UYKU BOZUKLUKLARI-2

Uyku sorunları, birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir.  Uyku sorunlarına yol açan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Psikolojik Rahatsızlıklar: Anksiyete olarak adlandırılan kaygı bozukluğu ve panik bozukluk gibi birçok psikolojik rahatsızlıktan dolayı uyku sorunları yaşanabilir.

•             Yüksek Strese Maruz Kalmak: Sürekli ve fazla miktarda stresli bir hal içinde olmak zaman içerisinde insan psikolojisinin ciddi derecede zarar görmesine yol açan bir durumdur. Yaşanan bu durumlar bireyde, uyku bozuklukların gelişmesinde rol oynayabilir.

•             Fiziksel Sağlık Problemleri: Diyabet, mide rahatsızlıkları, kalp hastalıkları, sürekli olarak yaşan ağrılar, hipertiroidi, şeker hastalığı (diyabet), astım, huzursuz bacak sendromu (HBS) ve birçok fiziksel hastalık uyku sorunlarına neden olabilmektedir.

•             Beslenme Alışkanlıkları: Kötü ve düzensiz beslenmek uyku sorunlarına yol açan bir diğer etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle uykuya yakın saatlerde yemek yemek, uyku bozuklukları ve çeşitli fiziksel sağlık problemlerinin oluşmasına yol açabilmektedir.

Geç saatlerde ağır ve baharatlı yemekler yememek genel olarak sağlık problemleri yaşamamanız açısından alacağınız önemli bir önlem olacaktır. Reflü hastalığı olan bireylerin uyku saatine yakın sürelerde baharatlı yemekler tüketmesi durumunda, uykudan uyandıran boğaz yanması problemleri yaşaması kaçınılmazdır.

•             Düzenli Olarak Kullanılan İlaçlar: İlaç kullanımı bireylerde akut veya kronik uyku sorunlarına neden olabilir. Başta antidepresanlar olmak üzere çeşitli ilaçlar alınması kişide uyku problemleri ortaya çıkarabilir. Doktor tavsiyesi almadan kesinlikle ilaç kullanmamalısınız. Bu davranış birçok sağlık problemlerine davetiye çıkarmaktadır.

•             Zararlı Alışkanlıklar: Zararlı alışkanlıklar arasında bulunan alkol ve sigara tüketimi, uyuşturucu kullanmak uyku sorunlarına davetiye çıkaran davranışlardır.

Uyku Bozukluklarının tedavisi nedenine bağlı olarak farklılık göstermektedir.