Urfan: “Kötü ihtimale hazır olmalıyız”

ASKON Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında deprem bölgesinde aralıksız yardım çalışmalar yürüttüklerinin altını çizdi. Antalya’dan başlayarak binaların yönetmeliklere göre şekillendirilmesi ve yer zemin ilişkisinin doğru kurulması gerektiği söyleyen Urfan, “Her ne kadar Antalya olarak 2’nci derece deprem bölgesi olsak da her an deprem olacakmış gibi, en kötü ihtimale hazır olmalıyız” dedi.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem sonrasında deprem bölgesinde ilk andan itibaren büyük bir koordinasyonla arama, kurtarma ve yardım faaliyetleri gerçekleştiren Anadolu Aslanları İş Adamlar Derneği (ASKON) yürüttükleri çalışmalar hakkında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan ASKON Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan, “Bu bağlamda ayni olarak 500 milyon TL’ye, nakdi olarak Türkiye Tek Yürek Kampanyasına katılarak 5 milyon TL’lik bir yardımda bulunduk.  13 uçak, 1528 tır, 76 iş makinesi, 987 uzman ve gönüllü ekip, 865 özel kazı ve kurtarma ekibi ile sahada olduk. Antalya özelinde ise Antalya ASKON, Antalya Valiliği, Emniyet Teşkilatımız, Ordumuz ve Antalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO), Antalyaspor ve Serikspor işbirliği ile Antalya’dan depremzedeler için gönderdiğimiz yardımlar, Adıyaman ilimizde ordumuza ait skorsky tipi helikopterler ile Gölbaşı, Kahta, Sincik ve Besni ilçelerine bağlı köylere dağıtıldı” dedi.


Halen Adıyaman’da yardım faaliyetlerine devam ettiklerinin altını çizen Urfan, “Bu çalışmalarımız yanında depremin bir diğer mağduru olan sokak hayvanları için de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Sokak hayvanları için toplanılan mama ve tıbbi malzemeler de yine deprem bölgesine gönderildi” diye konuştu.

İKİNCİ ETAP; KONTEYNER YA DA TOPLU KONUT

Çalışmaların ikinci etabına geçtiklerini söyleyen Urfan, “Adıyaman’a konteyner kent ya da toplu konut yapma planlarımız var. ASKON Genel merkezimizin AFAD’a nakdi destekle katkıda bulunacağı bu hususta, ATSO ile de bu konuda görüşmelere başladık. Bu görüşmeler neticesinde depremden zarar gören vatandaşlarımızın barınma ihtiyacının giderilmesi ve bölgede yaşamın normale dönebilmesi için konteyner ya da toplu konut projemizi hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı. Depremzede çocuklar için eğitim desteğine hazır olduklarını söyleyen Urfan, Genç ASKON’un afetzedelere istihdam seferberliği başlattığını ifade etti.


URFAN: KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Deprem bölgesi izlenimlerini aktaran Urfan, şöyle konuştu:

“Benzer durumların yaşanmaması adına gecikmeden konunun tüm paydaşları tarafından, görmezden gelinen, ihmal edilen tüm hususlar gündeme gelmeli. Hukuki eksikler giderilmeli, yapı üretim sürecinin tüm aşamalarının uygun şekilde işlemesini sağlayacak kanunlar, yönetmelikler bir an evvel çıkarılmalı, var olanların eksikler tespit edilmeli ve giderilmelidir. Çözümün tüm tarafları bir araya gelerek liyakatin, yetkinliğin yapı üretim sürecinin bir parçası haline gelmesi bir an evvel temin edilmelidir. Yarını beklemeden hemen şimdi Antalya’dan başlayarak binaların yönetmeliklere göre şekillenmesi, yer zemin ilişkisinin doğru kurulması gerekmektedir. Her ne kadar Antalya olarak 2’nci derece deprem bölgesi olsak da her an deprem olacakmış gibi, en kötü ihtimale hazır olmalıyız. 2000 öncesi binaların bir an önce kentsel dönüşümü yapılmalı. Sadece Antalya’da değil tüm ülkede deprem master planları ivedilikle, en iyi şekilde hazırlanmalı. Depreme dayanıklı güvenli kentler oluşturulmalı. Kentsel dönüşüm parsel bazında değil ada ada mahalle mahalle planlanmalı.”