu ile mücadele konusunda iktidarı hedef alan bir video yayınladı. Ardından da partisinin grup toplantısında Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nca hazırlanan 2022 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nu eline alarak bir takım açıklamalarda bulundu.

***

Hükümeti cari açığı kapatmak için uyuşturucu da dahil olmak üzere suçlardan elde kirli parayı ülkeye sokmakla suçlayıp, yaşanan uyuşturucu sorununun da bu politikaların sonucu olduğunu iddia etti.  Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Kılıçdaroğlu’na tepki gösterip polise ve jandarmaya iftira atıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunanlar oldu. 

***

Ben de 2022 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nu internetten indirip şöyle bir baktım. Raporda uyuşturucu etkisi altında trafiğe çıkan sürücülerle ilgili konu dikkatimi çekti. Kendimden örnek vereyim. Sürücü belgemi alalı 30 yılı geçti. Bugüne kadar birçok kez alkol testine tabi tutuldum. Ama bir kez bile uyuşturucu kullanıp kullanmadığıma ilişkin test yapan olmadı. Soruyorum size. “Siz hiç bu teste tabi tutuldunuz mu?” Muhtemelen çoğunuz hayır diyeceksiniz. Çünkü her ilde uygulanmıyormuş.

***

Bu raporda bu konuda merakımı giderecek bir takım bilgilere ulaştım. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun (KTK) 48. Maddesine göre uyuşturucu uyarıcı maddelerin etkisi altında araç kullanmak yasak. Bu konuda Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 97. Maddesine göre 31 Mayıs 2017 tarihinden bu yana uyuşturucu/uyarıcı madde test cihazı ve kitleriyle trafik ekipleri tarafından denetim yapılıyormuş. Yani 5 yıllık bir geçmişi var.

***

2017 yılında ilk etapta 10 il trafik birimine dağıtımı yapılan uyuşturucu test cihazı ve test kitleri, 2019 yılında 15, 2020 yılında ise 16 il trafik birimince kullanılmaya başlanmış. Yani 81 vilayetten sadece 16’sında.  Halen bu illerde kullanımı devam ediyormuş.

***

Denetimlerde durumundan şüphe edilen sürücüler, gerekli bilgilendirme yapıldıktan sonra uzman personel tarafından ön teste tabi tutulmakta, test sonucu pozitif olması halinde sürücüler doğrulama testi yapılmak üzere mahalli zabıta ekiplerince Cumhuriyet savcısının talimatıyla en yakın adli tıp kurumuna, adli tabipliğe veya Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarına sevk ediliyormuş.

***

Bu denetimler çerçevesinde 2021 yılında 1360 sürücü teste tabi tutulmuş, 285 sürücü yapılan ön testi sonucunun pozitif olması nedeniyle doğrulama testi için sağlık kuruluşlarına sevk edilmiş.

***

Bu konuda açıklama bu kadar. 

Uyuşturucu madde bağımlıları ile bugüne kadar birçok kez görüşmeler yapıp, bu soruna dikkat çekmek için birçok kez haber yazdım. Yollarda bu konuda denetim yapılmadığı için uyuşturucu etkisi altında araç kullanmaktan çekinmediklerini söyleyenler olmuştu. Yani ortada bu konuda bir boşluk var. Üstelik bu durumu Madde bağımlıları da biliyor.

***

SON SÖZ

O nedenle bu denetimin sadece 16 ille sınırlı kalmaması gerekir. Türkiye’nin 81 vilayetinde ve tüm ilçelerinden köylerine kadar her noktada sürücülere uyuşturucu testlerinin yapılmasında yarar olacağını düşünüyorum.