‘ÜRÜNE ÖZGÜ SERA PLASTİĞİ’NDE İLK HASAT YAPILDI!
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile bir plastik firması iş birliğinde hayata geçen ürüne özgü sera plastiği projesi kapsamında ilk domates hasadı gerçekleşti.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile bir plastik firması iş birliğinde hayata geçen ürüne özgü sera plastiği projesi kapsamında ilk domates hasadı gerçekleşti.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile bir plastik fabrikası arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında fabrika tarafından Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi sera alanlarına inşa edilen ve dört farklı bölmeden oluşan bin metrekarelik AR-GE seralarında ilk domates hasadı gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisindeki Ar-Ge Seralarında gerçekleştirilen hasada, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Uzun, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nefise Yasemin Tezcan, İmece Plastik Genel Müdürü Ferdi Fatih Sever, Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Mehmet Berberoğlu ve proje ekibi katıldı.
“KAMU VE ÖZEL SEKTÖR ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNE ÖRNEK”
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile İmece Plastik arasında imzalamış olduğumuz iş birliği protokolünün önemli safhalarından birine ulaşılarak ilk hasadı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı. Projenin kamu ve özel sektör arasındaki iş birliğinin önemli örneklerinden olduğunun altını çizen Prof. Dr. Erkan, “Proje kapsamında şu ana kadar alınan veriler ışığında sera içi ortam mikrokliması, bitki gelişimi ile bitkisel üretimden elde edilen verim üzerinde örtü malzemesinin içerdiği katkı maddeleri ve özellikle film kalınlığının etkisi üzerine çok değerli bilimsel veriler elde ettik” diye konuştu.
“ÇİFTÇİMİZE KATMA DEĞERİ YÜKSEK MAMULLER GELİŞTİRİYORUZ”
İmece Plastik Genel Müdürü Ferdi Fatih Sever de Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerine büyük önem verdiklerinin altını çizerek, “Bugün, 28 Eylül’de dikimleri yapılan fidelerden elde edilen ilk domateslerin hasat edilmesine şahitlik etmekten ayrıca mutluluk duymaktayız. Ürüne özgü sera plastiği geliştirmeyi amaçlayan ‘Farklı Katkı Maddeli ve Farklı Film Kalınlıklı Polietilen Sera Örtü Malzemelerinde Toplam Işınım, PAR Geçirgenlikleri, Ortam Mikrokliması ve Bitki Gelişimi’ başlıklı domates yetiştiriciliği projesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ve diğer proje çalışanlarının destekleri ile sağlıklı bir şekilde yürütülmeye devam ediliyor. Sürecin sonunda ürüne özgü sera plastiği geliştirme konusunda çok değerli bilimsel verilere ulaşmış olacağız. Bu bilgiler ışığında çiftçimize katma değeri yüksek mamuller geliştirme ve ihracatı artırma noktasında büyük bir başarı elde etmiş olacağız” şeklinde konuştu.
HABER MERKEZİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Antalya’nın tarım sektöründeki önemine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, ''Örtü altı yetiştiriciliğinin lokomotifi ise domatestir'' dedi.
Antalya'da bir evde çıkan yangında yaşlı çift, vatandaşlar tarafından evin kapısı kırılarak kurtarıldı. Yoğun dumandan etkilenen yaşlı çift, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı.
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz