ÜRETİM ARTTI İTHALAT AZALDI

Üretimin artmasıyla muz ithalatının azalmaya başladığını belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır,2018 yılında Türkiye’nin muz üretiminin yüzde 33’ünü gerçekleştiren Antalya’da,muz ithalatının 67 milyon dolara ve 100 bin ton seviyesine indiğini söyledi.

Üretimin artmasıyla muz ithalatının azalmaya başladığını belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır,2018 yılında Türkiye’nin muz üretiminin yüzde 33’ünü gerçekleştiren Antalya’da,muz ithalatının 67 milyon dolara ve 100 bin ton seviyesine indiğini söyledi.

Antalya Ticaret Borsasıağustos ayı olağan meclis toplantısı,Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında borsa binasının toplantı salonunda gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin okunmasının ardından Başkan Ali Çandır,ekonomik değerlendirmelerde bulundu. 2018 yılı itibariyle muz ithalatının 67 milyon dolara ve 100 bin ton seviyesine indiğini ifade eden Çandır, Manavgat başta olmak üzere yapılan yeni örtü altı alanların üretime geçmesiyle daha da azalacağını dile getirdi.

ÇİFTÇİLER GELECEKTEN UMUTSUZ
Başkan Çandır, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yapmış olduğu ankete göre, üreticilerin yaygın olarak faydalandığı mazot-gübre desteğinde yüzde 82, Fark/prim desteğinde yüzde 71, İyi tarım uygulamaları desteğinde yüzde 55, sertifikalı tohum desteğinde yüzde 62 ve süt prim desteğinde ise yüzde 77 düzeyinde memnuniyetsizlik hakim olduğunu dile getirdi. Tarımın zor zamanların dayanıklı sektörü olarak görüldüğünü belirten Başkan Çandır, 2016 yılından bugüne ciddi yıpranmalara uğradıklarını vurguladı.

UMUTLAR, TARIM VE ORMAN ŞURASI’NDA

Ekim ayında gerçekleşmesi planlanan 3. Tarım ve Orman Şurası ile 11. Kalkınma Planı’ndaki tarım bölümünün kendilerini umutlandırdığına dikkat çeken Ali Çandır, şu ifadeleri kullandı:

“Yapılacak olan tarım şurası bir taraftan katılımcı bir anlayışla sorunlara çözüm önerileri üretirken diğer taraftan da önümüzdeki dönemde küresel rekabete uyumlu bir sektör rotası belirleyebilir. Tarım sayımından arazilerinin korunmasına, sözleşmeli üretimin özendirilmesinden üretimin artırılmasına, hayvancılığın geliştirilmesinden soğuk zincir lojistik alt yapısının iyileştirilmesine, coğrafi işaretlerin desteklenmesinden üretici örgütlerinin geliştirilmesine kadar birçok hedefin yer aldığı 11. Kalkınma Planı kentimiz tarımını doğrudan ilgilendirmektedir. Bu başlıkların plandaki hedeflere uyumlu icraatlarla desteklenmesi en büyük beklentimizdir”

ÜRETİM ÇOK İTHALAT AZ

Sektörün son 5 yıllık döneminde yatırım iştahı en yüksek alanlardan olan muz üretiminin, Antalya için özel konuma sahip olduğunu belirten Ali Çandır, örtü altı muz üretiminde 2007-2013 dönemi için düşük hızda seyreden büyüme, 2014 yılından itibaren yerini hızlı ve istikrarlı bir büyümeye bıraktığını söyledi. 2018 yılında Türkiye’nin muz üretiminin yüzde 33’ünü gerçekleştiren Antalya’nın 160 bin tonun üzerinde bir üretim yapıldığını ifade eden Çandır, “Bu rakamın yüzde 48’i yani 78 bin tonu örtü altında üretilmiştir. Üretim artışıyla birlikte ülkemiz muz ithalatı da hızla azalmıştır. 2018 yılı itibariyle muz ithalatımız 67 milyon dolara ve 100 bin ton seviyesine inmiştir. Muz ithalatımız Manavgat başta olmak üzere yapılan yeni örtü altı alanların üretime geçmesiyle daha da azalacaktır” dedi.

YERLİ MUZ SORUNU ÜLKE GÜNDEMİNDE
Artan maliyetler nedeniyle meyveciliğe yönelen doğu ilçelerin gelişimini memnuniyetle izlemekte olduklarını ifade eden ATB Başkanı Çandır, muzda, gerek üretim gerek çeşit seçimi konusunda bazı problemler olduğunu ve geçmişte tecrübe ettiğimiz nar örneğine benzeyen bir yolda ilerlediğini gördüklerini söyledi.800 bin ton civarında olan muz tüketiminin mevcut durumda 500 bin tonunun yerli üretimle karşılandığını kaydeden Çandır,“Son 5 yıldaki büyüme hızımızı düşünürsek 2-3 yıl gibi kısa bir süre içerisinde tüketimin büyük bir bölümünü yerli üretimle karşılayabileceğiz.” dedi

YÖREX KAPILARINI 23 EKİM'DE AÇIYOR
YÖREX’in 23-27 Ekim tarihlerinde ANFAŞ’ta gerçekleştireceğini hatırlatan Çandır, daha gelişmiş ve yayılmış 5 günü birlikte yaşayacaklarını ifade etti. Çandır, 81 ilin fuarda yer alması ve daha fazla ürünün tüketicilerle buluşturulması için yoğun çaba sarf ettiklerini de dile getirdi.

“BAŞARILAR BİZLERE GURUR VERİYOR”
Şehrin iki takımı olan Antalyaspor ve Alanyaspor’un Süper Lig’deki başarılarının herkesi gururlandırdığını belirten Çandır, her iki kulübe de başarılı bir sezon geçirmelerini diledi. Çandır, Antalyaspor’un Denizlispor karşılaşmasındaki bilet gelirlerini kocası tarafından öldürülen Emine Bulut’un kızının geleceği için bağışlamasıysa kendilerini daha üst bir gurur yaşattığını söyledi.