UYKU BOZUKLUKLARI

Hipersomni, kişinin gece yeterli sürede uyumuş olmasına rağmen gün içerisinde aşırı uykusunun gelmesi, uzamış uyku süreleri, her yerde ve kolayca uykuya dalma, tekrarlayan uyku atakları ve gündüz aşırı uykulu olma şeklinde tanımlanabilir.

***

Aşırı uykululuk sorunu yaşayan kişiler günün herhangi bir anında, birkaç kez uykuya yenik düşebilir. Üstelik bu an, hayati tehlikeye neden olabilecek bir makine kullanım sırasında ya da trafikte araç kullanırken de yaşanabilir. Uyku hali kişinin iş ve sosyal hayatını etkilerken sık sık basit kazalar yaşamasına neden olabilir ve yaşamsal işlevselliğini olumsuz yönde etkileyebilir.

***

Hipersomninin şiddetli yaşandığı dönemlerde kişinin gece 12 saat ve daha fazla uyumasına rağmen gün içerisinde uyku isteği ile mücadele etmek zorunda kaldığı sık görülmektedir. Bu durum da sürekli bir uyuşukluk, konsantrasyon sorununa neden olabilmektedir.

Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabında Hipersomnia, 3 aydan uzun süren ve haftanın en az 3 günü olan uyku süresi en az 7 saat olmasına rağmen;  gün içinde yineleyen uyku evreleri, dinlendirici olmayan 9 saatin üzerinde gece uyku süresi ve uyanıklığı sürdürmede güçlük çekme belirtilerinden en az birinin olması şeklinde tanımlanmıştır.

***

Hipersomni belirtileri:

Gece 10 saat veya daha fazla uyunmasına rağmen gündüz uykulu halde dolaşmak, zaman zaman uykuya yenik düşmek, Kişinin gece uykusundan sonra sabahları uyanmakta güçlük çekmesi, gün içinde uykuya yenik düşüp uyandıktan sonra kendisini sersem veya gergin hissetmesi, genel bir huzursuzluk hissetmek, düşünme ve karar almada güçlük, konsantrasyon ve hafıza sorunları, yemek yeme isteğinde azalma, tüm güne yayılmış yorgunluk hissi, içe kapanma, çevreye karşı kayıtsızlık, gün içinde sersemlemekten kaynaklı çeşitli kazalar yaşamak şeklinde sıralanabilir.

***

Uyuyamama ( Insomnia), kişinin günün sonunda alması gerekli olan uyku miktarını yeterince alamaması durumunu ifade eden bir uyku problemidir. Yeterince uyku alamama durumunda kişide çeşitli sağlık problemleri baş göstermeye başlayabilir. Insomnia hastalığına sahip olan bireyler, uykuya dalmada büyük güçlükler çeker. Uykuya güç dalmak, yeterince uyumamak ve sık sık uykunun bölünmesi nedeni ile gün içerisinde uykusuzluk ve bitkinlik problemleri yaşarlar. Günlük yaşam kalitelerinde düşme gözlenir, yapması gereken işlerin önemli ölçüde sekteye uğradığı görülür.

***

Insomnia, bir bireyin uykuya dalmada ve uykusunu sürdürmede güçlük çekmesi durumunu ifade eden ve halk arasında uykusuzluk olarak tanımlanan, yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır.

***

Bu bireyler, uykuya dalmayı başarsa bile kısa süre içerisinde uyanırlar ve tekrar uyumakta çok büyük zorluk yaşayabilirler. Yeterince uyku alamama sonucunda gün içerisinde halsizlik ve bitkinlik durumları yaşanabilir, zaman içerisinde bu rahatsızlık kişilerin psikolojisinde tahribatlara yol açarak ve başka psikolojik sorunların oluşumuna zemin hazırlayabilir.