USULSÜZ VERGİYE MAHKEME ENGELİ

Döşemealtı ilçesinde daha öncede fahiş fiyat göstererek usulsüzlük yaptığı ortaya çıkarılan CHP’li Belediye Başkanı Turgay Genç’in “karalama kampanyaları” diye geçiştirdiği haksız vergi iddialarına mahkemeden net yanıt geldi. Genç’in geçtiğimiz yıl Sayıştay kararı olduğunu iddia ederek binlerce vatandaşlardan tahsil ettiği, 7 yıl geriye dönük faizli vergi tahsilatı haksız bulunarak iptal edildi.

Ahmet ARĞILLI/Zehra TEKECİ

CHP'li Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç her geçen gün yaptığı yeni bir yolsuzlukla gündeme geliyor. Bu kez vatandaştan aldığı vergilerle ilgili yaptığı usulsüzlük ise bir iddia olarak değil, mahkeme kararı ile ortaya koyuldu. Geçtiğimiz yıl Döşemealtı’nda mesken sahibi olan yaklaşık 10-15 bin vatandaşı ikinci vergi ödemeleri döneminde geçmişe dönük vergi ödemesine zorlayan Turgay Genç ve yönetimi, vatandaşlara tebligat göndermeden ve yasal bir dayanak göstermeden yüklü bir miktarda vergi ödemesi almıştı. AK Parti Döşemealtı İlçe Başkanı Bekir Kıvrım’ın açıklamasına göre, bahsi geçen ödeme için yargıya başvuran vatandaşlar, Genç’in usulsüz vergi tahsilatını mahkeme kararıyla ortaya koydu.

10-15 BİN KİŞİ MAĞDUR

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan AK Parti Döşemealtı İlçe Başkanı Bekir Kıvrım, geçtiğimiz yıl Döşemealtı Belediyesi tarafından vatandaşlara baskı yoluyla faizli vergi ödemeleri yaptırıldığını anlattı. Kıvrım, “Döşemealtı bölgesinde yapılan evler genellikle lüks yapı olarak geçiyor. Ancak yapım döneminde vergi tutarını belirleyen sınıf kategorileri daha düşük yazılmış. Belediye ise bu yapıları birinci dereceye ve lüks yapıya çevirmiş. Buradan ise vergi farkı çıkarmışlar. Yaklaşık 10 ila 15 kişiyi bu şekilde borçlandırdılar” ifadelerini kullandı.

7 YIL GERİYE DÖNÜK VERGİ İSTEDİLER

Kararın ardından vatandaşların vergi ödeme döneminde belediye tarafından geçmişe dönük vergilendirildiğini söyleyen Kıvrım,” 25 Kasım’da tebligat yollamadan, kafalarına göre 7 yıl geriye dönük vergi oluşturuldu. Bu vergilerin hiçbir dayanağı yok. Halka zorla ödetmeye çalıştılar. Yaklaşık 10 ila 15 bin kişi bu mağduriyeti yaşadı. 5-6 arkadaşımız belediyeye karşı dava açtılar. Vergi kanuna göre 5 yıla kadar geriye dönülebilir. Ve bu kararda vergi usul kanununa göre hiçbir şey yapılmadı. Tebligat bile göndermediler” diye konuştu.

ELLERİNE 100-150 MİLYONDAN FAZLA PARA GEÇTİ

Bu vergilerde çok yüksek meblağların elde edildiğini ifade eden Kıvrım, şöyle konuştu:” Dava açan arkadaşlarımızdan biri hukuk savaşını kazandı. Geriye dönük faizli vergi tahsilatı yargı tarafından haksız bulunarak iptal edildi. Belediyenin en az 100-150 milyon liralık bir meblağ elde ettiğini düşünüyoruz” dedi.

DÖŞEMEALTI HALKININ YANINDAYIZ

Kıvrım, belediyenin bu usulsüz uygulamalarına karşı her zaman vatandaşların yanında olduklarını söyleyerek, şunları kaydetti: “Biz her zaman Döşemealtı halkının yanındayız. Kafalarına göre vergi uygulamalarını yaptırmayacağız. Geçmişte olduğu gibi halkımıza destek vermeyi sürdüreceğiz. Davasını kazanan, hukuk savaşı veren herkesi tebrik ediyorum”

Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç vergi konusuna ilişkin bir gazeteye verdiği röportajda, bu iddiaların karalama kampanyası olduğunu söylemişti. Kararın Sayıştay raporuna dayandığını ifade eden Genç’in haberi “Bunlar Hep Karalama Kampanyası” başlığıyla servis edilmişti. Mahkemeden gelen bu karar Genç’in açıklamalarının doğru olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi.