ÜRÜNLER ÜZERİNDEKİ SERA ETKİSİ ARAŞTIRILACAK
Akdeniz Üniversitesi ile Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Akdeniz Üniversitesi ile Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile İmece Plastik Tarım İnşaat Taahhüt Petrol Ürünleri ve Gıda Sanayi Ticaret A.Ş. arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol ile yapılacak olan seralarda yetiştirilecek ürünlerin üzerindeki sera etkisi araştırılarak sonuçlar rapor haline getirilecek.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ile Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz tarafından Akdeniz Üniversitesi Yönetim Kurulu Salonu’nda imzalanan protokol kapsamında bedelsiz olarak değişik plastik örtü materyalleri kullanılmak suretiyle Ziraat Fakültesi’nin kullanımı için toplamda her biri bin m2 büyüklüğünde iki adet plastik sera ile farklı modifiye atmosfer ambalajları (MAP) yapılacak. Şirket tarafından yapılacak sera ve kullanılacak tüm örtü, materyal ve ambalajların fakültece yetiştirilecek ürünler üzerindeki etkisi ve sonuçları rapor halinde düzenlenerek taraflar arasında paylaşım gerçekleştirilecek.
SONUÇLAR RAPORLANACAK
Bir sera değişik sebze türlerinin domates, biber, patlıcan, hıyar üretimine uygun olacak şekilde bin m2’lik plastik sera inşa edilecek. Bu serayı her biri 250 m2 büyüklüğünde 4 bölmeli şeklinde ara bölmelerden oluşacak. Muz üretiminde kullanılacak bin m2 büyüklüğündeki plastik serayı yüksekliği muz üretimine uygun olacak şekilde yapılacak. Ziraat Fakültesi ise plastik örtü materyallerinin etkileri ve MAP denemelerinin bilimsel sonuçlarını, şirket tarafından geliştirilmesi planlanan Hastalık Kontrol Etkili Sera Örtüsünün yetiştirilecek ürünler üzerindeki etkisi ve sonuçları rapor haline getirilecek ve şirket ile paylaşılacak.
TARIMA VE BİLİME KATKI
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi güçlü bir fakülte. İmece plastik ile ortak proje yapmak bize gurur veriyor. Tarıma ve bilime yapılan katkı bizim için çok kıymetli bir şey. Desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. İnşallah ilk adımı atarız daha da büyük hedefler ortaya koyarız. Bu yapılanlarda insanlık için bir işe yarar. Üniversitelere yapılan yatırımda eğer bir ürün elde edebiliyorsanız, inovasyon elde edebiliyorsanız çok kıymetli bu anlamda devletin gücünü hissetmek önemli” dedi.
ÜNİVERSİTENİN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz ise “Üniversitelerle olan iş birliklerimizi artırarak değişime ayak uydurma ve değişime öncülük etme anlamında çalışmalara destek vermek istiyoruz. Burada yapılan projemizle de hem çiftçimize hem de toplumumuza hayırlı bir hizmette bulunmuş olacağız. Üniversiteler bizim için önemli bir paydaş konumundalar çünkü bilgiyi üretmek ve tüketmek eş güdümlü olmalı. Özellikle de sosyal sorumluluk anlayışı içerisinde bu bağ düzgün bir şekilde kurulabilirse toplumsal fayda maksimum düzeyde oluşacaktır diye inanıyoruz. İki adet bin metrekarelik oluşturacağımız sera örtüsünde hem ürün bazlı sera örtüsünün üretilmesi hem de şirketimiz açısından Türkiye’nin ihtiyacı olan özellikle ambalaj sanayindeki akıllı ambalaj ürünlerinin geliştirilmesi noktasında her iki kurumunda gücünü birleştirerek hayırlı hizmete vesile oluruz.” şeklinde konuştu. İmza törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Tarım Kredi Kooperatifleri Antalya Bölge Birliği Müdürü Yakup Kasal ve yetkililer katıldı.
HABER MERKEZİ
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz