UTANÇ KOKUSU

BU HASTALIKLAR, AĞZINIZIN TADINI BOZABİLİR…

Hiç kimse ağzı koksun istemez. Fakat ne yazık ki, toplumda çok fazla sayıda kişinin ağzı kokmaktadır. Özel Muratpaşa Tıp Merkezi Diş Hekimi Özden Temel, ağız kokusunun (halitozis), hastalık olarak tanımlanmasa bile önemli hastalıkların habercisi olabildiğini vurguladı.
Ağız kokusu, günümüzün de en yaygın sorunlarından biri, toplumda her iki kişiden birinde görülüyor ve sadece o kişiyi değil, çevresindeki herkesi etkiliyor. Hem özel hem de sosyal yaşamı sekteye uğratıyor, boşanma gerekçelerinde hatırı sayılır bir yeri olduğu gibi işten çıkarılma nedenleri arasında bile adı geçiyor. Uzmanlara göre, eğer ağız kokusu sosyal bir problem oluşturmasaydı belki de bir hastalık olarak görülmeyecek, tedavisi için gayret sarf edilmeyecekti.

EN BÜYÜK SOSYAL PROBLEM
Özel Muratpaşa Tıp Merkezi Diş Hekimi Özden Temel, ağız kokusunun genelde ağız hijyenine dikkat edilmemesinden kaynaklandığını, ama kimi zaman genel vücut sağlığında oluşan bir bozukluğun veya hastalığın habercisi de olabileceğini söyledi. Diş Hekimi Temel, kişiyi çok zor duruma sokan ağız kokusu ile ilgili, şunları kaydetti:
"Ağız kokusu toplumda birçok kişinin yaşadığı ve çözüm bulmaya çalıştığı bir rahatsızlıktır ve bulunduğunuz ortamda hem sizi, hem de çevrenizdekileri rahatsız eder. Bunun birçok sebebi olabilir. Tüketilen soğan, sarımsak gibi yiyeceklere bağlı olarak ortaya çıkan ya da sabah uyanıldığında sindirim sisteminden kaynaklı gazlar ve dilde çoğalan bakterilerin oluşturduğu sülfürlü bileşenler nedeniyle görülebilen ağız kokusu fizyolojiktir ve tedavi gerektirmez. Yiyeceklerden bağımsız olan ve uzun süredir devam eden kötü ağız kokusu ise, bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu tip bir ağız kokusu ihmal edilmemelidir”

AĞIZ NEDEN KOKAR?
Öncelikle ağız kokusunun nedeni araştırılarak ona göre tedavi yapılması gerektiğini vurgulayan Diş Hekimi Temel, açlık, diyet, ağız kuruması ya da sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve proteinin çözünmeye başladığını dile getirerek, ''bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır. Diş çürükleri, diş eti iltihapları, ağız kokusunun önemli nedenlerindendir'' dedi.

DİŞLER MUTLAKA FIRÇALANMALI
Uzun süreli aç kalındığı durumlarda ağız kokusunun yoğunlaştığına da değinen Özden Temel, bu tip şikayetlerin ortaya çıkmaması için oral dokuların kontrollerinin yapılması ve var olan etkenlerin uzaklaştırılması gerektiğini hatırlattı.
Ağız kokusunun yapılacak birkaç pratik işlemle giderilebileceğini dile getiren Diş Hekimi Özden Temel, ''Gece boyunca tükürük salgısı azalıyor ve ağzın içindeki yemek parçacıkları uzun süre burada duruyor. Bu nedenle yemek yedikten sonra dişlerin ve dilin iyi bir şekilde fırçalanması, diş ipi veya ara yüz fırçaları kullanılarak dişler arasındaki bölgelerin temizlenmesi gerekiyor.” diye konuştu. Serçin ÇILDIR, Yıldız ÇİÇEK


AĞIZ KOKUSU KABUSUNUZ OLMASIN
Özel Muratpaşa Tıp Merkezi Diş Hekimi Özden Temel, ağız içinden kaynaklanan kokunun başlıca sebeplerini sıraladı ve ağız kokusundan kurtulmak için yapılması gerekenleri anlattı:
• Diş çürükleri,
• Periodental ( diş eti ve çevre kemik dokusu ) hastalıklar,
• Yetersiz ağız hijyeni,
• Sürekli ağız kuruluğu,
• Kokulu yiyecekler,
• Sigara kullanımı.