ÜRETİCİLER DERELERİN BARAJA AKITILMASINI İSTEDİ
Antalya'nın Kumluca ilçesinde üreticiler, bölgede denize akan derelerin ıslah çalışmalarıyla Adrasan Barajı'na bağlanmasını ve barajın bu şekilde doldurulmasını istedi.
Antalya'nın Kumluca ilçesinde üreticiler, bölgede denize akan derelerin ıslah çalışmalarıyla Adrasan Barajı'na bağlanmasını ve barajın bu şekilde doldurulmasını istedi.
Kumluca'ya bağlı turizm merkezlerinden Adrasan Mahallesi'nde çiftçiler, Ulupınar su kaynağından çıkıp, Yazır Mahallesi içinden geçen ve Adrasan Barajı'na kadar uzanan kanalın Kumluca Belediyesi tarafından temizlenmesine rağmen yetersiz olduğunu söyledi. 1980'li yılların şartlarına göre yapılan kanalın çok yetersiz kaldığını aktaran üreticiler, baraja yakın derelerdeki suların boşa denize aktığını, bunların baraja bağlanması gerektiğini kaydetti. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, Adrasanlı çiftçi temsilcileriyle birlikte baraj yakınlarındaki Yazır Mahallesi içinden geçen dere yataklarında incelemelerde bulundu.
Hidayet Kökce, Yazır Mahallesi'nden geçip Adarsan Barajı'na kadar uzanan Ulupınar su kaynağından gelen bir kanal olduğunu, bu kanalın 1980'li yıllarda yapıldığını, bu yüzden yeterli olmadığını, bu kanalın bir an önce ıslah edilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Kökce, "Adrasan Barajı'ndayız, su seviyesi tabanda. Çok derin bir seviyede. Gerçekten yaz döneminde sıkıntılı günler bekliyor bizleri. Yabana giden suları tespit ettik. Bu suların buraya akıtılıp baraj seviyesinin yükseltilmesi gerekiyor. Yazın çiftçimizin mağdur olmaması için. Gerçekten su seviyesi çok aşağıda. Burada sulama kooperatifi ile birlikte, büyükşehir belediyesi ile birlikte, devletimizle birlikte gelen su ile bu barajın doldurulmasını çiftçiler adına arz ediyoruz" dedi.
Bölgedeki birçok derenin boşa denize aktığını kaydeden Kökce, "Mevcut kanaldan gelen su çok az miktarda. 10'luk veya 15'lik bir su geliyor. Baraj seviyesi çok düşük. Ocak ayının ortasını geçmişiz, şubat ayı geliyor. Bahar geliyor. Bu barajın bu saatten sonra dolma şansı yok. Ama mevcut suları toplar barajı doldurursak, gelecek yıllar için de çok iyi olacaktır" diye konuştu.
Üretici Ömer Yıldırım (75) da "Bu sene kurak geçiyor. Barajımızda su çok az. Bu nar ağaçları kurumak üzere. Yazın hiç sulayamayız. Öbür derelerde çok su var. Denize akıyor. Devletin veya sulama kooperatiflerinin ilgilenip baraja akıtılmasını istiyoruz. Bir an önce barajımızın dolmasını istiyoruz. Nasıl yapacaksak, çünkü başka çaresi yok. Yoksa bu sene kuraklıktan ağaçlarımız kuruyacak" dedi.
DHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz