Ürün azalınca fiyat biraz arttı

Antalya Ticaret Borsası (ATB), temmuz ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açıkladı. Açıklanan bu veriler sonrasında ise Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali’ndeki fiyatlar vatandaşlar tarafından merak konusu haline geldi. Ağustosun ilk günlerinde halde domatesin fiyatı 8 TL olarak belirlenirken, patlıcan 5 ila 7 TL, kabak ve salatalık ise 3 ila 4 TL arasından satışa sunuluyor. Üretim sezonu hakkında değerlendirmelerde bulunan komisyoncu İsmail Erten ise üretimin devam ettiğini söyleyerek, “Türkiye’de sebze ve meyve sorunu olmayacaktır” dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB), temmuz ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açıkladı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerlerinin değişimleri, 2022 Temmuz ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi. Buna göre temmuz ayında haziran ayına göre miktar bakımından domateste yüzde 62.17, sebzede yüzde 47.31 ve meyvede ise yüzde 39.69 azalma meydana geldi. Buna karşılık miktar endeksleri geçen yıla göre artış gösterdi.

Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali’nde komisyonculuk yapan İsmail Erten ise sebzelerin şu anki fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu. Erten, “Çok yüksek bir fiyat yok, makul seviyede, fiyat yükselişi yok, bundan sonra da çok fazla düşmese de yükselme de olmayacak. Düşerse yüzde 10 seviyelerinde düşebilir” şeklinde konuştu.

HALDEKİ GÜNCEL FİYATLAR

Ağustos ayının ilk günlerinde Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali’ndeki fiyatlar ise şu şekilde: Domates 8 TL, kokteyl domates 14 TL, patlıcan 5 ila 7 TL, kabak ve salatalık 3 ila 4 TL.

Halde en yüksek rakamla satışa sunulan sebze ve biber cinsleri ise 10 ila 12 TL arasında satışa çıkıyor.

“AĞUSTOS AYI TEMMUZ AYINI GEÇECEKTİR”

Geçen aya oranla halde işlem gören sebze miktarındaki yaşanan azalma hakkında konuşan İsmail Erten, “Antalya üretimi temmuz sonu bitti, Antalya üretimi ve yayladan gelen erken ürünler birleştiği için rakamsal kilogram fazla görünebilir ama bu yanıltmasın, ağustos ayı temmuz ayını geçecektir, eylül ayı bu ayı da geçecektir, üretim bundan sonra hızla artacaktır. Açıklanan rakamlar bizi pek ilgilendirmiyor, kendimiz tarım sektörünün her alanında faaliyet gösteren biri olarak sahanın içindeyiz” dedi.

“ŞU ANKİ FİYATLAR YÜKSEK FİYATLAR DEĞİLDİR”

İsmail Erten ATB tarafından açıklanan fiyat endekslerindeki “rekor” ibaresine tepki göstererek “Temmuz ayında domates 3,4 ve 5 TL bandında ilerledi. Son dönemde ürün azalmasından dolayı 8-10 TL seviyesine çıktı. Şu anki fiyatlar yüksek fiyatlar değildir, tüketicimiz açısından da normal fiyatlardır” şeklinde konuştu.

Marketlerde uygulanan fiyatlar için ise üretici ve hal çalışanlarının sorumlu tutulmaması gerektiğine dikkat çeken Erten, domates fiyatlarındaki rekor yükselişin de Türk lirasının değer kaybetmesinden kaynaklandığını söyledi.

“TÜRKİYE’DE SEBZE VE MEYVE SORUNU OLMAYACAKTIR”

Erten’in açıklamalarına göre Antalya’da sezon sonuna gelindi. Şu anda domates ve diğer sebze üretimleri bitme aşamasında, ancak ilçe ve köylerde ise üretim hızla devam ediyor. Artan üretim sayesinde ise ihracat da artış gösteriyor. Fiyatların makul seviyede seyrettiğini aktaran İsmail Erten, üretici ve ihracatçı açısından parlak bir dönem geçirildiğini ifade etti. Antalya’da yeni üretim sezonuna geçildiğini belirten Erten, “Üreticimiz her türlü zor şartlara rağmen, memleketin üretiminde devam ediyor, 100 ülke vatandaşının sebze ihtiyacını karşılamak için 50 derece sıcağın altında çalışmaya devam ediyor, kimse merak etmesin Türkiye’de sebze ve meyve sorunu olmayacaktır, tarımda ihracat rekorunu kırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.