Ünlü Akdeniz Heykeli Antalya’ya getirilsin

Adı itibarıyla Akdeniz’e adandığı söylenen Akdeniz Heykeli için turizmciler harekete geçti. Turizmci Recep Yavuz’un Akdeniz Heykeli’nin Antalya’ya getirilmesi için belediye başkan adaylarına yönelik başlattığı çağrıya Kum Heykel Müzesi’nin Genel Sanat Yönetmeni Cem Karaca kayıtsız kalmadı. Karaca 2024 yılı sezonu için Akdeniz Heykeli’nin birebir replikasını kumdan yapacağını belirtti.

Heykeltıraş İlhan Koman’ın eseri olan, Akdeniz Heykeli 1980 yılında İstanbul'da Zincirlikuyu'ya dikildi. Fakat Koman’ın Akdeniz’den esinlenerek hayata geçirdiği bu eserin Antalya’ya getirilmesi için sık sık çağrılar yapılıyor. Son çağrı ise Turizmci Recep Yavuz’dan geldi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yerel seçimlerde oyunu Akdeniz Heykeli’ni Antalya’ya getirebilecek bir belediye başkan adayına vereceğini belirten Yavuz, bu çağrısıyla kurumları da harekete geçirdi. Kum Heykel Müzesi’nin Genel Sanat Yönetmeni Cem Karaca, Yavuz’u tebrik ederek, “Bu heykelin Antalya’ya getirilmesi yönünde bir talebi vardı. Bunu da çok şık şekilde dile getirdi. Bende bu paylaşımı görünce beğendim ve ne yapabilirim diye düşündüm. Sonra Kum Heykel Müzesi’nde birebir aynısını kumdan yapabileceğimiz aklıma geldi” dedi.


“450 TON AĞIRLIĞINDA OLACAK”

Heykeli nasıl hayata geçireceğini ifade eden Karaca, “Heykelin orijinal ağırlığı normal şartlarda 4,5 ton metal bir çalışma. Biz bunu kumdan canlandırabiliriz dedik ve ortalama bir hesap yaptık. 400 ve 450 ton yani orijinalinin yüz katı ağırlığında oluyor. Kum tabi özgün ağırlığı çok olduğu için ciddi miktarda bir ağırlık ortaya çıkıyor. Ama birebirini en iyi heykel tıraşıma vererek Kum Heykel Müzesi’nin hemen girişinde yer alan bölümde sergilemek istedim. Bununla ilgili şu anda da bir ön çalışma yaptık.  Herhangi bir sıkıntı bir olumsuzluk yok. Belki heykelin üzerini kapatabiliriz özel olarak. Çünkü bu heykeli yapınca birkaç sezon sergilenmesi gerekir diye düşünüyorum. Bunu da gururla sevinçle kamuoyuyla paylaşmak istedim. İnşallah bizimde çorbada bir tuzumuz olur” diye konuştu.


“YETKİLİLER HAREKETE GEÇMELİ”

Heykelin Antalya’ya getirilerek kentin en güzel bölgesinde sergilenmesi gerektiğini belirten Karaca, “Bu heykelin bir replikasını birebir boyutlarda, aynı ölçülerde yapmaya karar verdim. Tabi gönül ister ki heykel buraya gelsin ve Antalya’nın en özel bölgelerinden bir tanesinde konumlandırılsın. Ayrıca Antalya’ya gelen yerli yabancı tüm ziyaretçiler, bu heykeli Antalya’da görme fırsatı bulsun. Çünkü nihayetinde Akdeniz heykeli adı üstünde. Antalya’da Akdeniz’in incisi hatta turizmin başkenti. Tabi burada yerel yönetimlerin ve kamu yöneticilerinin bir irade ortaya koyup bununla ilgili bir çalışma yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.


TURİZMİN CANLANMASINA KATKI SUNACAK

İlhan Koman’ın bir rivayete göre söylediği sözleri akıllara getiren Genel Sanat Yönetmeni Cem Karaca, turizmi de canlandıracağını söyledi. Karaca, “İlhan Koman Türkiye’nin en önde gelen başarılı, yaratıcı sanatçılarından bir tanesi ve hakikaten adına yakışır bir eser ortaya çıkarttı. İlhan Koman özellikle bir Akdeniz şehrinde bu heykelin sergilenmesini istemiş ve “Gemiler önünden geçerken heykel onları selamlasın”  gibi bir ifadesinin olduğu rivayet ediliyor. Hakikaten böylesine önemli bir sanat kişiliğinin, madem böyle bir beklentisi ve arzusu var yerine getirilmeli. En azından bu da sanata ve sanatçıya olan saygının gereği. Aslında hangi açıdan bakarsanız bakın sanat ve turizm açısından birçok çerçevede bu heykelin orijinali getirilmeli ve Antalya’nın en önemli noktalarından birinde sergilenmeli. Hem böylelikle İlhan Komana olan saygımızı da göstermiş oluruz hem de Antalya’mıza gelen yerli ve yabancı turistlerde bu heykeli görme fırsatı bulur” şeklinde konuştu