ÜSTÜN ZEKA!

Psikologların yaşanan vakalar karşısında meşhur sözüdür; ‘Çocukluğuna inelim’. Mutlu bir aile ile geçirilen çocukluk hayatın temelidir. Ailenin önemini burada sayfalarca yazmakla, anlatmakla bitiremeyiz.

***

Lewis Terman’ın bir tezi var, üstün zekalı çocuklar hayatın her alanında başarılı olur diye. Sonrasında bu tezi ispatlamak için 35 yıl süren bir araştırma başlatıyor. Ama sonuç çok ilginç çıkıyor.

***

Terman’ın dahi ve yetenekli çocuklara olan ilgisi bir ömür boyu bu araştırmalarını yapmasını sağlamıştır. ABD ordusu için de 1.Dünya Savaşı sırasında 1,7 milyon askere psikolojik test yapılmıştır. 

***

1921 yılında başladığı meşhur araştırmasında Kaliforniya’da 250 bin ilkokul ve lise öğrencisine test yaparak IQ’su 140’ın üzerindeki 1470 üstün zekalı çocuğu tespit ediyor.

***

Tespit edilen bu çocukların beşer yıllık süreçlerini saptayarak hayatlarını takip ediyorlar. Yetişkin yaşa geldiklerinde hayattaki başarılarına göre 3 sınıfa ayırıyor. A grubu elit meslek sahibi oluyor, B grubu sıradan, C grubu ise en alt kademede çalışıyor ya da işsiz.

***

Terman’ın üstün zekalı çocukların her ortamda başarılı olur tezi bu araştırma ile çürüyor. Hepsi üstün zekalı olan bu çocukların A ve C grubu arasındaki farkı tüm parametreleri dikkate alarak inceliyorlar.

***

Ortaya çıkan sonuç çok ilginç; bu farkın oluşmasındaki en önemli etken çocukların büyüdükleri aile ortamı. A grubundaki çocuklar mutlu ve huzurlu bir aile ortamında büyümüş. C grubundakiler ise mutsuz ve sorunlu bir ortamda büyümüş.

***

Hepsi üstün zekalı olarak doğmasına rağmen yaşadıkları, yetiştirildikleri aile ortamı insanların hayatını nasıl etkilediğini bu araştırma ile öğrenmiş oluyoruz. Binde bir bulunan zeka bile başarılı olmak için tek başına yeterli olmuyor.

***

Terman’ın ömrü bu akademik araştırmanın bitimine yetmedi. Beş ciltlik serinin beşinci cildini tamamlayamadan öldü. Bir meslektaşı cildi tamamlayıp yayınladı. Çalışması ölümünden sonra da devam ettirildi.

***

Çocukluk insan yaşamında telafisi olmayan çok önemli bir süreçtir. Belli bir yaşa kadar çocuklar çoğunlukla ailenin aldığı kararlar ile büyür. Çocuklukta deneyimlediğimiz her duygunun ve anın hayatımızda bir anlam ve izi vardır.

***

KENDİMİZİ GELİŞTİRELİM

Tabi ki çocukluk döneminde yaşanılan olumlu ve olumsuz her şeyi anne babaya yüklemek doğru değil. Öyle bile olsa bugün onları suçlamanın, yargılamanın bir anlamı yok. Biz kendimizi nasıl geliştirip çocuklarımızı daha iyi nasıl yetiştirebileceğimizi araştırıp bir an önce uygulamaya geçelim.